ΚΑΝΟΝΙΚΟ «ΦΑΚΕΛΩΜΑ» ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Όλοι στο μικροσκόπιο της Εφορίας

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2013 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:08
ΑΘΗΝΑ
Υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα ρυθμίζονται οι εκκρεμμότητες για τη διενέργεια στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αμερικανικού τύπου, θα παρουσιάσει σήμερα στο EUROGROUP ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καλύπτοντας έτσι τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης των 4,2 δισ ευρώ.
Ωστόσο, στόχος παραμένει η πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση και της δόσης του δευτέρου τριμήνου ύψους 3,2 δισ ευρώ, χωρίς να προηγηθεί η αξιολόγηση της Τρόικας.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Το Βήμα", η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι αν και υπάρχει πρόοδος σε όλους τους τομείς του ελληνικού προγράμματος, η ύφεση και η ανεργία είναι βαρύ φορτίο, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα. "Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για αρκετά χρόνια ακόμη. Είμαι όμως πεπεισμένη ότι τα σωστά μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιστρέψει στον σωστό δρόμο", τονίζει η κ. Φέκτερ.
Πάντως, κρίσιμο για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος, χαρακτηρίζεται το σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, που στηρίζεται στα αμερικανικά πρότυπα ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά όλοι οι φορολογούμενοι θα περνάνε από ψιλό κόσκινο και θα σχηματίζεται φάκελος με όλα τα περιουσιακά στοιχεία και όλες τις δαπάνες, προκειμένου να εντοπίζεται το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα.
Πιο συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιείται η μέθοδος της αρχής των αναλογιών, όπου θα λαμβάνεται υπόψιν η διαφορά κόστους- λιανικής τιμής για τους επιτηδευματίες, η ανάλυση της ρευστότητας του φορολογούμενου, η μέθοδος της καθαρής θέσης του φορολογούμενου, όπου θα συγκρίνονται όλα τα έσοδα σε σχέση με τις δαπάνες, η σχέση της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά. Το νέο πλαίσιο αφορά σε όλα τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και θα εφαρμοστεί σε όλες τις εκκρεμείς χρήσεις.
Οι οδηγίες του IRS στους ελεγκτές περιλαμβάνουν ότι το κλειδί για μια επιτυχή έρευνα της καθαρής θέσης του φορολογούμενου είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου σημείου εκκίνησης, που θα περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις. Αυτή είναι αφετηρία, η χρονιά αναφοράς, με βάση την οποία θα υπολογίζονται εφεξής όλες οι αυξήσεις ή μειώσεις εισοδήματος.
Επιπλέον, στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν εφεξής, τα διαθέσιμα μετρητά το χρόνο του ελέγχου και την επίμαχη περίοδο, οι τραπεζικές καταθέσεις, οι αμοιβές σε είδος, επιταγές, υποθήκες, ασφάλειες, όλα τα διαθέσιμα οχήματα, ο εξοπλισμός της επιχείρησης, ακίνητα, προσωπικά είδη, δάνεια, δωρεές, ομόλογα, η κίνηση των πιστωτικών καρτών. Όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα αντιπαραβάλλονται με τις Δαπάνες διαβίωσης, τις πληρωμές φόρων, τις επιστροφές φόρων, ασφάλειες ζωής, τις ενδεχόμενες απώλειες από τη πώληση προσωπικών ειδών, κληρονομιές, δωρεές, ειδικά κοινωνικά επιδόματα, τα όποια λογιστικά σφάλματα στη τήρηση βιβλίων, τις αποσβέσεις.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass