ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ, ΛΕΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ

Δεν βλέπει αύξηση ανεργίας ο ΟΑΕΔ

* 700 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για προγράμματα – Επίδομα απασχόλησης, αντί επιδόματος ανεργίας, ο στόχος της πολιτείας

Δημοσίευση: 08 Νοε 2008 2:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:55
Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ μέχρι σήμερα δεν δείχνουν καμία επιδείνωση, αναφορικά με την ανεργία στη χώρα, σύμφωνα με το διοικητή του Οργανισμού, Γιώργο Βερναδάκη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί τις προβλέψεις της Κομισιόν που δίνει για την Ελλάδα αυξημένο ποσοστό στο 9% για το σύνολο του 2008. Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες και το κυβερνητικό σχέδιο των 28 δισ. ευρώ, ο κ. Βερναδάκης αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «λευκή επιταγή» και τόνισε ότι χρειάζεται διάλογος και όχι ανοιχτά «μέτωπα», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκυρία.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για τη νεανική επιχειρηματικότητα, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λάρισα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, μιλώντας στους εκπροσώπους Τύπου, σημείωσε ότι υπάρχει ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και πως χρειάζεται χρόνος για να γίνει αντιληπτό το πώς θα κινηθεί η αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση, ήδη με τα πρώτα μέτρα που έλαβε -εγγύηση των καταθέσεων, το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ, την ενισχυμένη εγγυοδοσία μέσω του ΤΕΜΠΜΕ- έθεσε τις βάσεις για την αποφυγή της ύφεσης. Ειδικά για την εγχώρια ανεργία, ο κ.Βερναδάκης είπε πως η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 9% το 2008 δεν θα επαληθευτεί. «Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Κομισιόν για τον τρόπο υπολογισμού των στοιχείων που οδηγούν σε αυτή την πρόβλεψη», είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει στατιστική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Επιτροπής, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τον Κανονισμό 1897, σύμφωνα με τον οποίο προσδιορίζεται το ποσοστό ανεργίας.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που δρομολογούνται για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. «Βασική επιδίωξη είναι αντί να δίνονται τα χρήματα με τη μορφή επιδόματος ανεργίας να δίνονται ως επίδομα απασχόλησης σε επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν τους ανέργους», είπε.
Αναφερόμενος στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και την άρνησή τους να συμμετάσχουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, είπε πως οι τράπεζες για δικούς τους λόγους δεν θέλουν εκπρόσωπο του κράτους στα διοικητικά τους συμβούλια με δικαίωμα βέτο. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τους έχει δοθεί λευκή επιταγή, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή, οι συγκρούσεις δεν βοηθούν στο να αντιμετωπιστεί η συγκυρία. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να πηγαίνει σε ανοιχτές συγκρούσεις, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.
ΜΑΖΙ
Στο μεταξύ, τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας ενώνουν Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ΕΟΜΜΕΧ και ΟΑΕΔ, με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, με σκοπό τη στήριξη και ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τον κ. Σκλιά, το ενδιαφέρον των νέων για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών είναι έντονο. Πανελλαδικά, 1750 νέοι επισκέφθηκαν τις 80 Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας στη χώρα, από τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους, ενώ στο ίδιο διάστημα έγιναν 145 νέες ενάρξεις επιχειρηματικών προσπαθειών. Παράλληλα, στελέχη των Θυρίδων διοργάνωσαν 55 ενημερωτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα τοπικά Συμβούλια Νέων και ενημέρωσαν 3.000 μαθητές λυκείων και ΙΕΚ.
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ διατίθεται από το Γ΄ΚΠΣ για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, η απορροφητικότητα των εν λόγω πόρων θα φτάσει στο 99,8%, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα, Παντελή Σκλιά. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καταπολέμηση-πρόληψη του φαινομένου εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης και άτυπη μάθηση είναι οι τρεις άξονες στους οποίους θα επικεντρωθούν οι δράσεις και τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ήδη, ολοκληρώνονται οι μελέτες για την αναλυτική περιγραφή των δράσεων των αξόνων και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθούν προς χρηματοδότηση. «Δεν λέμε να γίνουν όλοι νέοι επιχειρηματίες. Ωστόσο, δίνουμε ισότιμη πρόσβαση στην επιλογή, ώστε να φύγουμε από το μοντέλο της «ουράς» νέων ανθρώπων έξω από τα πολιτικά γραφεία», σημείωσε με νόημα.
«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΚΑΙ «ΓΑΛΑΖΙΑ»
Πλέον το «πράσινο» δεν θα είναι το μοναδικό χρώμα που θα περιγράφει τις επιχειρηματικές δράσεις με μεγαλύτερη ευαισθησία προς το περιβάλλον, καθώς προστίθεται και το γαλάζιο χρώμα, για επιχειρηματικές δράσεις που αφορούν στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ, Γιώργο Σουφλιά, και στο ΕΣΠΑ θα συνεχιστούν τα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και της επιχειρηματικότητας ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Άγγελος Κότιος, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Φώτης Γκούπας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΝΕ Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο διευθυντής ΕΕΔΕ Τμήματος Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Σωτήρης Ατέσης, ο εκπρόσωπος του τοπικού Συμβουλίου Νέων Λάρισας, Ιωάννης Μπατζιόλας και ο συντονιστής Θυρίδας Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζιακούλης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass