ΡΕΚΟΡ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΕ ΚΩΜΑΤΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε ύφεση για 1η φορά η ευρωζώνη

Σήμερα η κρίσιμη συνοδός των G 20 στην Ουάσιγκτον

Δημοσίευση: 15 Νοε 2008 2:49 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:57
Σε ύφεση εισήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία της η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, την ίδια ώρα που οι G20 προετοιμάζονται για την κρίσιμη σύνοδο που θα γίνει σήμερα, στην Ουάσιγκτον για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, Τα συμπτώματα κοινά για 30 χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, με την ανεργία σε ρεκόρ δεκαπενταετίας, και την ανάπτυξη σε κωματώδη κατάσταση κάτω του 0,5% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
Το μοναδικό θετικό πρόσημο, το σύν μηδέν κόμμα 14% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος που ανακοίνωσε η Γαλλία ενισχύει τις θέσεις του ΝΙκολά Σαρκοζί. Που απαξιώνει το δολάριο ως κυρίαρχο νόμισμα από το 1945 και αναχωρεί για την Ουάσιγκτον έτοιμος για διαξιφισμούς με τον υπέρμαχο της παλαιάς φρουράς του οικονομικού φιλελευθερισμού και οικοδεσπότη της συνόδου των είκοσι Τζώρτζ Μπους.
Με την ύφεση να απειλεί την ρωσική οικονομία και την αξία του πετρελαίου μειωμένη ήδη κατά 60% ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ δηλώνει σύμμαχος των τριακοσίων εκατομμυρίων πολιτών και των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν από τη σύνοδο της Ουάσιγκτον μεταρρυθμίσεις του πυλώνες του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος εντός εκατό ημερών.
Χθες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στη Νίκαια, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι οι ρωσικές προτάσεις για την οικονομική κρίση προσεγγίζουν πολύ στις ευρωπαϊκές, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα θεωρεί αναγκαίο να υπάρξουν περισσότερες σύνοδοι κορυφής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι θέσεις της ΕΕ και της Ρωσίας θα τεθούν στη Σύνοδο των είκοσι χώρων στην Ουάσιγκτον.
Κανείς δεν περιμένει "θαύματα" από τη σύνοδο κορυφής της G20 αλλά βλέπει σε αυτήν την "έναρξη μιας διαδικασίας" για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
"Βεβαίως, ελπίζω ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" (ΔΝΤ) και να ενεργήσουμε έτσι ώστε "οποιοδήποτε σημαντικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα να μπορεί να ελέγχεται", πρόσθεσε ο Μπαρόζο.
Διαπιστώνοντας ότι στην Ευρώπη "είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης ύφεσης", ο πρόεδρος της Επιτροπής εκτιμά επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν "άμεσα" μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας μέσω μιας εργαλειοθήκης, όμοιας με εκείνης που χρησιμοποιείται για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όταν ρωτήθηκε από την ίδια εφημερίδα η καγκελάριος της Γερμανίας για τις προσδοκίες της από τη G20, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι σε αυτή τη σύνοδο κορυφής θα διεξαχθούν "δύσκολες επαφές" αλλά πρέπει τουλάχιστον να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις τους προσεχείς μήνες.
Στη σύνοδο της G20 της Ουάσινγκτον μετέχουν τα μέλη της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G8: Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, Βρετανία και Ρωσία), η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), 11 αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις (Αργεντινή, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό και Τουρκία). Η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο.
Eπιστολή προς τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών του G20, μία ημέρα πριν τη σύνοδό της στην Ουάσινγκτον, δημοσίευσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και το "Φόρουμ για την Οικονομική Σταθερότητα" (ΦΟΣ). Βασικό σημείο της επιστολής, είναι η διαπίστωση - πρόταση προς αυτούς, ότι είναι αναγκαίο στο μέλλον να συνεργάζονται καλύτερα ώστε ο κώδωνας του συναγερμού, να ηχεί πολύ πριν να ξεσπάσει μία εκτεταμένη οικονομική κρίση.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass