Φυσικό αέριο, λαχανικά οδηγούν το ράλι της ακρίβειας

ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΤΩΣΗ - ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2023 11:05

Ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε μία ακόμη μείωση, κινούμενος χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης, οι αυξήσεις στις τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται σε διψήφια ποσοστά σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.
Φυσικό αέριο και λαχανικά παίρνουν το χρυσό και ασημένιο μετάλλιο της ακρίβειας. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έφτασε στο 14,4% τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον Αύγουστο. Τα νωπά λαχανικά σκαρφάλωσαν κατά 10,2% και βρίσκονται στην δεύτερη θέση.
Την τρίτη θέση με ποσοστό μηνιαίας αύξησης 6,7% καταλαμβάνει το ελαιόλαδο.
Στις κατηγορίες τροφίμων με μείωση βρίσκουμε στην κορυφή τα κατεψυγμένα λαχανικά, η τιμή των οποίων μειώθηκε κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον Αύγουστο.
Επιπλέον, μηνιαία μείωση είχαμε στις κατηγορίες γαλακτομικά -αυγά, σοκολάτες-ζάχαρη-γλυκά, λοιπά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αλκοολούχα ποτά και μοσχάρι.
ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ
Με τις τιμές του ελαιολάδου να εκτινάσσονται συνεχώς, κυρίως λόγω κλιματικής αλλαγής και μειωμένης αναμενόμενης παραγωγής παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα φέτος, και με τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία να πλήττουν την παραγωγή οπωροκηπευτικών, οι τιμές σε αυτές τις δύο κατηγορίες δεν αναμένεται να μειωθούν άμεσα.
Επιπλέον, η πιθανή μειωμένη προσφορά κρέατος, μετά τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων χοιρινού, βόειου και πουλερικών, ενδεχομένως να ασκήσει μια επιπλέον πίεση και σε αυτή την κατηγορία τροφίμων.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Με τις τσουχτερές τιμές να αδειάζουν τις τσέπες των καταναλωτών, η κυβέρνηση έλαβε μια νέα δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας αυτή την εβδομάδα.
Η «μόνιμη μείωση τιμής» σε ορισμένα προϊόντα ενδεχομένως να οδηγήσει στη μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα οποία είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή των νοικοκυριών.
Η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων από τα σούπερ μάρκετ θα συμβάλει στη διαφάνεια της αγοράς και στην προστασία των καταναλωτών.
Επιπλέον, η υποχρέωση ανακοίνωσης λιανικών τιμών πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων θα βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές και να κάνουν πιο συμφέρουσες αγορές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass