ΟΥΡΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Τράπεζες: Λένε και κάνουν ό,τι θέλουν

* Κρούσματα «επιστολών» καταγγέλλουν το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Δημοσίευση: 13 Νοε 2008 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:56
Ουρές δεκάδων Λαρισαίων σχηματίστηκαν χθες στα καταστήματα της Εθνικής, για διαμαρτυρία για τις περίφημες «επιστολές» μεταβολής των όρων των δανειακών συμβάσεων, αλλά και για επιστροφή πιστωτικών καρτών, από όσους καταναλωτές είχαν ελάχιστα υπόλοιπα. Το φαινόμενο αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και σε όσες τράπεζες ακολούθησαν (ή και προηγήθηκαν) το παράδειγμα της Εθνικής και προχώρησαν μονομερώς –και άρα καταχρηστικώς και παρανόμως- στην τροποποίηση των όρων δανεισμού και φυσικά στην αύξηση επιτοκίων.  Οι καταναλωτικές οργανώσεις καλούν τους καταναλωτές να καταφύγουν στις ίδιες, για ομαδικές αγωγές, αλλά και στα αρμόδια εποπτικά όργανα (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Κέντρα Προστασίας Καταναλωτή), προκειμένου να συγκροτηθεί ικανή «μάζα» που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε αυτή την τακτική.
Σε μια προσπάθεια διασκέδασης των αρνητικών εντυπώσεων, χθες, η Εθνική προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων υπέρ των πελατών της στις πιστωτικές κάρτες, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στην μονομερή τροποποίηση των όρων δανεισμού, που βεβαίως δεν αφορούν μόνον στην αύξηση των επιτοκίων. Στην ανακοίνωσή της η εν λόγω τράπεζα κάνει λόγο για μη υλοποίηση της αναγγελθείσας αύξησης (0,40%), η οποία είχε δρομολογηθεί πριν από την τελευταία μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ για τις 1.12.2008, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι «μειώνει από 1.12.2008 τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών της κατά 1%, επαναφέροντας τα στα επίπεδα του 2007. Ως εκ τούτου τα νέα επιτόκια διαμορφώνονται από 13% έως 16,55% ανάλογα με το είδος της κάρτας».
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Το ανυπέρβλητο, πλέον, για τους καταναλωτές εμπόδιο είναι ο αυστηρός περιορισμός από τις ίδιες τις τράπεζες των δυνατοτήτων μεταφοράς των δανείων, από τη μια τράπεζα στην άλλη, καθώς οι δανειολήπτες επιβαρύνονται με νέες συμφωνίες, νέα πολύ υψηλά επιτόκια, ενώ ζυγίζεται και πολύ πιο αυστηρά η πιστοληπτική ικανότητα του καθενός. Κρούσματα τέτοιων «επιστολών», σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για πιστωτικές και καταναλωτικά καταγγέλλουν τόσο το Επιμελητήριο Λάρισας, όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος.
EURIBOR
Στο μεταξύ, νέα πτώση εμφανίζει το επιτόκιο τρίμηνου διατραπεζικού δανεισμού σε ευρώ, με το κόστος του χρήματος να υποχωρεί μετά τις νέες μειώσεις επιτοκίων και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Ειδικότερα, το euribor τριμήνου υποχωρεί στο 4,286% από 4,343%, κινούμενο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007 –δηλαδή υποχωρεί σε χαμηλά 15 μηνών.
ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ
Χαρακτηριστικό του τι επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι το διαφημιστικό πακέτο της Εθνικής που «έτρεχε» μέχρι πρόσφατα για τηλεφωνικό (!) δάνειο (μικρού ποσού και μάλιστα με... «δώρο» ένα μέρος του) έχει εξαφανιστεί. Όπως άλλωστε έχουν εξαφανιστεί και όλες οι διαφημίσεις άλλων τραπεζών (όπως των Marfin, Eurobank, Πειραιώς) για επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Σε μια διαφορετική «ανάγνωση» των κινήσεων τραπεζών για μονομερή τροποποίηση των όρων των συμβάσεων σε πιστωτικές και καταναλωτικά μπορεί κανείς να αναζητήσει... τη Βασιλεία ΙΙ, δηλαδή τους νέους όρους για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ως προς την κάλυψη των επισφαλειών τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο του Πυλώνα Ι της Βασιλείας ΙΙ, προστίθεται η επιβάρυνση του λειτουργικού κινδύνου και ο πιστωτικός κίνδυνος υπολογίζεται με πολύπλοκες μεθοδολογίες που οδηγούν σε ατομικές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών των τραπεζών (σ.σ. προφανώς εξ΄ού και οι 14 «δείκτες» που επιθυμεί να εισαγάγει η Εθνική στους όρους δανεισμού).
Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση της Εθνικής ή όποιας άλλης τράπεζας να «απαλλαγεί» από πιστωτικές και καταναλωτικά δάνεια με τον απαράδεκτο τρόπο της επιστολής και της παραβίασης όλων των κανόνων εποπτείας και νόμων, μπορεί να εξηγηθεί –επιδιώκεται, δηλαδή, η κάλυψη μέρους των επισφαλειών έστω και με αυτόν τον τρόπο.
ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ...
Αυτά όλα, όμως, οι τράπεζες και η ΤτΕ τα γνώριζαν από το 2006, όταν υπεγράφη και το σχετικό Σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙ. Ωστόσο, προχωρούσαν κανονικότατα τα τελευταία τρία χρόνια στη δημιουργία καταναλωτικών προϊόντων δανεισμού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πιο αυστηροί κανόνες. Μάλιστα, μέχρι και την περασμένη άνοιξη η πλειοψηφία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών –αλλά και η ΤτΕ- έκαναν λόγο για επέκταση της καταναλωτικής πίστης, καθώς, όπως υπογραμμιζόταν, μόνον ένας στους δύο Έλληνες έχει κάποιου (οποιουδήποτε τύπου) δανειακή υποχρέωση και, κατά, συνέπεια, υπάρχει χώρος και για άλλα δάνεια. Η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε κάνει την εμφάνισή της ήδη από το 2007 –σύμφωνα μάλιστα και με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, άρα δεν είναι ικανοποιητικό άλλοθι για τις πρακτικές τις οποίες προσπαθούν να εφαρμόσουν –με εκβιαστικό τρόπο- σήμερα οι ελληνικές τράπεζες.
ΜΗΝΥΣΗ
Μηνυτήρια αναφορά κατά τραπεζών, για αυθαίρετη αναπροσαρμογή επιτοκίων σε δανειακές συμβάσεις με επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κατέθεσε χθες, ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, την τελευταία εβδομάδα πολλά μέλη του ΕΕΘ κατήγγειλαν ότι έλαβαν επιστολές από τράπεζες, οι οποίες τούς ανακοινώνουν «όλως αυθαιρέτως» αύξηση των επιτοκίων αποπληρωμής των δανείων σε διάφορα ποσοστά. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΕΕΘ, οι επιστολές των τραπεζών θέτουν στους επιχειρηματίες το εκβιαστικό δίλημμα της αποδοχής της αύξησης ή άλλως της πλήρους εξόφλησης του δανείου εντός λίγων ημερών. «Στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η καταστρατήγηση θεμελιωδών συνταγματικών, συμβατικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και δη των επαγγελματιών», υπογραμμίζεται στην αναφορά, η οποία κάνει λόγο για αυθαίρετη και καταχρηστική αύξηση επιτοκίων από ορισμένες τράπεζες, μονομερώς με μία απλή ειδοποίηση, κατά το δοκούν.
ΣΥΡΙΖΑ
Με κεντρικό σύνθημα «Μέτρα για την κοινωνία και όχι για τους τραπεζίτες» και με αφίσες, φυλλάδια, σφυρίχτρες, πανό και πικέτες στελέχη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα διαδηλώσουν σήμερα, Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008, έξω από τις τράπεζες σε όλη την Ελλάδα. Στη Λάρισα, το «ραντεβού» έχει δοθεί στις 11.30 για εξόρμηση σε όλα τα υποκαταστήματα τραπεζών.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass