ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ

«Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σου»

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2017 11:04

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ελευθερία» για τη διεξαγωγή και στη συνέχεια την ακύρωση των συναυλιών με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Αλμυρούλης,

με επιστολή διαμαρτυρίας του, αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση των συναυλιών. Χαρακτηριστικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Όλοι εμείς που αγαπάμε τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, μια μουσική που προωθεί την ανθρώπινη σκέψη και καλλιεργεί την ευαισθησία, χαρήκαμε ιδιαίτερα, όταν μέσα από τις στήλες τις έγκριτης εφημερίδας σας πληροφορηθήκαμε ότι στην πόλη μας αλλά και στον Τύρναβο και στην Ελασσόνα θα παρουσιαστούν «ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ένα έργο σταθμός που σηματοδότησε την πορεία και την εξέλιξη στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας και όχι μόνο. Η απογοήτευση μας ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όταν πάλι μέσα από την «Ελευθερία» μάθαμε ότι οι συναυλίες ακυρώθηκαν λόγω «ανυπέρβλητων εξωγενών παραγόντων», όπως λένε οι διοργανωτές. Όμως οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, γιατί ο Γιάννης Μαρκόπουλος δεν είναι μόνο ο κορυφαίος δημιουργός, μια παγκόσμια προσωπικότητα, ένας ζωντανός μύθος της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας αλλά και ένας μεγάλος πνευματικός άνθρωπος. Οι συναυλίες λοιπόν ακυρώθηκαν, γιατί οι διοργανωτές δεν έκαναν το αυτονόητο, να ζητήσουν δηλαδή την άδεια από τον ίδιο τον δημιουργό. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος εργάστηκε πάνω στους Ελεύθερους Πολιορκημένους για δεκατέσσερα χρόνια, μέχρις ότου το έργο να πάρει την τελική μορφή μιας λαϊκής λειτουργίας. Ο ίδιος ο συνθέτης επιλέγει τους στίχους αλλά και τα πεζά αποσπάσματα από το εμβληματικό έργο του Σολωμού και δημιουργεί ένα μουσικό έργο-ορόσημο. Οι ενορχηστρώσεις είναι πρωτοποριακές και η συνύπαρξη σαντουριού, λαούτου και κλαρίνου με τρομπέτα, τρομπόνι, όμποε και έγχορδα είναι σπάνια. Πολλές μουσικές του σκέψεις, όπως αναφέρει και ο ίδιος, υπαγορεύτηκαν από τους αγώνες της νεολαίας μας. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας συνθέτης που δεν κάνει μελοποίηση, αλλά μουσική προσέγγιση στην ποίηση-διαφορά σημαντική και γόνιμη για μια δημιουργική ανασύνθεση. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει αυθαίρετα και να διασκευάζει ένα τόσο σημαντικό έργο χωρίς την άδεια και την έγκριση του ίδιου του δημιουργού. Τα μεγάλα έργα, όπως είναι «οι ελεύθεροι πολιορκημένοι» οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε, γιατί αποτελούν παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές. Τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Περιφερειάρχης, ο κ. Δήμαρχος Λαρισαίων αλλά και οι περιφερειακοί δήμοι με την ευαισθησία που τους διακρίνει για την μουσική αλλά και για τον πολιτισμό γενικότερα θα μας δώσουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τους ελεύθερους πολιορκημένους, μια κυριολεκτικά ανάταση ψυχής, με την αποκλειστική επιμέλεια, την παρουσία και την διεύθυνση του ίδιου του δημιουργού και παράλληλα με την αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού (χορωδίες, μουσικοί, τραγουδιστές)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass