Υποχρεωτική η ΣΣΕ για τα επισιτιστικά καταστήματα

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2023 11:08

Γενικώς υποχρεωτική από 17/6/2023 κηρύχθηκε η από 12.6.2023 ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 58993/ΦΕΚ Β’ 3942/17-6-2023 απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας Πατρ. Παπαρρηγοπούλου.


Η εφαρμογή της ΣΣΕ (ΠΚ 11/13-6-2023), για τους εργαζομένους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, πιτσαρίες, καφετέριες κλπ) και για όλες τις αναφερόμενες στη ΣΣΕ ειδικότητες (Μάγειρες, Β. μαγείρων, Λαντζέρηδες, Ψήστες, Ταμίες, Σερβιτόρους, Διανομείς κ.α.)
Εκτός από την αύξηση των βασικών μισθών και την αναπροσαρμογή αυτών στα επίπεδα της ΣΣΕ, σε όσους μέχρι τώρα αμείβονται με χαμηλότερες αποδοχές,  υποχρεωτικά είναι και τα επιδόματα γάμου, σπουδών, ταμιακών λαθών, προϋπηρεσίας, εποχιακής απασχόλησης και ανθυγιεινής εργασίας, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Η ΣΣΕ των επισιτιστικών καταστημάτων προβλέπει πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση με 2 ρεπό την εβδομάδα και μόνο λόγω φόρτου εργασίας ή εποχικότητας, οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν σε ημέρες ανάπαυσης τους. Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και τα ασφαλιστικά ημερομίσθια των εργαζομένων.
Το διάλειμμα των εργαζομένων λαμβάνεται μέσα στον εργάσιμο χρόνο. Για την ώρα χορήγησής του όμως, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της επιχείρησης.
Απαγορεύεται στους εργοδότες να απασχολούν σερβιτόρους σε εργασίες καθαρίσματος τζαμιών, αφοδευτηρίων, σκουπίσματος και σφουγγαρίσματος πλατειών και δαπέδων.
AMOIBH
Αμοιβή σερβιτόρων: Σύμφωνα με τη νέα ΣΣΕ οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους αμείβονται κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη που διατυπώνεται πριν την έναρξη της εργασιακής σύμβασης είτε με συμβολικό μισθό πλέον των ποσοστών επί των λογαριασμών των πελατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν. 2224/1994, είτε με ημερομίσθιο, το οποίο από 1 Ιουνίου 2023 ανέρχεται για μεν τους σερβιτόρους σε 45,00 ευρώ, για δε τους βοηθούς σερβιτόρους σε 35,65 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση ο ελάχιστος συνολικός μηνιαίος μισθός σερβιτόρου ανέρχεται σε 990 ευρώ (ημερομίσθιο 45 ευρώ) και του βοηθού σε 784,30 ευρώ. (Δεν αναγράφεται στη ΣΣΕ, αλλά προφανώς τα παραπάνω ημερομίσθια αφορούν σε οκτάωρη απασχόληση, αφού ο αναφερόμενος μισθός αποτελεί το 22πλάσιο του ημερομισθίου, δηλ. 45Χ22=990 και 35,65Χ22=784,30).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass