ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Βροχή» τα σημειώματα για την περαίωση

* Γιατί οι επιχειρήσεις δεν δείχνουν προθυμία - Οδηγίες του ΥΠ.ΟΙΚ. για την αντιμετώπιση επιμέρους περιπτώσεων

Δημοσίευση: 28 Νοε 2008 3:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Εντολή να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να στείλουν άμεσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες σημειώματα περαίωσης έδωσε και πάλι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας στους επικεφαλής των Εφοριών. Σύμφωνα με εγκύκλιο η οποία εστάλη και στις ΔΟΥ του ν. Λάρισας, καλούνται οι εφοριακοί να εντατικοποιήσουν και να επιταχύνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο εκ μέρους των υπηρεσιών όσο και εκ μέρους του συνόλου των εμπλεκομένων για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεκπεραίωση των διαδικασιών υλοποίησης της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της επταετίας 2000-2006.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Μπέζας «πιέζει» τους Εφόρους για εντατικοποίηση προσπαθειών στο θέμα της περαίωσης καθώς είχε προηγηθεί στα τέλη του περασμένου μήνα κατ’ ιδία συνάντηση με τους διευθυντές και υποδιευθυντές της Θεσσαλίας.
Το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει από τη σχετική ρύθμιση ένα σημαντικό ποσό
για να περιορίσει την υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού και έχει ξεκαθαρίσει στους Εφόρους πως πρέπει να έχουν καθημερινή εποπτεία της πορείας και των ενεργειών τους. Για το λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα τα σημειώματα που στέλνονται στους Λαρισαίους Επαγγελματίες σε καθημερινή βάση αποτελεί την προτεραιότητά τους. 
Να σημειώσουμε πως ως καταληκτική προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου του 2008, ενώ όσοι λάβουν σημείωμα από την Εφορία και δεν το αποδεχθούν μέσα σε 10 ημέρες, θα τους διενεργηθεί τακτικός έλεγχος για όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις.
ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Πάντως από τα πρώτα εκκαθαριστικά που επιδόθηκαν σε μικρομεσαίους επαγγελματίες διαπιστώνεται η απροθυμία των περισσοτέρων να προσέλθουν για να δηλώσουν ότι αποδέχονται την καταβολή των πρόσθετων φόρων που προβλέπει η ρύθμιση για την περαίωση. Η περιορισμένη ανταπόκριση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αποδίδεται στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των αναιμικών συναλλαγών στην αγορά, αλλά και των επιπτώσεων που έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί η χρηματοπιστωτική κρίση. Άλλωστε οι φορολογούμενοι αυτοί θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ποσά φόρων που θα κυμαίνονται κατ’ ελάχιστον από 200 έως 600 ευρώ για κάθε ανέλεγκτη χρήση, προκειμένου να περαιώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους, ποσό το οποίο δεν είναι σήμερα ευκαταφρόνητο.
Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τη χαμηλή συμμετοχή των επιχειρήσεων. Έμπειροι φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο τακτικός έλεγχος είναι προτιμότερος από το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, και αυτό για δύο λόγους:
* Αν κάποιος δεν επιλέξει την περαίωση, τότε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να υποστεί τον έλεγχο. Κατά τον έλεγχο μπορεί να πετύχει να του καταλογιστεί ο ίδιος φόρος με αυτόν της περαίωσης. Με μια διαφορά, όμως. Θα του δοθεί η δυνατότητα να αποπληρώσει το φόρο έως και σε 18 δόσεις. Την ίδια ώρα, η ρύθμιση για την περαίωση προβλέπει από 6 έως 12 δόσεις, ανάλογα με το ύψος του φόρου.
* Επίσης όταν κλείσουν χρήσεις μέσω του τακτικού ελέγχου, τότε σπάνια υπάρχει επανέλεγχος. Με την περαίωση, υπάρχει πάντα ο… κίνδυνος επανελέγχου, ειδικά αν προκύψουν στοιχεία. 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ
Σχετικά με τη νέα εγκύκλιο να σημειώσουμε πως παρέχονται πρόσθετες οδηγίες για περιπτώσεις υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων βάσει των οποίων θα δηλωθεί φορολογητέα ύλη που έπρεπε ήδη να είχε αναγραφεί ώστε να ληφθούν τα στοιχεία κατά τον υπολογισμό του τελικού φόρου της περαίωσης.
Eιδικότερα, στην εγκύκλιο (ΠΟΛ:1156) μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι:
1. Τα δεδομένα συμπληρωματικών-τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και Φ.Π.Α. λαμβάνονται υπόψη κατά την περαίωση, εφόσον οι εν λόγω δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως την 25-9-08 και με την προϋπόθεση ότι δεν ανακαλείται φορολογητέα ύλη.
2. Στην περίπτωση που σε κάποια υπόθεση έχει διενεργηθεί τακτικός έλεγχος και έχουν εκδοθεί και καταχωρηθεί στα βιβλία της αρμόδιας φορολογικής αρχής έως την 25-9-08 οι οικείες καταλογιστικές πράξεις, οι οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση της περαίωσης οι τυχόν χρήσεις για τις οποίες προέκυψε από τον έλεγχο η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή ή η νόθευση τέτοιων στοιχείων, ενώ οι υπόλοιπες ελεγμένες χρήσεις υπάγονται στη ρύθμιση.
3. Αν σε ήδη περαιωθείσα χρήση πρέπει να εκδοθούν συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου, διότι προκύπτει αναμφισβήτητα από συμπληρωματικά στοιχεία (έκθεση ελέγχου ή δελτίο πληροφοριών ή άλλο έγγραφο στοιχείο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή άλλης Δ.Ο.Υ. ή του Σ.Δ.Ο.Ε. ή της ΥΠ.Ε.Ε. ή άλλης αρχής) η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή ή η νόθευση τέτοιων στοιχείων, τότε η χρήση αυτή εξαιρείται από τη ρύθμιση της περαίωσης, υπάγονται όμως σ΄ αυτήν οι τυχόν επόμενες ανέλεγκτες χρήσεις μέχρι και τη χρήση 2006.
4. Δεν υφίσταται απόκρυψη φορολογητέας ύλης στις περιπτώσεις που δεν έχουν μεν καταχωρηθεί ποσά εσόδων, αγορών ή δαπανών στα οικεία πεδία του εντύπου Ε3 ή δεν προκύπτει με αμεσότητα η καταχώρησή τους, πλην όμως από λοιπά έντυπα και στοιχεία της υποβληθείσας δήλωσης (π.χ. ισολογισμός) και γενικά του οικείου φακέλου προκύπτει αποδεδειγμένα ότι τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί και έχουν φορολογηθεί.
Ευνόητο βεβαίως είναι ότι στην παραπάνω περίπτωση, εφόσον πρόκειται για ποσά εσόδων, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη ως δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα για τους περαιτέρω υπολογισμούς προσδιορισμού της τελικής οφειλής στο πλαίσιο της περαίωσης.
5. Υπάγονται στη ρύθμιση και μπορούν να περαιωθούν οι υποθέσεις για τις οποίες σε μία ή περισσότερες χρήσεις δεν έχουν υποβληθεί εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. αλλά έχουν όμως υποβληθεί μέχρι και 31-12-2007 όλες οι περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. των χρήσεων αυτών.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass