ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Περισσότεροι φόροι λιγότερες παροχές…

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2008 3:22 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
Την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σταθερά και αταλάντευτα στην υλοποίηση της πολιτικής που έχει εξαγγείλει, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Στη συνεργασία που είχε το πρωί της Τετάρτης ο Κ. Καραμανλής με τον Γ. Αλογοσκούφη, συζητήθηκαν η πορεία της Οικονομίας, ενόψει και της ΔΕΘ καθώς και το νομοσχέδιο για τους ειδικούς λογαριασμούς που ετοιμάζει το υπουργείο. Σήμερα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιουλίου ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο δηλαδή στο 4,9%.Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση της οικονομικής κατάστασης και των διεθνών εξελίξεων, καθώς και των δυσκολιών που υπάρχουν στο διεθνές επίπεδο. Η κατεύθυνση της πολιτικής μας, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, είναι δεδομένη και σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική εξυγίανση και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα συνεχίσουμε. "Λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και τις δυσκολίες που δημιουργούνται, αλλά συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα στη στρατηγική που έχουμε εξαγγείλει" πρόσθεσε ο υπουργός.
Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ειδικότερα στο τελευταίο τετ-α-τετ που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την αναχώρηση για τις θερινές διακοπές, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας, εξέτασαν την ατζέντα των εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και όλα τα σενάρια για το νέο προϋπολογισμό, δεδομένης και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Από τη μία πλευρά, στόχος είναι να πέσει ο πληθωρισμός, να αυξηθούν τα έσοδα, να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να μειωθεί το έλλειμμα, ενώ από την άλλη να δοθεί επίδομα θέρμανσης και στοχευμένες παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες και μονογονεϊκές οικογένειες μέσω του ταμείου κοινωνικής συνοχής.
Η μάχη για τη μείωση των δαπανών θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Μετά τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, έρχεται "σκληρό μαρκάρισμα" στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία, και τα νοσοκομεία.
Ο Πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως στο προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου που του παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του μήνα. Αυτό προβλέπει:
- κατάθεση προϋπολογισμών και ισολογισμών
- επιχειρησιακά σχέδια με ανάγκες για προσωπικό
- έλεγχο από διυπουργική επιτροπή σε προμήθειες και δαπάνες των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα
- ποινικές ευθύνες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος
Επίσης θα καταργηθούν 80 από τους 213 ειδικούς λογαριασμούς και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό, ώστε η διαχείρισή τους να γίνεται με διαφανέστερες διαδικασίες και με απλές υπουργικές αποφάσεις.
Σε ότι αφορά την «καθιερωμένη» εξαγγελία παροχών στη ΔΕΘ, δεδομένης της κατάστασης των εσόδων και της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται ο προϋπολογισμός τα περιθώρια στενεύουν. Σύμφωνα με πληροφορίες το μόνο σίγουρο είναι η παροχή επιδόματος θέρμανσης σε κάποιες κατηγορίες χαμηλών εισοδημάτων, που θα αφορούν λιγότερους από ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η κυβέρνηση συστηματικά έχει αποδείξει πως ασχολείται με το πώς θα αδειάσει τις τσέπες των πολιτών και σ’ αυτή την κατεύθυνση έχει πραγματικά πολλές σκέψεις και ιδέες, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, καλώντας τον κ. Αλογοσκούφη να απαντήσει αν θα επιβληθούν νέοι φόροι στους πολίτες.
 Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν μπορεί να είναι η εύκολη λύση για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.
Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει πάντως πληροφορίες για αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών του κεφαλαίου και των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς, αποκλείοντας νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτή εργασία. Όπως αναφέρεται, θα επανεξεταστούν κάποιοι ειδικοί τρόποι φορολόγησης οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δε δικαιολογούνται, ενώ θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Στο ενδεχόμενο επιβολής δήλωσης ελάχιστου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν αντιδράσει έντονα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι κάνουν λόγο για επιστροφή στα αντικειμενικά κριτήρια.
 
  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass