ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2008

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης εξαγωγών

Δημοσίευση: 19 Νοε 2008 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:58
Την επιβράδυνση των εξαγωγών σε Ελλάδα, ΕΕ και Ευρωζώνη –ο ρυθμός των οποίων, ωστόσο, παραμένει σε θετικό έδαφος σε ετήσια βάση- για το οκτάμηνο του 2008 επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Το ίδιο διάστημα, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας καταγράφει υποχώρηση της τάξης του 7%, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φορέα, οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τις ελληνικές εξαγωγές. Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την πορεία του εξωτερικού εμπορίου της Ε.Ε. - εμπορευματικές συναλλαγές και για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2008, οι εξαγωγές της Ε.Ε.-27 αυξήθηκαν κατά 6,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές των 15 χωρών-μελών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 5%. Να σημειωθεί ότι παρατηρείται μια συνολική μείωση των ρυθμών μεγέθυνσης των εξαγωγών σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη, καθώς για το ίδιο διάστημα του προηγούμενου οικονομικού έτους, οι ρυθμοί αύξησης ανήλθαν σε 7% και 9,6% αντίστοιχα.
ΕΛΛΑΔΑ
Ανάλογη πορεία ακολουθεί και η Ελλάδα το εξεταζόμενο διάστημα. Αναλυτικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2008, σημείωσαν αύξηση κατά 1%, ενώ για το ίδιο διάστημα του 2007 είχαν σημειώσει αύξηση κατά 3,7%. Η χώρα μας για το πρώτο οκτάμηνο του 2008 συνεχίζει να κατέχει την 21η θέση στην Ε.Ε.-27, και την 13η θέση στις εξαγωγές της Ευρωζώνης. Οι εισαγωγές της Ε.Ε.-27 σημείωσαν άνοδο κατά 7% συγκριτικά με το πρώτο οκτάμηνο του 2008, ενώ οι εισαγωγές της Ευρωζώνης κατέγραψαν αύξηση κατά 7,4%. Αντίθετα, οι ελληνικές εισαγωγές για το ίδιο διάστημα σημείωσαν πτώση σε ποσοστό 4%. Επισημαίνουμε ότι, οι ελληνικές εισαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα καταγράφουν την υψηλότερη ποσοστιαία μείωση στο σύνολο της Ε.Ε.-27 και της Ευρωζώνης.
ΚΡΙΣΙΜΟΙ
Οι παραπάνω εξελίξεις της πορείας του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου, αποτυπώνονται στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας το οκτάμηνο του 2008 παρουσίασε πτώση κατά 7%, ενώ σε αξία ανήλθε σε 24 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, παραμένει το τέταρτο μεγαλύτερο έλλειμμα σε επίπεδο Ε.Ε.-27, μετά το Ην. Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η υποχώρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης των εξαγωγών Ευρωζώνης και Ε.Ε.-27 συμπίπτει με το γεγονός ότι η Ευρωζώνη εισήλθε για πρώτη φορά το τρίμηνο Ιούλιος–Σεπτέμβριος 2008 και επίσημα σε τεχνική ύφεση, αλλά και με τη μείωση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,2% για το ίδιο τρίμηνο του 2008. Γίνεται αντιληπτό ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα εξάγει αλλά και εισάγει τα 2/3 των εμπορευμάτων της προς και από την Ε.Ε.-27, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ
Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνουν το πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου, ο ΣΕΒΕ θεωρεί ότι απαιτείται μία ακόμη πιο συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και ειδικά αυτών της περιφέρειας, καθώς το ΑΕΠ της ελληνικής περιφέρειας εξαρτάται σε ένα σημαντικό βαθμό από την εξαγωγική δραστηριότητα συγκριτικά με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως η περιφέρεια της Αττικής. Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνουν ενέργειες στήριξης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, προκειμένου να μη χαθούν κατά το δυνατόν μερίδια αγοράς σε ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς και να γίνει μια στοχευμένη προσπάθεια ενδυνάμωσης της ελληνικής παρουσίας σε αναπτυσσόμενες αγορές-στόχους, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Εξάλλου, σε προηγούμενη ανακοίνωση του ΣΕΒΕ για την πορεία των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ για τις εμπορευματικές συναλλαγές, οι ελληνικές εξαγωγές το Σεπτέμβριο 2008 παρουσιάζουν αύξηση σε ποσοστό 1,3% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, με τη συνολική αξία να υπερβαίνει το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ. Η παρατηρούμενη αύξηση αποδίδεται κατ’ αποκλειστικότητα στις εμπορευματικές συναλλαγές με τις χώρες εκτός Ε.Ε., όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 16,5%, ενώ αντίθετα οι ενδοκοινοτικές εξαγωγές (παραδόσεις), μειώθηκαν κατά 7,5% συγκριτικά με το Σεπτέμβριο 2007. Όπως σημειώνεται, παρά τις έντονες πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν έστω και οριακά να καταγράφουν αύξηση. Εξετάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών ανά κυριότερο κλάδο για το Σεπτέμβριο 2008, πρώτος σε εξαγωγιμότητα κλάδος για τη χώρα μας είναι τα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία καταλαμβάνουν μερίδιο 62,8% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, διαγράφοντας παράλληλα θετική πορεία στην πενταετία. Δεύτερος στην κατάταξη είναι ο κλάδος των αγροτικών προϊόντων, που συνεισφέρει στις ελληνικές εξαγωγές με 20,2%, με ετήσια αύξηση που ανέρχεται περίπου σε 11%. Από τον κλάδο των αγροτικών ωστόσο, σημαντική υποχώρηση το Σεπτέμβριο 2008 καταγράφουν τα λίπη και έλαια, κατά 12,6%. Τρίτος κλάδος στην κατάταξη είναι τα καύσιμα, που συνεισφέρουν με μερίδιο 11,4%, παρουσιάζοντας παράλληλα έντονη υποχώρηση κατά 23%. Τέλος, οι πρώτες ύλες παρουσιάζουν μικρή διακύμανση, συνεισφέροντας στις ελληνικές εξαγωγές με μερίδιο 4%.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass