Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Περαίωση και Φ.Π.Α. στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε.

* Καθοριστικές επισημάνσεις από το Λαρισαίο σύμβουλο της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Στ. Χυτούδη

Δημοσίευση: 04 Νοε 2008 2:20 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:54
Με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις 27 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βουδαπέστη το 44ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικονομικών Υπαλλήλων (U.F.E.). Μέλος της U.F.E. είναι από το 2006 και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ.) η οποία εκπροσωπήθηκε από το Λαρισαίο Γενικό Σύμβουλο κ. Στέργιο Χυτούδη και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Τμήματος κ. Ανδρέα Ανδρέου. Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στη συνεδρίαση της Φορολογικής Επιτροπής της UFE, Πρόεδρος της οποίας είναι ο γνωστός από την επίσκεψή του στη Λάρισα κ. Serge Collin.   Η UFE είναι ευρωπαϊκού επιπέδου συνδικαλιστική οργάνωση η οποία ασχολείται με ζητήματα των φορολογικών και τελωνειακών διοικήσεων των κρατών- μελών και κατέχει θέση επίσημου συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής της Ε.Ε. Ως επίσημοι προσκεκλημένοι στο συνέδριο μίλησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας.
Στο κύριο μέρος των εργασιών του συνεδρίου της Φορολογική Επιτροπή της UFE απασχόλησαν τρέχοντα ζητήματα των φορολογικών διοικήσεων των ευρωπαϊκών κρατών και ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες υπό μορφή προτάσεων θα κατατεθούν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Κομισιόν. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
1. Η Φορολογική Επιτροπή της U.F.E. εξέτασε το ζήτημα της εφαρμογής της Οδηγίας περί φορολόγησης των τόκων της Ε.Ε. και του τρόπου εφαρμογής της στα 27 κράτη- μέλη. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή τα κράτη υποχρεούνται να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές της χώρας του επενδυτή τους τόκους που καταβάλλουν ή να επιβάλλουν παρακρατούμενο φόρο στους τόκους αυτούς. Τα συμπεράσματα ήταν ότι υπό την παρούσα μορφή της Οδηγίας δημιουργούνται κενά λόγω της φορολόγησης μόνο των κερδών από τόκους και μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, γεγονός που εκτός των άλλων οδήγησε σε απώλεια φορολογικών εσόδων και έδωσε την ευκαιρία να επωφεληθούν τράπεζες μη κρατών- μελών, όπως το Λιχτενστάιν. Η Φορολογική επιτροπή ζητά την αναθεώρηση της οδηγίας ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι ασάφειες και την εφαρμογή της πέραν των τόκων των καταθέσεων και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα (παράγωγα ασφαλειών, hedge funds κλπ).
2. Σημαντικό αίτημα της Φορολογικής Επιτροπής προς την Κομισιόν είναι να διευκολυνθούν οι διαδικασίες άρσης του τραπεζικού απορρήτου στις περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων και φοροδιαφυγής.
3. Ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν το θέμα της φορολογικής αμνηστίας, η οποία δίνεται από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών- μελών στις επιχειρήσεις. Τα μέτρα φορολογικής αμνηστίας είναι πάντα δίκοπο μαχαίρι, γιατί οι έντιμοι φορολογούμενοι νιώθουν ότι είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, γεγονός που προκαλεί τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις φορολογικές αρχές των κρατών. Επιπλέον, τα έσοδα που εισρέουν από την εφαρμογή τέτοιων μέτρων δεν είναι τα αναμενόμενα, διότι ακόμη και στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι εφευρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν. Για τους παραπάνω λόγους η Φορολογική Επιτροπή είναι αντίθετη με μέτρα φορολογικής αμνηστίας και προτείνει στα κράτη μέλη να μην τα εφαρμόζουν.
4. Πολλές φορολογικές διοικήσεις προκειμένου να επιτύχουν περιορισμό της φοροδιαφυγής δημοσιεύουν λίστες με τα ονόματα των πολιτών που διαπράττουν φοροδιαφυγή μεγάλου μεγέθους. Η U.F.E. απέφυγε να λάβει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα αυτό.
5. Η απώλεια φόρων από απάτες που γίνονται στις επιστροφές ΦΠΑ και άλλων φόρων υπολογίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ σε 60 δις ευρώ, από τα οποία τα 15 δις ευρώ μόνο στη Γερμανία. Η Γερμανία και η Αυστρία ξεκίνησαν διαδικασίες αντιστροφής της υποχρέωσης (ο ΦΠΑ να καταβάλλεται στη χώρα παραγωγής και όχι στη χώρα ενδοκοινοτικής απόκτησης των προϊόντων) και προέβαλλαν τη θέση αυτή ως βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. Η προσπάθεια απέτυχε γιατί αντιστάθηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος θα προκαλούσε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην ενιαία αγορά. Ως αποτελεσματικότερο μέτρο προτάθηκε η στενότερη και ταχύτερη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των κρατών – μελών. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την ύπαρξη ενός κεντρικού οργάνου κάθε κράτους το οποίο θα αναλαμβάνει την ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων διοικητικής συνδρομής που υποβάλλονται από τις διοικήσεις των υπολοίπων κρατών.
6. Η Ε.Ε. προτίθεται να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η πρόταση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του μεγέθους αυτού. Στην πρόταση αυτή υπήρξαν αντιδράσεις από χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες φοβούνται μεγάλη απώλεια εσόδων.
7. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. μελετάται η υιοθέτηση ενός ενιαίου ΑΦΜ που θα χρησιμεύει για όλες τις συναλλαγές των φυσικών ή νομικών προσώπων. Καθώς στην Ελλάδα το σύστημα αυτό ισχύει από ετών, η συμβολή της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν πολύτιμη.
Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε τις θέσεις των Ελλήνων Εφοριακών και το νομικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα ως προς τα παραπάνω ζητήματα και συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του κειμένου με τις τελικές αποφάσεις της Φορολογικής Επιτροπής της U.F.E.
Αξίζει να σημειωθεί πώς στην ομιλία του στο συνέδριο ο Γάλλος Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής κ. Serge Collin παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της Φορολογικής Επιτροπής έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Φορολογική ημερίδα που διοργάνωσαν στη Λάρισα ο Σύλλογος Εφοριακών Λάρισας και η ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ., καθώς αποτέλεσε την απαρχή για τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων και σε άλλα κράτη- μέλη.   Επιπλέον, ο κ. Collin εθεάθη σε περισσότερες από μία εκδηλώσεις να φορά και να επιδεικνύει τη βυσσινί γραβάτα με το σύμβολο της πόλης της Λάρισας, δώρο του δημάρχου κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass