ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ- "ΣΚΑΝΑΡΟΝΤΑΙ" ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

Αρχισε να κόβει το ρεύμα σε οφειλέτες η ΔΕΗ

* Πως εντοπίστηκαν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να προχωρήσουν σε διακανονισμό οφειλών…

Δημοσίευση: 10 Νοε 2015 0:06
Οι διακοπές ρεύματος ξεκινούν από όσους άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 2.000 ευρώ… Οι διακοπές ρεύματος ξεκινούν από όσους άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 2.000 ευρώ…

 

Του Γιώργου Νούλη

Την "πρίζα" από εκατοντάδες καταναλωτές ρεύματος του νομού Λάρισας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μεγάλους ανεξόφλητους λογαριασμούς άρχισε να βγάζει η ΔΕΗ. Το "σαφάρι" για τη διακοπή ρεύματος ξεκίνησε για όσους άφησαν οφειλές πάνω από 2.000 ευρώ αν και είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν και σταδιακά θα συνεχιστεί με κακοπληρωτές μικρότερων ποσών...

 Οι μόνοι που δεν κινδυνεύουν με διακοπή είναι όσοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, οι ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες , εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν προχωρήσει σε «ρευματοκλοπή» και όσοι προχωρούν σε διακανονισμό οφειλών.

Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν από στελέχη της επιχείρησης της Λάρισας, "αρμόδια αρχή για τη διακοπή ηλεκτροδότησης είναι η Διαχειριστική Δικτύου ενώ η εταιρία έχει προειδοποιήσει, με κάθε μέσο, όλους τους καταναλωτές,  που άφησαν ανεξόφλητο και τον δεύτερο λογαριασμό τους  πως κινδυνεύουν με αποκοπή". Επίσης όπως επισημάνθηκε "διακοπές ρεύματος γίνονταν πάντα αλλά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική εφαρμογή του προγράμματος αποκοπών σε… εύπορους κακοπληρωτές, προκειμένου να σπεύσουν  να διακανονίσουν τις οφειλές τους".   

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Η επιλογή των οφειλετών από τους οποίους κόβεται το ηλεκτρικό γίνεται με κριτήρια που έχει θέσει η επιχείρηση, ώστε σε πρώτη φάση να μη θίγονται τα χαμηλά εισοδήματα και ο εντοπισμός τους έγινε  μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος "SAP". Διασταυρώνοντας τα τετραγωνικά ενός ακινήτου με την κατανάλωση σε ρεύμα, το σύστημα επέτρεψε στη ΔΕΗ να διαπιστώσει, κατά προσέγγιση φυσικά, κατά πόσον αυτοί που χρωστούν πολύ μεγάλα ποσά, δεν πληρώνουν όχι επειδή δεν διαθέτουν τα χρήματα αλλά επειδή είναι εκ συστήματος μπαταχτσήδες… . Έστω για παράδειγμα ένας πελάτης που διαμένει σε μεγάλο σπίτι, που συνεχίζει να έχει μεγάλη κατανάλωση όπως και προ κρίσης, αλλά τώρα δεν πληρώνει. Ακριβώς επειδή ο πελάτης δεν έχει μειώσει την κατανάλωσή του, δημιουργείται αυτόματα η υπόνοια ότι είναι εκ συστήματος και όχι εξ' ανάγκης κακοπληρωτής.

Και αυτό που έχει διαπιστωθεί στους τέσσερις μήνες της εφαρμογής αυτού του πληροφοριακού συστήματος είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, που δυνητικά μπορούν να εισπραχθούν, δεν προέρχεται από αδύναμους οικονομικά πολίτες και προβληματικές επιχειρήσεις, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά από εύπορους μπαταξήδες. Σε όλους αυτούς, φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες, που μέχρι πρότινος επικαλούνταν αδυναμία πληρωμής, πρόσφατα η ΔΕΗ έκοψε προσφάτως το ρεύμα, και το εντυπωσιακό είναι ότι αμέσως μετά οι περισσότεροι έσπευσαν να διακανονίσουν την οφειλή τους.

 Παρενθετικά να σημειώσουμε πως μετά την επιβολή των capital controls, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρία από 1,8 δισ. ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και αν γενικά ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε από 2,5 εκ. σε 2,1 εκ. δεν μειώθηκε αντίστοιχα και το ποσό των οφειλών προς την επιχείρηση.

Να θυμίσουμε πάντως πως η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τον περασμένο Αύγουστο έχει καθιερώσει bonus επιβράβευσης για τους καλοπληρωτές οικιακούς πελάτες της. Έτσι, επιστρέφει στους συνεπείς οικιακούς πελάτες το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το 2016.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

 Στο μεταξύ η ΔΕΗ κάνει νοικοκύρεμα και στα αγροτικά τιμολόγια, σκανάροντας τους δικαιούχους, με σκοπό να εντοπίσει τους "μαϊμού" αγρότες που απολαμβάνουν κατά 30% φθηνότερο ρεύμα.  Συγκεκριμένα όπως δηλώθηκε, από τους περίπου 200.000 που τιμολογεί με το αγροτικό, οι περίπου 160.000 έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν και τα οποία εξετάζει η εταιρία προκειμένου να συνεχίσει να τους παρέχει ηλεκτρικό με μειωμένο τιμολόγιο. Ωστόσο, σε περίπου 30.000 που δεν έχουν απαντήσει, θα στείλει μια τελευταία ειδοποίηση θέτοντας χρονική προθεσμία. Όσοι δεν την τηρήσουν, θα πάψουν να χρεώνονται με αγροτικό τιμολόγιο και οι επόμενοι λογαριασμοί τους θα είναι υπολογισμένοι με το κανονικό τιμολόγιο.   

ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Η ρύθμιση οφειλών που αυτή τη στιγμή "τρέχει" από τη ΔΕΗ προβλέπει:  

- Αποπληρωμή έως 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση, ενώ για την υψηλή όπου οι καταναλωτές είναι αριθμητικά λίγοι, οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες. Σημειώνεται ότι έως τώρα προβλέπονταν 8 δόσεις για τους οικιακούς και 4-6 για τις επιχειρήσεις. Το πλήθος των δόσεων (με ανώτατο όριο πάντα τις 36) καθορίζεται από το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ ανάλογα με το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, την κατάσταση της επιχείρησης, το ύψος της κατανάλωσης και με γνώμονα η δόση να μην υπερβαίνει περίπου το 30 % του μηνιαίου λογαριασμού, κλπ.

- Μείωση της προκαταβολής στο μισό, 10% αντί για 20%.

- 40 έως 60 δόσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ, για τους οποίους δεν κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης.

- Η ρύθμιση είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο που τώρα είναι 5,7%.

- Για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20% και 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10 %.

- Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), οι οποίοι αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων. 

Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.  Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορούν να υποβάλλονται (χρειάζεται ο αριθμός της παροχής και το ΑΦΜ) στα τοπικά γραφεία ή τηλεφωνικά στο 11770. Όσοι υποβάλλουν αίτηση τηλεφωνικά, λαμβάνουν με κούριερ τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass