Το Αρχαίο μας Θέατρο…

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2017 22:03

Είναι πράγματι αξιοπερίεργο: ζούμε καθημερινά την πόλη αυτή, αλλά τα μεγαλύτερα στολίδια της περνάνε απαρατήρητα. Το πιο σημαντικό από αυτά το Α’ Αρχαίο Θέατρο το οποίο επισκεφτήκαμε με την 5η Κοινότητα Προσκόπων Λάρισας, το περασμένο Σάββατο. Οδηγός μας σε αυτή την επίσκεψη ο αρχαιολόγος κ. Γιώργος Τουφεξής. Ξεναγηθήκαμε στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου βλέποντας να ξεδιπλώνονται μπροστά μας μικρά και μεγάλα μυστικά της αρχαίας Λάρισας όπως ότι το κέντρο της αρχαίας πόλης συμπίπτει σχετικά με τη σημερινή Κεντρική πλατεία. Το θέατρό μας, μάθαμε εξερευνήθηκε και αναστηλώθηκε μέσα σε σχετική αντίδραση της πόλης παλιότερα, αλλά πλέον είναι κοινή ομολογία ότι αναγνωρίζουμε τη σημασία και ομορφιά που προσθέτει σε αυτή.


Η βροχή παραλίγο να χαλάσει τα σχεδιά μας αλλά τελικά σταθήκαμε τυχεροί. Καμία προσκοπική επίσκεψη δεν μπορεί να θεωρηθεί απλή. Έτσι ούτε και αυτή ήταν για εμάς. Είχαμε έρθει προετοιμασμένοι ώστε να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα το Αρχαίο Θέατρο. Πρώτη σκέψη μας πριν την επίσκεψη αυτή ήταν ότι μεγάλο μας όνειρο ήταν να δούμε μια παράσταση μέσα σε αυτό μιας και ποιος άλλος άλλωστε ο ρόλος ενός θεάτρου. Και αν σχετικά σπανίζει κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο, ο χρόνος ήταν λίγος για να βρούμε κανονικούς ηθοποιούς και έργο. Έτσι τα φτιάξαμε μόνοι μας. Φέραμε μαζί μας την κλασική κωμωδία “Ειρήνη” από τον Αριστοφάνη και δοκιμάσαμε τις υποκριτικές μας ικανότητες. Είναι σίγουρα κάτι που συστήνουμε σε οποιονδήποτε από εσάς να διαβάσει ή να δει. Ήταν όντως μια πραγματική κωμωδία που μας έκανε να γελάσουμε μαζί φυσικά με τον μπόλικο αυθορμητισμό μας την ώρα της παράστασης.
Τέλος η επίσκεψη είχε ένα πολύ σημαντικό σκοπό. Να γνωρίσουμε όσο ήταν δυνατό το επάγγελμα του αρχαιολόγου. Πολύ άγνωστο σε όλους μας τι τελικά κάνουν όλοι αυτοί που ξεσκονίζουν και μετράνε πέτρες όλα αυτά τα χρόνια. Ο κύριος Τουφεξής εκτός από την όμορφη ξενάγηση, μας παραχώρησε συνέντευξη μιλώντας για την εμπειρία του στις διάφορες ανασκαφές που έχει συμμετάσχει καθώς και για τη σημασία να κυνηγήσουμε ό,τι αγαπάμε σαν μελλοντικό επάγγελμα.
Ταυτόχρονα με αυτό όμως αποφασίσαμε να φέρουμε μαζί μας και μολύβι και χαρτί και να δοκιμάσουμε να αποτυπώσουμε όσο το δυνατόν πιο πιστά ο καθένας αυτό που βλέπαμε. Και αν σας ακούγεται περίεργο θα σας πω ότι το να καθίσετε χωρίς βιασύνη σε μια πέτρα και να παρατηρήσετε αργά την κάθε λεπτομέρεια σε κάτι που καθημερινά προσπερνάμε όλοι μας με τόση βιασύνη μπορεί να φέρει στην επιφάνεια πολλές μικρές εκπλήξεις. Πολλές μικρές λεπτομέρειες που δείχνουν όχι ένα θέατρο αλλά ένα στολίδι προσεγμένο από αυτούς που το έφτιαξαν.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Αρχαιολογική Υπηρεσία που μας βοήθησε τόσο στη διοργάνωση της επίσκεψης καθώς και στην ξεχωριστή ξενάγηση και υπομονή που έδειξαν κατά τη διάρκειά της. Για όλους εσάς όμως που πιθανώς δεν το γνωρίζετε το Αρχαίο Θέατρο είναι ανοιχτό καθημερινά τα πρωινά δωρεάν και σας ενθαρρύνω να το επισκεφτείτε. Είναι ένα ξεχωριστό διάλειμμα στο κέντρο της πόλης που πιθανώς απλά δεν έχετε ποτέ σκεφτεί σοβαρά.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass