ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ»

Περπατώντας στην Καρυά, τη Συκαμινέα και την Κρυόβρυση

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2017 16:11

Με επίσκεψη στην Καρυά, τη Συκαμινέα και την Κρυόβρυση ξεκίνησε την Πέμπτη 31 Αυγούστου ο τρίτος κύκλος της εθελοντικής δράσης «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!».


Η πρώτη στάση έγινε στην πλατεία της Κρυόβρυσης με υποδοχή και ενημέρωση του κόσμου για την ιστορία του χωριού από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Γεώργιο Γκρέμο. Στη συνέχεια, οι περιηγητές επισκέφτηκαν το Μνημείο Πεσόντων Εθνικής Αντίστασης και Μικράς Ασίας και την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1800), όπου ο επίτροπος Βασίλης Κολοβός τούς ενημέρωσε για την ιστορία του ναού. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι πλέον λιγοστοί (30), το καλοκαίρι όμως και ειδικά τον Αύγουστο το χωριό αποκτά ζωντάνια με τις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και με τον ορεινό αγώνα τρεξίματος με την ονομασία Pouliana Trail, που λειτουργούν ως πόλος έλξης για επισκέπτες, απόδημους και αθλητές.
Στη Συκαμινέα υποδέχτηκαν την ομάδα της δράσης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κων/νος Μωραΐτης και ο εκπαιδευτικός Κων/νος Λογοθέτης. Μίλησαν για την ιστορία της περιοχής, για το πώς «έλαμψε» πρώτη η κορυφή του Ολύμπου μετά από τεκτονικές αλλαγές και γεννήθηκε το μυθικό βουνό, για μύθους και θρύλους που συνδέονται με τον τόπο τους.
Ακολούθησε επίσκεψη στη Μονή Κανάλων, όπου η ηγουμένη και οι αδερφές μοναχές καλωσόρισαν εγκάρδια τους περιηγητές. Η Ιερά Μονή της Παναγίας των Κανάλων είναι χτισμένη στην είσοδο της κοιλάδας των Λειβηθρίδων Μουσών, στο χείλος ενός φυσικού πλατώματος, πάνω από την τοποθεσία της αρχαίας πόλης των Λειβήθρων. Αρχές του ΙΑ’ αιώνα, 1055 μ.Χ., δύο ιερομόναχοι, ο Ιωακείμ και ο Δαμιανός, φτάνουν στον τόπο αυτό και χτίζουν το μοναστήρι. Οι τοιχογραφίες που σώζονται μέχρι σήμερα στον χώρο της παλιάς τράπεζας της μονής είναι εικονογραφημένες πριν από 500 περίπου χρόνια.
Το έτος 1861 χτίζεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου. Στους τοίχους του σώζονται μέχρι σήμερα αγιογραφίες (1696) ιστορημένες με απλότητα και ευλάβεια. Δίπλα στην πλούσια ειδυλλιακή βλάστηση που περιβάλλει τη Μονή Κανάλων ο περιβαλλοντολόγος Σπύρος Αναγνωστάκης μίλησε για το ορεινό οικοσύστημα της περιοχής τονίζοντας την οικολογική, την αισθητική και την πολιτισμική αξία του ορεινού τοπίου.
Ο πρόεδρος της Καρυάς Γεώργιος Σακκελαρίδης, η πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καρυωτών Παρασκευή Πάσχου, η αντιπρόεδρός του Ευαγγελία Σακοράφα και ο εκπαιδευτικός-ιστορικός Κων/νος Ζυγούρης συνόδευσαν τους επισκέπτες στην περιήγησή τους στο χωριό της Καρυάς.
Ο πάτερ Δραχαλίβας υποδέχτηκε την ομάδα της δράσης «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!» στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου (1806) και τους ενημέρωσε για την ιστορία του ναού. Αυτό που κάνει τον ναό μοναδικό στην αρχιτεκτονική είναι ότι έχει 12 παράπλευρους τρούλους.
Η γνωριμία με την Καρυά ολοκληρώθηκε με βόλτες και ξεκούραση στο κέντρο του χωριού. Το πρόγραμμα συνεχίζεται την επόμενη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου με επίσκεψη στο χωριό της Κρανέας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass