ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ - ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑ 21% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΟ 8ΜΗΝΟ

Συρρικνώνεται η οικοδομή στη Θεσσαλία

* Οι κατασκευαστές προτείνουν μέτρα για τη στήριξη της αγοράς και διαμηνύουν πως οι τιμές δεν θα πέσουν

Δημοσίευση: 08 Νοε 2008 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:55
 «Φρένο» στον ρυθμό ανάπτυξης της  ελληνικής οικονομίας βάζει η συνεχής πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλία και γενικότερα στην Ελλάδα, απειλώντας να επηρεάσει και τις προοπτικές απασχόλησης. Με τα «αδιάθετα» ακίνητα να φτάνουν σύμφωνα με την Ομοσπονδία κατασκευαστών στα 120.000, τη «στρόφιγγα» των στεγαστικών δανείων να κλείνει, τα επιτόκια παρά τις μειώσεις της ΕΚΤ, να βρίσκονται ανοδικό κανάλι και τους επίδοξους αγοραστές σε στάση αναμονής τα νεότερα στατιστικά στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα συνθέτουν ένα σκηνικό αποδυνάμωσης της κτηματαγοράς. Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η πτώση που ξεκίνησε σταδιακά από τον Απρίλιο του 2007. Στη Θεσσαλία η πτώση του οικοδομικού όγκου για τον Αύγουστο έφτασε το 54, 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (στο σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας η Θεσσαλία βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση!), ενώ ο αριθμός των αδειών μειώθηκε σε ποσοστό 19,5%.
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου καταγράφεται μείωση 21,2% στον όγκο, 17,9% στην επιφάνεια και 20,1% στον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν.
Οι λόγοι της οικοδομικής συρρίκνωσης είναι προφανείς. Η ζήτηση που καταγράφεται σήμερα δεν ευνοεί σε καμιά περίπτωση την ανέγερση νέων οικοδομών, τουλάχιστον με τους ρυθμούς προηγούμενων ετών και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Eξάλλου οι κατασκευαστές έχουν εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό αδειών και δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξασφάλιση νέων (στο νέο τεύχος ΑΚΙΝΗΤΑ που θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών, καταγράφονται αναλυτικά οι λόγοι της οικοδομικής καθίζησης…)
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Την ίδια στιγμή πάντως οι κατασκευαστές κατοικιών διαμηνύουν στους υποψήφιους αγοραστές να μη περιμένουν να πέσουν οι τιμές των ακινήτων. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων-Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), την περασμένη Τετάρτη σε σχετική συνέντευξη τύπου δήλωσε πως οι τιμές θα διατηρηθούν στο ύψος τους υπογραμμίζοντας ότι είναι ελκυστικές τόσο για τους Έλληνες όσο και τους ξένους επενδυτές και πως στο άμεσο μέλλον θα κινηθούν ανοδικά.
Με σκοπό μάλιστα την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων πρότειναν τέσσερα μέτρα προβλέποντας ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές για τουλάχιστον 1 χρόνο σε περίπτωση που συνεχιστεί η οικονομική κρίση. Όταν μάλιστα κλήθηκαν να διευκρινίσουν τι ακριβώς εννοούν, είπαν ότι σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, όταν θα έχει απορροφηθεί ένας σημαντικός αριθμός από το απόθεμα των απούλητων σπιτιών που υπάρχουν στην αγορά (μίλησαν για 40.000-50.000 σε σύνολο 120.000 που υπολογίζονται σήμερα τα αδιάθετα), τότε οι τιμές θα κινηθούν και πάλι ανοδικά!
Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τους κατασκευαστές θα πρέπει να είναι:
1) Η εποδότηση του επιτοκίου της 1ης κατοικίας
2) Το πάγωμα της πληρωμής δόσεων των στεγαστικών δανείων για ένα χρόνο
3) Η κατάργηση του ΕΤΑΚ (6 τοις χιλίοις) για τα ακίνητα που δεν έχουν πουληθεί
4) Μείωση του κόστους κατασκευής με έλεγχο από την πολιτεία των τιμών των οικοδομικών υλικών.
Πάντως η αιτία που οι κατασκευαστές αρνούνται να ρίξουν τις τιμές έχει να κάνει με την καλή οικονομική τους κατάσταση. Το παραδέχθηκε άλλωστε ο πρόεδρός τους κ. Δημήτρης Καψιμάλης, ο οποίος αναφερόμενος στη διεθνή κρίση είπε πως «οι κατασκευαστές έχουν το μικρότερο πρόβλημα από όλο τον χώρο του εμπορίου. Κι αν δεν πουλήσουμε τα αδιάθετα ακίνητα, εμείς στη χειρότερη περίπτωση θα τα νοικιάσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αν και επισημάνθηκε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι μεγάλα ελληνικά κτηματομεσιτικά γραφεία μιλούν ήδη για μειώσεις τιμών σε κάποιες περιοχές, εκείνοι αρνήθηκαν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αρνήθηκαν επίσης ότι υπάρχουν οικοδομικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, πλην κάποιων εξαιρετικών περιπτώσεων.
 Επιπλέον οι κατασκευαστές στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της κτηματαγοράς προσφέρουν το τελευταίο διάστημα διευκολύνσεις στην αποπληρωμή ακινήτων μέσω συναλλαγματικών που υπογράφουν με τους πελάτες τους. Οι διευκολύνσεις αφορούν σε μικρό μέρος του κόστους και γίνονται με 30 έως 40 μηνιαίες δόσεις.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass