ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

Κάλεσμα σε φορείς για τα επαγγελματικά δικαιώματα

* «Λουκέτο» στα ΚΕΣ, ως αντισυνταγματικά λειτουργούντα, προτείνει η ΑΡΠΑ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2008 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:56
Την έντονη ανησυχία και των οικονομολόγων έχει προκαλέσει το θέμα της αναγνώρισης διπλωμάτων στην Ελλάδα, κατ’ επιταγή σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Σε σχετική ανακοίνωσή της η διοίκηση του φορέα καλεί όλους τους επιστημονικούς φορείς να προασπιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών τους, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να «οχυρωθεί» πίσω από την αναφορά για το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημιακών σπουδών, προκειμένου να αντιδράσει προς αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΕΕ, «η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη μη αναγνώριση από την Ελλάδα διπλωμάτων που χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους, μετά από σπουδές που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα βάσει συμφωνίας δικαιοχρήσεως, προκάλεσε την έντονη ανησυχία του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τις μετέπειτα εξελίξεις. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα ελέγχων των Κολεγίων και ότι αυτό είναι «δουλειά» των κρατών – μελών όπου έχουν έδρες τα συνεργαζόμενα Α.Ε.Ι. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο πρόσφατος νόμος του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να έχει ισχύ. Σύμφωνα με την απόφαση, η εκπαίδευση που παρέχεται βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως και τα διπλώματα που χορηγούνται μετά το πέρας αυτών των σπουδών, εντάσσονται πλήρως στο εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους – μέλους όπου είναι εγκατεστημένο το ΄Ιδρυμα που χορηγεί το δίπλωμα, ανεξαρτήτως του κράτους – μέλους στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές.
H αναφορά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο υψηλό επίπεδο των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Σπουδών, καθώς και οι διαφορές στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι σημεία τα οποία η Κυβέρνηση μπορεί να επικαλεσθεί και να αντιδράσει με σκοπό την αναθεώρηση της επίμαχης οδηγίας», επισημαίνεται σχετικά. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας προσκαλεί σε συνεργασία τους επιστημονικούς φορείς να προασπιστούν τα δικαιώματα των μελών τους και τη διασφάλιση της ποιότητας του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.
ΑΡΠΑ
Ξεχωριστή ανακοίνωση για το θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών έστειλε η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση (Α.Ρ.ΠΑ.). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ΑΡΠΑ, στο πρόγραμμα δράσης της έγραφε «Λέμε “Όχι” στην ανωτατοποίηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που προσπαθεί να μας επιβάλει η Ε.Ε. και δέχεται η σημερινή Κυβέρνηση. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει η σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ. σε περίοδο Καλοκαιριού, ενάντια στη θέληση του Ελληνικού λαού ,που ψήφισε όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 προσπαθεί να επαναφέρει από το παράθυρο έμμεσα την αναθεώρησή του και την επιβολή της ιδιωτικής εκπαίδευσης με την ανωτατοποίηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών , στη λειτουργία δηλαδή ιδιωτικών μη κρατικών Πανεπιστημίων , καθώς και την κατάργηση της δωρεάν παιδείας».
Στις επισημάνσεις της, η παράταξη των οικονομολόγων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το Ελληνικό Σύνταγμα μιλάει για παροχή ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικής υποχρέωσης του ελληνικού κράτους, μιλάει για δωρεάν δημόσια παιδεία και ορίζει την παιδεία ως ένα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα –«το δικαίωμα αυτό δεν το εκχωρούμε ούτε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε στην Ε.Ε. ούτε στην ιδιωτική αγορά. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι επιστημονικοί σύλλογοι και τα Επιμελητήρια έχουν δώσει αγώνες για την κατάκτηση της δωρεάν παιδείας. Οι αγώνες αυτοί θα συνεχιστούν με πιο έντονους ρυθμούς, να είναι σίγουρη η σημερινή κυβέρνηση. Το πρόβλημα της ανωτατοποίησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών είχε επισημανθεί από νωρίς και προτάθηκε έγκαιρα η απαγόρευση λειτουργίας «επιχειρήσεων» από ιδιώτες στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κοινοτική οδηγία περί αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν πρέπει να οδηγήσει εμμέσως πλην σαφώς στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παράλληλες ενέργειες της κυβέρνησης για υποβάθμιση του ρόλου των Πανεπιστημίων και των πτυχίων όπως Ορκωτοί Λογιστές χωρίς πτυχίο είναι εκ του πονηρού και απαξιώνουν και τα ίδια τα πτυχία των Πανεπιστημίων αλλά απαξιώνουν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ίδιου του κράτους», αναφέρεται. Στα αιτήματα της ΑΡΠΑ περιλαμβάνονται: ελεύθερη πρόσβαση όλων στα Πανεπιστήμια, κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, αύξηση των πόρων για ερευνητικά προγράμματα, καθώς και κλείσιμο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών ως αντισυνταγματικά λειτουργούντα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass