Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ολοκληρώθηκε η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2017 22:15

Με μοναδικές παρουσίες γνωστών ερμηνευτών με κορυφαία την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Πίτσα Παπαδοπουλου ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα.

Η διοργάνωση ήταν και φέτος μια από τις κορυφαίες του Δήμου Τυρνάβου. Περιελάμβανε ένα φάσμα ποικίλων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ταυτόχρονα, που μέσω αυτών κατάφερε να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο πλέον, ξεπερνώντας τα στενά όρια της περιοχής και της Θεσσαλίας. Και αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι δύο αντίστοιχες μεγάλες διοργανώσεις, της Αλεξανδρούπολης και του Δαφνιού της Αθήνας έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια, είναι η μοναδική στην Ελλάδα σε αυτό το εύρος χωρίς να υποτιμούμε τις εκδηλώσεις της Ραψάνης και το γεγονός αυτό ασφαλώς, κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους τους Αμπελωνίτες, διότι μπόρεσαν να διατηρήσουν έναν θεσμό για 58 ολόκληρα χρόνια.

Η γιορτή αυτή ξεκίνησε στον ίδιο χώρο (άλσος Αγίου Γεωργίου), με τη μορφή βέβαια που είχε τότε, τον Αύγουστο του 1959, επί προεδρίας του Ηλία Ριζόπουλου. Μια τολμηρή για την εποχή προσπάθεια, με τα μέσα που διέθεταν και τις τότε δυνατότητες.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Δήμο Τυρνάβου και την ΚΕΔΗΤ και με την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στόχο είχε την απλή έστω προβολή της ιδιαιτερότητας της περιοχής: Αμπέλι- Σταφύλι- Κρασί.

Το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα του ’59 επαναλήφθηκε για δύο ακόμα χρόνια, οπότε για άγνωστους λόγους έπαψε να επαναλαμβάνεται. Η οργάνωση της επιχειρήθηκε από το 1969 έως το 1972 στο αλσάκι (σημερινό κεντρικό πάρκο) μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας.

Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική διοργάνωση τουριστικοποιημένη και πολύ πρακτική, η τότε κοινοτική – δημοτική αρχή του Αμπελώνα με δήμαρχό της τον κ. Μιχάλη Ζησιάδη, αποφάσισε την αναβίωση της «Γιορτής Κρασιού» και την καθιέρωση της ως «Αμπελωνίτικου Θεσμού» επιλέγοντας το Άλσος του Αγίου Γεωργίου, που είναι ένας πανέμορφος φυσικός χώρος, ιδανικός για μία τέτοια εκδήλωση. Η εφαρμογή του «θεσμού» αυτού συνεχίζεται μέχρι σήμερα γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία.

Έτσι λοιπόν και φέτος ολοκληρώθηκε η μεγάλη αυτή διοργάνωση για 58η χρόνια, η γνωστή στο πανελλήνιο «Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα» η οποία αποτελεί παράδοση για τον Αμπελώνα αλλά και για τον Δήμο Τυρνάβου και θεσμό για ολόκληρη τη Θεσσαλία και διοργανώνεται όλα τα χρόνια την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που παρουσιάζει αυτή η εκδήλωση, συνίστανται στο ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο πολιτιστικό-ψυχαγωγικό γεγονός, το οποίο μπορεί να συνδέσει την τοπική κοινωνία με την ευρύτερη κοινωνία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να γνωστοποιήσει την ιστορία και την παράδοση, την εξέλιξη μέσα στον χρόνο και τη σύγχρονη μορφή του Αμπελώνα και να προωθήσει την αναγνώριση του τοπικού προϊόντος- κρασιού και τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, όπως τη γνησιότητα και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι, η πολιτιστική διάσταση και παρουσία στη «Γιορτή Κρασιού», είχε σαν στόχο, αφ’ ενός με τη διατήρηση της παράδοσης, την παρουσίαση της εξέλιξης διαχρονικά, με μέσα και τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και τελειοποιήθηκαν σήμερα, αφετέρου δε την παρουσίαση, την προβολή και την ανάδειξη των χορευτικών τμημάτων του Δήμου Τυρνάβου, όπως και αυτών της ζωγραφικής, κεραμικής, χειροτεχνίας, σχεδιασμού και δημιουργίας κοσμημάτων, καθώς επίσης την προβολή και άλλων δραστηριοτήτων φορέων και συλλόγων και συνεταιρισμών του Αμπελώνα και της περιοχής, όπως του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του ΑΣΕΠΟΠ του συλλόγου γυναικών, του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αμπελώνα «Η Ελπίδα» και άλλων.

Σαφώς ικανοποιημένη η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Φανή Μπίλιου – Λαγκιόλη η οποία ευχαριστεί όλους τους επισκέπτες αλλά και τους συμμετέχοντες στα περίπτερα για τη συμμετοχή τους.

Και φέτος, την τεχνική επιμέλεια ήχου, φωτισμού και μικροφωνικών εγκαταστάσεων με άριστα αποτελέσματα είχε ο κ. Βασίλης Σερετίδης και η ομάδα του.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass