ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΝΕΑΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

«ΣΟΣ» και από τον κλάδο τυποποίησης ροδάκινου

* Κάλεσμα σε τραπέζι διαλόγου με τη συμμετοχή πολιτείας και παραγωγών απευθύνει η ΕΚΕ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2008 3:16 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις ροδάκινου, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε περιορισμό της ζήτησης, σε συνδυασμό με τον εξοντωτικό ανταγωνισμό από την Κίνα και τα υψηλά αποθέματα εξαγώγιμου προϊόντος βάζουν σε κίνδυνο την απορρόφηση της νέας σοδειάς, αλλά και τη δυναμική παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημειώνει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, ότι στα τέλη Οκτωβρίου, στις αποθήκες των μεταποιητικών μονάδων υπήρχαν 302.000 τόνοι εξαγώγιμου προϊόντος, κατά 25% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.
Εκπρόσωποι του κλάδου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη παραγωγική περίοδο, μιας και εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην απορρόφηση της νέας σοδειάς –πάντοτε με δεδομένο ότι η παραγωγή θα είναι ομαλή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο δεν αφορούν μόνον σε αυτό το κομμάτι. Ο ισχυρός ανταγωνισμός από την Κίνα και τη Χιλή, έχουν περιορίσει την εμβέλεια των ελληνικών εξαγωγών κομπόστας στην περιοχή της ΕΕ, των κρατών της ΝΑ Ευρώπης και τη Ρωσία. Με δεδομένο ότι περιορίζεται η ζήτηση, αλλά και τις υψηλότερες τιμές του ελληνικού προϊόντος, οι μεταποιητές φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις τόσο στην παραγωγική διαδικασία (μείωση της δυναμικότητας), κάτι που συνεπάγεται λιγότερες θέσεις εργασίας για εποχιακούς υπαλλήλους. «Αγκάθι» θα είναι και η τιμή που οι μεταποιητές θα αγοράσουν από τους παραγωγούς, καθώς οι περσινές τιμές (περίπου στα 0,26 – 0,28 ευρώ το κιλό) θεωρούνται πολύ υψηλές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, μιας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κλείνει τις στρόφιγγες του χρήματος, οδηγούν τις επιχειρήσεις του κλάδου σε μια κρίσιμη καμπή.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Να σημειωθεί ότι στα τέλη Οκτωβρίου του 2007, οι αποθηκευμένες ποσότητες εξαγώγιμου προϊόντος δεν ξεπερνούσαν τους 240.000 τόνους. Όπως εκτιμούν τα μέλη της ΕΚΕ, το τρέχον έτος θα κλείσει με αποθηκευμένο απόθεμα (έναρξης κομπόστας ροδάκινου) 92.000 τόνων, όταν το 2007 ήταν 64.000 τόνοι και το 2005 41.000. Για το 2009, γίνεται λόγος για διπλάσιες ποσότητες, που θα αγγίξουν τους 180.000 τόνους. «Με τα σημερινά δεδομένα και την τάση των φορτώσεων, η επόμενη παραγωγική περίοδος θα μας βρει με εξαιρετικά υψηλά αποθέματα, με ιστορικό ρεκόρ αποθεμάτων. Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ίδια, εάν όχι χειρότερη, είναι η κατάσταση με τους χυμούς, όπου τα αποθέματα τόσο στη χώρα μας αλλά και κυρίως στη Χιλή, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο είναι τεράστια. Δεν είναι στους στόχους μας η κινδυνολογία. Η ίδια όμως η πραγματικότητα μας λέει ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Οι φορτώσεις, ιδίως τον τελευταίο μήνα, είναι ελάχιστες και οι πληρωμές καθυστερούν ακόμη περισσότερο. Ο κλάδος μας, ως αυστηρά εξαγωγικός ένιωσε πρώτος τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει θεαματικά, πράγμα δύσκολο, τους επόμενους μήνες, τότε το καλοκαίρι θα είναι αδύνατον να μεταποιηθεί η συνολική παραγωγή ροδάκινων, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα έχουμε ομαλή παραγωγή», σημειώνει χαρακτηριστικά η διοίκηση της ΕΚΕ.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Τα μέλη της Ένωσης υπογραμμίζουν ότι δεν ευθύνεται μόνον η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά σειρά παραγόντων, σε βάθος χρόνου, για την πορεία του κλάδου. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος μεταποίησης ροδάκινου (κομπόστα) εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στις παγκόσμιες εξαγωγές, εισάγοντας στην Ελλάδα συνάλλαγμα ύψους 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση απασχολεί περισσότερους από 10.000 μόνιμους και εποχιακά εργαζόμενους και στηρίζει το εισόδημα χιλιάδων ροδακινοπαραγωγών.
Βασικές αιτίες για τη φθίνουσα πορεία του κλάδου από το 2003 και μετά είναι, μεταξύ άλλων, η εμφάνιση του ανταγωνισμού της Κίνας (σήμερα δεύτεροι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο), η μη ενίσχυση της δραστηριότητας εξαιτίας της ΚΟΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατήρηση εξαιρετικά υψηλών δασμών για τα ελληνικά προϊόντα από χώρες-προορισμούς, οι αρνητικές συναλλαγματικές συγκυρίες (το ισχυρό ευρώ), αυξημένο σε σχέση με τον ανταγωνισμό κόστος παραγωγής του ροδάκινου από τους αγρότες -και συνακόλουθα υψηλή τιμή πρώτης ύλης συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 2008 δεν έκανε καθόλου καλό… «ποδαρικό», μιας και έγιναν απανωτές απεργίες στα λιμάνια, αλλά και στον κλάδο των γεωτεχνικών (μη χορήγηση πιστοποιητικών), γεγονότα που «κόστισαν» σε μερίδια αγοράς.
ΚΑΛΕΣΜΑ
Τα μέλη της Ένωσης απευθύνουν κάλεσμα στους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος. «Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγοί της κομπόστας, δηλαδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Ομάδες Παραγωγών, η ΕΚΕ, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και όποιος άλλος μπορεί να προσφέρει, για να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν να αντέξουμε την κρίση. Ο κλάδος μας είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος για την οικονομία των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Λάρισας και Φλώρινας για να αφήσουμε το μέλλον του στα χέρια της τύχης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass