ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Δάνεια σε μικρομεσαίους με εγγύηση του Δημοσίου

* Θα επιδοτείται το σύνολο των τόκων για τρία χρόνια, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ

Δημοσίευση: 05 Νοε 2008 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:54
Δάνεια για κεφάλαιο κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγγύηση του Δημοσίου και επιδότηση του συνόλου των τόκων για τρία χρόνια, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.
Στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που έχει πληγεί λόγω της διεθνούς κρίσης και η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από την οποία εξαρτάται η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.
Όπως δήλωσε ο υπουργός: «η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή περνούν μέσα από τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, για να σταθούμε με ουσιαστικό τρόπο πλάι τους. Προετοιμάσαμε νέες δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής δύσκολης διεθνούς συγκυρίας».
«Σ' αυτή την κατεύθυνση, τα πιστωτικά ιδρύματα όλης της χώρας καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2008 προκειμένου να συνεργαστούν με το ΤΕΜΠΜΕ, με βάση 11 όρους και προϋποθέσεις που συνιστούν υποστηρικτικές δράσεις για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο Χρ.Φώλιας.
Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ως εξής:
- Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80% δανείων ύψους μέχρι 350.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο 20% του δανείου για το οποίο δεν θα εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ, η τράπεζα δεν θα ζητά περαιτέρω εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες.
- Η προμήθεια που θα εισπράττει το ΤΕΜΠΜΕ θα καταβάλεται απευθείας από την επιχείρηση εφάπαξ κατά την πρώτη εκταμίευση του δανείου και θα ανέρχεται σε 1% της εγγύησης.
- Η διάρκεια της εγγύησης και της επιδότησης επιτοκίου θα είναι τριετής. Το επιτόκιο των δανείων θα είναι Euribor μηνός+2,1%. Το ΤΕΜΠΜΕ θα επιδοτεί το σύνολο του επιτοκίου αυτού για τρία χρόνια, δηλαδή, το δάνειο στο διάστημα αυτό θα είναι άτοκο. Η επιδότηση θα καταβάλεται στην τράπεζα ανά εξάμηνο από την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου.
- Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της εταιρίας την προηγούμενη τριετία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να είναι κερδοφόρες (προ αποσβέσεων) τα τελευταία τρία χρόνια.
- Το νέο πρόγραμμα αφορά και σε υφιστάμενες εγκρίσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης, εφόσον αρθούν οι προσημειώσεις για το ύψος του ποσού που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ. Τέλος, το Ταμείο παραιτείται από την ένσταση δίζησης, που σημαίνει ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του χρέους η τράπεζα δεν θα στρέφεται κατά του οφειλέτη για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λπ. αλλά θα απευθύνεται άμεσα στο ΤΕΜΠΜΕ.
Το Ταμείο χορηγεί ήδη εγγυήσεις δανείων και επιδότηση του επιτοκίου κατά 6% αλλά για δάνεια αγοράς πάγιου εξοπλισμού και όχι για κεφάλαιο κίνησης. Οι νέες δράσεις, όπως επισήμανε ο κ. Φώλιας, αποσκοπούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής δύσκολης διεθνούς συγκυρίας.
Το ΤΕΜΠΜΕ θα κάνει άμεσα τη σχετική προκήρυξη προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όσες τράπεζες επιθυμούν. Η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 12 Νοεμβρίου.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΕΒΕΑ
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, για την άμεση ανταπόκριση του υπουργού Ανάπτυξης Χρ.Φώλια στο αίτημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών να προωθήσει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.
Τέλος, ο κ. Μίχαλος επανέλαβε το αίτημα του ΕΒΕΑ προς τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει άμεσα σε συστάσεις προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, τόσο για τη μείωση του spread του επιτοκίου προς τις ΜμΕ, όσο και για τη χορήγηση διετούς περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των κεφαλαίων των επιχειρηματικών δανείων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass