ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο κ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Εξωπραγματικά τα επιτόκια των τραπεζών

* Οι βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες

Δημοσίευση: 06 Νοε 2008 2:55 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:54
Την αλληλεγγύη του στους στόχους και τα αιτήματα της ΟΤΟΕ που "αφορούν όλους τους Έλληνες", εξέφρασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Ο Α. Αλαβάνος δήλωσε ότι πρώτο στοιχείο είναι ότι δεν μπορούν τα λεφτά να δίνονται στις ίδιες τις τράπεζες, ανεξάρτητα από την χρηματοδότηση των μικρών, των μεσαίων επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση των δανειζομένων, δηλαδή την πραγματική οικονομία.
"Δεν μπορεί να πληρώνονται οι θύτες και να την πληρώνουν τα θύματα", είπε.
Το δεύτερο, σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο, είναι ότι δεν μπορεί το επιτόκιο να είναι ασύδοτο και να δημιουργούνται περιθώρια κέρδους τέτοια ώστε να έχουν ως αποτέλεσμα ένα επιτόκιο το οποίο να είναι όχι δυσβάσταχτο, να είναι αβάσταχτο.
Και το τρίτο, όπως σημείωσε, είναι ότι δεν μπορεί ο τραπεζικός δανεισμός, με βάση και απόφαση του Αρείου Πάγου, να περνάει τον εξωτραπεζικό δανεισμό. Πρακτικά τι σημαίνει: Δεν μπορεί τόσος κόσμος που έχει πιστωτικές κάρτες να πληρώνουν 22% επιτόκιο, δηλαδή πάνω από το 10% του ορίου που επιτρέπεται με βάση και την απόφαση του Αρείου Πάγου, διευκρίνισε.
Ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να υπάρξει μια νέα κατάσταση με ελέγχους κανόνες και εποπτείες από το δημόσιο, από ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο θα έχει ισχυρό δημόσιο πυρήνα που μπορεί να ξεκινήσει από την Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Εθνική Τράπεζα.
Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος δήλωσε ότι η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κοινωνία ότι θα παλέψει προκειμένου να διασφαλιστεί η απασχόληση και αυτό γιατί για κάθε απόλυση εργαζομένου στο τραπεζικό σύστημα, αντιστοιχούν τρεις απολύσεις εργαζομένων στους υπόλοιπους κλάδους των εργαζομένων, είπε. Ζητήσαμε και ζητάμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει και να εγγυηθεί - και με το νομοσχέδιο που ήδη είναι στη Βουλή και κουβεντιάζεται από σήμερα και αφορά στη διάθεση των 28 δισ. ευρώ- την απασχόληση, τις θέσεις εργασίας και ουσιαστικά τη μη περαιτέρω διεύρυνση της ανεργίας. Επίσης, να ληφθούν μέτρα για τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες και να υπάρχει ένα ταμείο εγγυοδοσίας των στεγαστικών δανείων, ώστε να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί και να μην ταλαιπωρούνται και να μην μπαίνουν σε περιπέτεια ο ελληνικός λαός, οι καταναλωτές και οι έλληνες δανειολήπτες.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
«Ούτε ένα ευρώ δημόσιο χρήμα στους Τραπεζίτες και το Τραπεζικό κεφάλαιο». Στα παραπάνω λόγια συμπυκνώνονται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Σε ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται εκτενής αναφορά στις προτάσεις του κόμματος.
Θέση μας είναι ούτε ένα ευρώ δημόσιο χρήμα στους Τραπεζίτες και το Τραπεζικό κεφάλαιο αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου παραθέτονται τα βασικά μέτρα – προτάσεις:
«1. Οι τράπεζες που δεν μπορούν να στηριχτούν σε δικά τους κεφάλαια και των μετόχων τους για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να περνάνε υπό δημόσιο έλεγχο χωρίς αποζημίωση.
2. Να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας από το δημόσιο με απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της και να ενισχυθεί το βάρος του δημόσιου στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. και της ΑΤΕ.
Το δημόσιο, με πρώτο πυρήνα αυτές τις τρεις τράπεζες να ασκήσει μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια σε όφελος της οικονομίας και των πολιτών, με χαμηλότοκα δάνεια και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής .
3. Το δημόσιο, λόγω της έκτακτης κατάστασης, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία παρέμβασης στη διαμόρφωση των επιτοκίων, ειδικά των χορηγήσεων, για τη συγκράτηση και τη μείωσή των τελευταίων έως 2% ως πρώτο βήμα, σε βάρος των κερδών των τραπεζών.
4. Γίνεται άμεση η ανάγκη εφαρμογής μια νέας πιστωτικής πολιτικής προς τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους, με ειδικά χαμηλότοκα δάνεια σε ένα πλαίσιο συνολικής ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής. Η Αγροτική Τράπεζα με την κρατική στήριξη και τον επαναπροσανατολισμό της να αναλάβει αυτό τον ειδικό πιστωτικό ρόλο προς τους αγρότες. Να σταματήσει μέσα στην κρίση κάθε πλειστηριασμός και κατάσχεση αγροτικής γης.
5. Εκπόνηση και εφαρμογή, με κρατική στήριξη, ειδικής χαμηλότοκης πιστωτικής πολιτικής με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά προς τις πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Με πυρήνα το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) μπορεί να συγκροτηθεί ειδική δημόσια τράπεζα που μπορεί να αναλαμβάνει αυτή την ειδική πολιτική χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Εφαρμογή έκτακτων ευνοϊκών μέτρων τόσο προς τους μικρομεσαίους αγρότες όσο και προς τις μικρές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγηθεί.
6. Άμεση απαγόρευση της λειτουργίας των λεγόμενων εισπρακτικών εταιρειών στις οποίες οι Τράπεζες αναθέτουν καταχρηστικά την είσπραξη των καθυστερούμενων δανείων με τις γνωστές οδυνηρές πρακτικές για τους δανειολήπτες.
7. Να απαγορευτεί η ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής τραπεζικής επιτοκιακής χρέωσης που θα υπερβαίνει το εκάστοτε εξωτραπεζικό επιτόκιο (περίπου 10%).
8. Να καταργηθεί το αναχρονιστικό μέτρο του ανατοκισμού (πανωτόκια). Να τεθεί άμεσα, για όλους τους δανειολήπτες, ως ανώτατο όριο για το τελικό ύψος των απαιτήσεων των Τραπεζών το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου του δανείου, όπως ισχύει στους αγρότες.
9. Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση όλων των χρεώσεων και επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι Τράπεζες στους συναλλασσόμενους και οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια.
10. Αναστολή, όσο διαρκεί η κρίση, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων μέχρι ορισμένου αντικειμενικού ύψους περιουσιακών στοιχείων.
11. Κατάργηση του πλειστηριασμού και της κατάσχεσης στην πρώτη κύρια κατοικία, μέχρι ορισμένου ύψους αντικειμενικής αξίας.»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass