Η ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ - ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΒΡΑΧΝΑ» ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Τώρα είναι η ευκαιρία για τις δηλώσεις

* Μέσα σε 20΄ μπορείτε να εξυπηρετηθείτε - Δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια περί παράτασης της διαδικασίας

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2008 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Δυόμισι μήνες απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας που έχουν οι Λαρισαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν τη δήλωση των δικαιωμάτων τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της πόλης. Αν και έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξης της διαδικασίας μέχρι στιγμής περίπου μόνον 3.600 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν σπεύσει στο 3ο χλμ. Λάρισας - Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζεται η σύμπραξη των τοπογράφων μελετητών/δικηγορικής εταιρίας, στην οποία και ανατέθηκε η μελέτη κτηματογράφησης, για να καταθέσουν συμπληρωμένη τη δήλωση (έντυπα Δ1 και Δ2) μαζί με τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα.
Θυμίσουμε ότι η διαδικασία κτηματογράφησης άρχισε στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί τις 30 Σεπτεμβρίου για τους κατοίκους του Δήμου Λαρισαίων (μαζί με Αμφιθέα και Κουλούρι) και μέχρι την 30ή/12/2008 για τους ομογενείς που έχουν ιδιοκτησίες στο Δήμο Λάρισας.
Η χαμηλή μέχρι σήμερα κίνηση στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προμηνύει ταλαιπωρία για τους πολίτες καθώς όπως φαίνεται μεταθέτουν την υποχρέωσή τους με τη λήξη της καλοκαιρινής τους αδείας.
Οι εμπλεκόμενες επαγγελματικές ομάδες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές) στους οποίους συνήθως καταφεύγουν οι πολίτες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έχουν οργανωθεί, όμως οι Λαρισαίοι εμφανίζουν ραθυμία, η οποία αναπόφευκτα, θα μετατραπεί σε άγχος της τελευταίας στιγμής…
Βέβαια τα σενάρια για παράταση δε λείπουν πόσο μάλλον όταν οι πιέσεις των επαγγελματικών ομάδων εντείνονται, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει τίποτε που να προϊδεάζει ότι η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. θα παρατείνει τη διάρκεια της διαδικασίας. Ωστόσο ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τον νόμο, να παρατείνει την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων του Κτηματολογίου για άλλους τρεις μήνες. Το πρόβλημα είναι όμως ότι για να χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. το έργο αυτό θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΕ Η ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Πάντως η συλλογή μικρού έως σήμερα ποσοστού δηλώσεων από τους δημότες Λαρισαίων, που δεν ξεπερνά το 6%, σε σχέση με τον αριθμό των δικαιωμάτων που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν, οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους:
1. Στην καθυστέρηση της διαφήμισης του έργου της κτηματογράφησης
2. Στην προθεσμία που συμπίπτει με τις καλοκαιρινές διακοπές
3. Στην αμέλεια των πολιτών να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους σχετικά με την ιδιοκτησία τους (προσύμφωνα, μη τακτοποίηση ιδιοκτησίας στο Δήμο κ.α.)
4. Στην συνηθισμένη τακτική της «τελευταίας στιγμής» που δυστυχώς αποτελεί ίδιον του Έλληνα.
5. Στην οικονομική επιβάρυνση που επισύρει η δήλωση, ιδίως για τους έχοντες πολλά δικαιώματα (εργολάβοι, μεγαλοϊδιοκτήτες, νομικά πρόσωπα)
 Για πολλούς πολίτες οι λόγοι αυτοί είναι σοβαροί, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουν τις ημέρες να περνούν. Σήμερα, με τους χαλαρούς ρυθμούς προσέλευσης των πολιτών στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, ο μέγιστος χρόνος διεκπεραίωσης της υποβολής της δήλωσης δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά.
 Χρόνος ιδιαίτερα ικανοποιητικός καθώς η προσέλευση των πολιτών δεν ξεπερνά καθημερινά τις μερικές δεκάδες. Και μιλάμε για μια διαδικασία, όπου ο κάθε πολίτης περνά από τέσσερα στάδια, τον προέλεγχο της δήλωσης, το νομικό έλεγχο της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών, τον εντοπισμό του ακινήτου στον υπολογιστή, την παραλαβή και καταχώρηση της δήλωσης. Αναλογιστείτε λοιπόν, πόσος χρόνος θα απαιτείται μετά τον 15 Αύγουστο, όταν θα σπεύδουν κατά εκατοντάδες οι Λαρισαίοι για να εξυπηρετηθούν. Συνεπώς όσοι μεταθέσουν την υποχρέωση τους αυτή για αργότερα, θα ταλαιπωρηθούν, γιατί το Κτηματολογικό Γραφείο αν και διαθέτει επαρκές προσωπικό από διοικητικούς υπαλλήλους, δικηγόρους και τοπογράφους, θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει ευχερώς τα κύματα των πολιτών και μια τυχόν λαθεμένη επεξεργασία στοιχείων, λόγω του απρόβλεπτου φόρτου εργασίας, ενδεχομένως να… κοστίσει.
 * Εν ολίγοις μην αφήνετε για αύριο αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα. Συγκεντρώστε τα έγγραφα που απαιτούνται και καταθέστε τη δήλωση τώρα, για να ξεμπερδέψετε εύκολα και γρήγορα. Να σας θυμίσουμε ότι το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας είναι 8.30 π.μ. - 3.30 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2410-280252 και 2410- 239630. Παράλληλα υπάρχει και ο ειδικός τετραψήφιος αριθμός 1015, που λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
* Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι από το Κτηματολογικό Γραφείο δεν παραλαμβάνονται δηλώσεις οι οποίες δεν είναι πλήρως συμπληρωμένες από τους δηλούντες. Το προσωπικό του Γραφείου παρέχει οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων αλλά απαγορεύεται να συμπληρώσει δήλωση εντός και εκτός Γραφείου. Θυμίζουμε ότι η δήλωση συμπληρώνεται με κεφαλαία γράμματα
* Εξάλλου κάτι που ξεχνιέται, είναι ότι οι δηλώσεις με τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα, για να μη χάνονται, πρέπει να προσκομίζονται εντός χάρτινου φακέλου ή φακέλου αλληλογραφίας. Το Κτηματολογικό Γραφείο δε διαθέτει τέτοιους φακέλους.
Η ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ
* Ακόμη μην ξεχνάτε την εξουσιοδότηση, εάν δεν υποβάλετε οι ίδιοι τις δηλώσεις. Σε περίπτωση που καταθέσει άλλος το φάκελο (συγγενής, φίλος σας π.χ.) απαιτείται απλή εξουσιοδότηση χωρίς την επικύρωση του γνησίου της υπογραφής. Ένα υπόδειγμα της δήλωσης σας παρουσιάζουμε σήμερα για να σας διευκολύνουμε. Να επισημάνουμε πάντως πως στην περίπτωση που τρίτος συμπληρώνει τη δήλωση, την υπογράφει και καταθέτει το φάκελο απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. Αν υποβάλλεται από νομικό πρόσωπο, υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο και τίθεται η εταιρική σφραγίδα.
* Τα έγγραφα που απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση είναι η φωτοτυπία συμβολαίου, η φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, ένα έντυπο που να αναγράφεται το ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.) και το παραστατικό της τράπεζας (όπου πληρώθηκε το τέλος). Παρεμπιπτόντως το Κτηματολογικό Γραφείο δε διαθέτει φωτοτυπικό, ενώ αν δεν υπάρχει ΑΦΜ, ο ιδιοκτήτης ακινήτου πρέπει να μεταβεί την Εφορία για να αποκτήσει.
* Η πληρωμή του πάγιου τέλους γίνεται μέσω τραπεζών και το αποδεικτικό καταβολής όπως προαναφέραμε πρέπει να επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης. Συνεπώς φροντίστε πρώτα να πληρώσετε το τέλος και μετά μεταβείτε στο Κτηματολογικό Γραφείο. Όσον αφορά στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35€ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος είναι 20€. Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν.
* Μη λησμονείτε επίσης ότι η δήλωση αφορά δικαιώματα και όχι ακίνητα. Δηλαδή εφόσον ένα ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Λαρισαίων, είτε είναι αστικό, είτε αγροτικό, είτε είναι οικοδομημένο είτε όχι, ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομο θα πρέπει να δηλωθεί από όλους όσους έχουν δικαίωμα σε αυτό το ακίνητο.
* Τέλος να σημειώσουμε και δύο σημεία : Πρώτον ότι κάθε τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης που έχει εκδοθεί, αποτελεί αυτοτελές δικαίωμα ιδιοκτησίας και επιβαρύνεται με το τέλος της κτηματογράφησης και δεύτερον ότι δε θεμελιώνεται αυτόνομο δικαίωμα επί των κοινοχρήστων χώρων της οικοδομής, ώστε κάθε συνιδιοκτήτης μπορεί μεν να δηλώσει βοηθητικό χώρο που αντιστοιχεί στην ιδιοκτησία του (πάρκινγκ, αποθήκη,) χωρίς ποσοστό συνιδιοκτησίας, δεν υποχρεούται δε σε καταβολή τέλους κτηματογράφησης για το χώρο αυτό, ακόμη και αν έχουν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο ως «δουλεία».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass