Ο ΕΣΑ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ

Έκαναν πίσω οι έμποροι

* «Όχι» στις εκπτώσεις πριν από τις 15 Ιανουαρίου λέει ο Πειραιάς * ΕΒΕΑ - Πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου

Δημοσίευση: 27 Νοε 2008 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Η κατακόρυφη πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο, δεν αφήνει περιθώρια στον εμπορικό κόσμο, που επιζητά άμεσα να ισχύσουν οι εκπτώσεις, από την ερχόμενη Δευτέρα κιόλας, προκειμένου να τονωθεί η αγορά.
Αναλυτικότερα:
Θύελλα αντιδράσεων στο σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας, προκάλεσαν οι προτάσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, την περασμένη Τρίτη, που έκαναν λόγο για μειώσεις τιμών στα καταστήματα έως και 20%. Μία ημέρα μετά, όμως, έκανε πίσω ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και υποστήριξε διά του προέδρου του, ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι έκπτωση θέλει, ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Συγκεκριμένα:
Να προχωρήσουν σε προσφορές καλεί τους εμπόρους - μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά.
Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑ χθες το απόγευμα εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι "βιώνουμε μια κρίση με απροσδιόριστες διαστάσεις. Μια κρίση που οφείλεται σε αυτούς τους λίγους που εκμεταλλεύτηκαν την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών με μοναδικό σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό εις βάρος των ομήρων που το σύστημα αυτό δημιούργησε" και συνεχίζει ότι "καθημερινά γινόμαστε θεατές ενός έργου όπου φαίνεται πως η διανομή των ρόλων δεν έχει καμία σημασία, ενώ στις αντίστοιχες παγκόσμιες περιπτώσεις ο συντονισμός και η αποφασιστικότητα του σκηνοθέτη φέρνει το έργο σε πρεμιέρα. Οι διαχρονικά αποσπασματικές Υπουργικές Αποφάσεις και Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, στρέβλωσαν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού".
Στη συγκυρία αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και καλεί τους εμπόρους, που επιθυμούν να ανταποκριθούν στην έκκληση του, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται για προσφορές με αναγραφή ποσοστού μείωσης τιμών στις προθήκες των καταστημάτων τους, προσβλέποντας σε αναθέρμανση του καθηλωμένου τζίρου και στήριξη της προοπτικής επιβίωσης των επιχειρήσεων και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Παράλληλα ζητάει από τις τράπεζες να δείξουν αντίστοιχη συμπεριφορά και υπευθυνότητα τόσο στους πελάτες τους - επιχειρήσεις, όσο και στους πελάτες τους - καταναλωτές, μειώνοντας κατά 20% τα επιτόκια χορηγήσεων πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.
Τέλος, ο ΕΣΑ ζητά από την Κυβέρνηση άμεση μείωση του Φ.Π.Α. κατά δύο μονάδες του υψηλού συντελεστή (19%) και δραστική μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Για την στήριξη της απασχόλησης και ως επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια, θεωρούμε επιβεβλημένη την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Η αιτούμενη επιδότηση να ισοδυναμεί με το επίδομα ανεργίας περίπου των τετρακοσίων τριάντα ευρώ (430,00 ευρώ).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, αναφερόμενος στην μείωση των τιμών, είπε πως εάν υπάρχουν κάποιοι που έχουν φουσκώσει τις τιμές τους, να βγάλουν τον αέρα από αυτές. Στο θέμα των εκπτώσεων, ο κ. Αρμενάκης τόνισε ότι δεν είναι αξιόπιστο κάθε χρόνο να αλλάζει η περίοδος των εκπτώσεων.
ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή καταγγελίες μελών του, κυρίως μικρών εμπόρων της περιοχής του Πειραιά που αφορούν γνωστές επαναλαμβανόμενες και ξεπερασμένες πρακτικές ορισμένων πολυκαταστημάτων, εκφράζει την αντίθεσή του και μάλιστα πριν την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και πολύ πριν την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, σε κάθε «πονηρή» προσπάθεια καταστρατήγησης του υγιούς ανταγωνισμού του εμπορίου.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, καταγγέλλει τις ενέργειες πανικού, απόγνωσης και αντισυναδελφικής συμπεριφοράς που παραβαίνουν τους νόμους και τους κανόνες μιας ελεύθερης αλλά όχι ασύδοτης αγοράς και καλεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να προλάβει έγκαιρα και όχι να καταστείλει τις προσπάθειες ορισμένων επιχειρήσεων, οι οποίες με διαφημίσεις-γρίφους προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, χρησιμοποιώντας μάλιστα επικίνδυνες πρακτικές για την αγορά, ενώ ταυτόχρονα υποτιμούν την νοημοσύνη του Έλληνα καταναλωτή διαφημίζοντας τα αυτονόητα.
Στην αγορά του Πειραιά οι μειώσεις των τιμών έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, συνεχίζονται σήμερα παράλληλα με τις νόμιμες προσφορές που προβλέπει ο νόμος μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστούν ακόμα και κατά την περίοδο της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, αλλά και μετά, μέχρι την έναρξη των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου 2009.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, καλεί όλους τους έμπορους λιανικής να επικεντρωθούν στην ουσία, να εφαρμόσουν στους πελάτες τους το ξεκάθαρο και το απόλυτο που είναι το «φθηνό» και όχι το σχετικό που είναι η «έκπτωση».
Εξάλλου μα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου ζητάει με επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος.
Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας στην επιστολή του, σχετικά με τις ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων υπέβαλλε πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28/12/2008.
Το επιμελητήριο αναφέρει στην επιστολή του ότι η πρόταση "θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο το καταναλωτικό κοινό και κατά δεύτερο θα ωφελήσει τόσο τις μικρές όσο και τις μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Πιστεύουμε η πρότασή μας αυτή να σας βρει σύμφωνο και αναμένουμε τη ρύθμιση του εν λόγω θέματος».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass