ALTEC KAI SIEMENS «ΠΑΓΩΣΑΝ» ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Μετά από δύο χρόνια λειτουργικό το «Taxis2»

* Σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και έσοδα ΦΠΑ επικεντρώνεται η στόχευση των ΔΟΥ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2008 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:54
Τουλάχιστον για δύο χρόνια μετατίθεται η λειτουργία του Τaxis2, ενώ οι υπηρεσίες των ΔΟΥ καλούνται να επικεντρώσουν τον ελεγκτικό τους μηχανισμό –με τις όποιες ελλείψεις- στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, με στόχο την προσπόριση κρατικών εσόδων ύψους 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσοστό εσόδων για τον μεν ΦΠΑ κυμαίνεται στο περίπου 60-65%, σε σχέση με το σύνολο του φόρου που πρέπει να αποδίδεται, ενώ στο 25%-30% κυμαίνεται το αντίστοιχο ποσοστό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στην «Ε» ο σύμβουλος φορολογίας του υφυπουργού, Αντ. Μπέζα, Θεόδωρος Φλωρόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, χαρακτήρισε άδικη τη συλλήβδην κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΟΥ του νομού Λάρισας, ο κ. Φλωρόπουλος, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι και γενικός σύμβουλος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, μίλησε για τις ρυθμίσεις, τους ελέγχους, το ΕΤΑΚ, τα έσοδα, τον ΦΠΑ, την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου, αλλά και για τον ειδικό λογαριασμό των εργαζομένων στις ΔΟΥ.
Αναφερόμενος στο θέμα της ρύθμισης των οφειλών και απαντώντας σε σχετική επισήμανση της «Ε», ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ρύθμιση δεν είναι τόσο άδικη όσο φαίνεται, ιδίως από τη στιγμή που δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις. Ο κ. Φλωρόπουλος υποστήριξε πως οι δυνατότητες του φορολογικού ελέγχου είναι πεπερασμένες, ενώ οι ανάγκες φορολογικών ελέγχων είναι άπειρες, κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για να υπάρχουν αποτελέσματα και για το κράτος και για τους φορολογούμενους είναι να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και μάλιστα ποιοτικοί –να απαλλαγούν, δηλαδή, οι υπηρεσίες από τη μεγάλη μάζα. Ένα μίγμα περαίωσης και τυποποιημένων ελέγχων λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, κατά τον ίδιο –τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα των υπηρεσιών.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ-ΦΠΑ
Ειδικά στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Φλωρόπουλος υπενθύμισε ότι κατά το τρέχον έτος παρατάθηκε η παραγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2007 (πενταετία από το 2002), ενώ προστίθενται και αυτές που παραγράφονται το 2008 (2003). Σύμφωνα με τον ίδιο, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην είσπραξη αυτών των οφειλών, μιας και το ποσοστό είσπραξης βρίσκεται στο 25%-30%, σε σχέση με το σύνολο –κατά συνέπεια, στόχος είναι να βελτιωθούν κατά πολύ οι επιδόσεις είσπραξης. Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες καλούνται να εισπράξουν φορολογικά έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να τροφοδοτηθούν σημαντικές λειτουργίες του προϋπολογισμού του 2009.
Στο θέμα του ΦΠΑ οι επισημάνσεις του κ. Φλωρόπουλου εστιάστηκαν τόσο στις επιδόσεις είσπραξης, όσο και στη συμπεριφορά των φορολογουμένων. «Ο ΦΠΑ παραμένει σταθερά ένα σημείο όπου παρατηρείται υστέρηση εσόδων. Το ποσοστό είσπραξης βρίσκεται στο 60%-65% και χρειάζεται βελτίωση. Όσο για τους συντελεστές, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να τίθεται καν θέμα νέας αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ και θα πρέπει η προσπάθεια να εξαντληθεί στο περιθώριο της είσπραξης των εσόδων. Σημαντικό στοιχείο σε αυτό είναι και η συμπεριφορά των φορολογουμένων ως προς τον συγκεκριμένο φόρο. Ο ΦΠΑ αντιμετωπίζεται ως οιονεί δανειοδότηση, κάτι που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβαίνει. Θα πρέπει να αποδίδεται», είπε χαρακτηριστικά.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Περιγράφοντας τα «αγκάθια» των ΔΟΥ, ο κ. Φλωρόπουλος είπε πως χρειάζονται σοβαρές «επενδύσεις» στις υπηρεσίες των ελεγκτικών μηχανισμών, και τόσο από άποψη ανθρώπινου δυναμικού όσο και στη μηχανοργάνωση του συστήματος. «Το Taxis1, όπως το ονομάζουμε, είναι ήδη παρωχημένο. Και το Taxis2 δεν θα είναι έτοιμο για λειτουργία από την 1.1.2009», ανέφερε. Να σημειωθεί ότι τόσο η «κατάρρευση» της Altec, όσο και η υπόθεση της Siemens είναι οι κύριοι παράγοντες αυτής της καθυστέρησης. Ο κ. Φλωρόπουλος εκτίμησε ότι το νέο σύστημα θα καταστεί λειτουργικό τουλάχιστον μετά από δύο χρόνια. Μέχρι τότε, οι δυνατότητες διασταύρωσης των στοιχείων θα είναι περιορισμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ΕΤΑΚ, όπου κλήθηκαν συνιδιοκτήτες να καταβάλουν φόρους, φαινόμενο που ήταν αναμενόμενο από τις υπηρεσίες και διευθετήθηκε τελικά, με την υποβολή αίτησης. Ο κ.Φλωρόπουλος εκτίμησε ότι οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τέτοια σημειώματα, αλλά διευκρίνισε ότι θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και για την υποβολή των αιτήσεων και για τη διασταύρωση των στοιχείων.
ΑΔΙΚΟ
Ο σύμβουλος φορολογίας του Υπουργείου χαρακτήρισε την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μέτρο «άδικο», επισημαίνοντας, μάλιστα ότι δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο επιβλήθηκε. «Είναι άδικο διότι βάζει στην ίδια μοίρα και αυτούς που είναι συνεπής. Θα έπρεπε αν μη τι άλλο να προβλέπει τη φορολογική συνέπεια», σημείωσε. Ο κ. Φλωρόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι το αφορολόγητο όριο θα μπορούσε να εξακολουθήσει να ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από αυτό –θα μπορούσε να ισχύει μόνον για αυτούς που δηλώνουν συστηματικά κάτω από το αφορολόγητο όριο, κι εδώ να μπουν και τα τεκμήρια διαβίωσης, ώστε να φαίνεται ποιος πραγματικά δηλώνει εισοδήματα κάτω από το όριο των 10.500 ευρώ, είπε. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, θα πρέπει να υπάρχει μια «μέριμνα» για τους πολύ μικρούς αυτοαπασχολούμενους που το τεκμαρτό εισόδημά τους είναι πολύ χαμηλό. «Τώρα μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Και αυτό είναι άδικο», κατέληξε.
ΕΙΔΙΚΟΣ
Στο θέμα του ειδικού λογαριασμού των εργαζομένων στις ΔΟΥ, ο κ. Φλωρόπουλος ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα –που οδήγησε στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις εφορίες και μάλιστα με καθολική συμμετοχή- δεν είναι το ότι θα εντασσόταν στον κρατικό προϋπολογισμό. «Ένα σημαντικό τμήμα των αποδοχών των υπαλλήλων προέρχεται από αυτόν τον λογαριασμό. Δεν είναι ο μόνος όμως που καταργείται. Είναι άλλοι 220 συνολικά κι αυτό γίνεται διότι θα επιβληθεί από το 2013 με εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για διαφάνεια. Αυτό που μας προβλημάτισε ήταν ότι στο κείμενο των διατάξεων δεν διασφαλιζόταν ρητά η ακεραιότητα της καταβολής ως έχει σήμερα (που ο λογαριασμός είναι εκτός). Πετύχαμε να μπουν δύο τροπολογίες που διασφαλίζουν –μέσω υπουργικής απόφασης- την ακεραιότητα της καταβολής, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού», σημείωσε. Σε σχετική ερώτηση της «Ε» για το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν βγει αυτή η υπουργική απόφαση ο κ. Φλωρόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν τηρηθούν αυτά, τότε θα επανέλθουμε σε κινητοποιήσεις».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass