ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΛΕΣ…

ΣΕΒ: Σημάδια επιστροφής της οικονομίας στην ομαλότητα

Δημοσίευση: 10 Νοε 2015 8:07

Σημάδια επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ομαλή τροχιά, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδόθηκε χθες. Τονίζει ωστόσο παράλληλα, ότι η οικονομία έχει να αντιμετωπίσει ακόμα πολλές προκλήσεις ώστε να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ανατρέψει άρδην επί τω βελτίω το οικονομικό κλίμα και να τονώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, έχοντας ως βάση τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις», τονίζει ο ΣΕΒ. Στις εξελίξεις αυτές κατά τον προηγούμενο μήνα περιλαμβάνει:

­Τον δείκτη οικονομικού κλίματος που κέρδισε επιπλέον χαμένο έδαφος τον Οκτώβριο του 2015 

­Την άνοδο του δείκτη που αποτυπώνει τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων στις 47,3 μονάδες έναντι 43,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

­Τη βιομηχανική παραγωγή και ιδίως τη μεταποίηση που επιδεικνύει αντοχές τον Αύγουστο του 2015 (+4,8%), ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα (+6,8

­Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά +7,3%,

­Τη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο του 2015, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε υψηλό επίπεδο (25% τον Ιούλιο).

­Την απομάκρυνση της αβεβαιότητας των προηγούμενων μηνών, καθώς επίσης και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών ως αποτέλεσμα των capital controls, που συνέβαλαν στον περιορισμό της εκροής καταθέσεων των νοικοκυριών και την αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων των επιχειρήσεων (+ 702 εκατ.).

Στις προκλήσεις που παραμένουν ο ΣΕΒ περιλαμβάνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο του 2015, (οι τιμές υποχωρούν για πάνω από 30 συνεχόμενους μήνες), τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά -1,6% το Β' 3μηνο του 2015, τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων, την τάση μείωσης του εμπορικού στόλου με ελληνική σημαία, τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών και τις προβλέψεις της ΕΕ για ύφεση -1,4% το 2015.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass