«Καίνε» οι τιμές των αλκοολούχων

ΣΕΑΟΠ: ΤΡΙΤΗ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2023 11:33

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές των οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχα, μπύρα, οίνος) το 2022 στην Ελλάδα, καθιστώντας την τρίτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), η Ελλάδα:
Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ-27 στα οινοπνευματώδη ποτά (με δείκτη επιπέδου τιμών 153,3) με τιμές κατά 53,3% υψηλότερες του μέσου ευρωπαϊκού όρου, κάτι που προφανώς εξηγείται από τον πολύ υψηλό ΕΦΚ που ισχύει στη χώρα μας και το ΦΠΑ, οι οποίοι ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.
«Όπως έχουμε επισημάνει στα αλκοολούχα ποτά το 51% της τελικής τιμής ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού καλύπτει ο ΕΦΚ (περίπου το 1/3) και ο ΦΠΑ», επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ.
Από τον πίνακα επίσης φαίνεται ότι  η Ελλάδα παραμένει αρκετά ψηλά σε σύγκριση με τις τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες όπως είναι η Κύπρος (με 115) η Γαλλία (με 100,1) η Ισπανία (με 97,8) και η Ιταλία (με 89,3).
Ακριβότερες στα οινοπνευματώδη ποτά ήταν η Φινλανδία (με δείκτη επιπέδου τιμών 214,2) η οποία κατέχει την υψηλότερη θέση και η Ιρλανδία (με δείκτη επιπέδου τιμών 210,7) με τιμές κατά 114,2% και 110,7%  αντίστοιχα υψηλότερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακολουθούν η Σουηδία (με 151,8), η Δανία (με 144,6) και η Εσθονία (με 131,3).
Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών για το αλκοόλ καταγράφηκαν στην Ουγγαρία με 81,8 (18 % κάτω του μέσου όρου της ΕΕ) , η Αυστρία με 83,8 (-16% του μέσου όρου) και η Γερμανία με 86,9 (-13% του μέσου όρου).
«Το 2022, το επίπεδο τιμών για το αλκοόλ ήταν πάνω από δυόμισι φορές υψηλότερο στο ακριβότερο κράτος μέλος σε σύγκριση με το πιο φθηνό. Αυτή η μεγάλη διακύμανση τιμών οφείλεται κυρίως στις διαφορές στη φορολογία αυτών των προϊόντων», επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass