Στους λογαριασμούς των Λαρισαίων ο ΕΝΦΙΑ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ 165.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ -ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ -ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ, ΠΟΙΟΙ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2023 11:35

Στους προσωπικούς λογαριασμούς των 165.000 Λαρισαίων ιδιοκτητών ακινήτων στο myAADE αναμενόταν από χθες το βράδυ να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, στα οποία εάν δεν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, ο φόρος είναι ακριβώς ο ίδιος με τον

περσινό ή κατά τι μειωμένος. Όπως πάντα, βέβαια, ορισμένοι λαμβάνουν “φουσκωμένους” λογαριασμούς λόγω μεταβολής της περιουσιακής τους εικόνας, αλλά και κάποιοι φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως 50% ή ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Υπενθυμίζεται πως ο φόρος μειώνεται ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Αυτό ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα και διαμορφώνεται ως εξής: 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ, 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ.
Να σημειωθεί πως αρκετοί φορολογούμενοι του νομού θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που πέρυσι: Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, εμφάνισαν στους δήμους της Λάρισας τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, καθώς ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων που δηλώθηκε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 έως το τέλος Μαρτίου 2023. Βέβαια όσοι δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.
Δυσάρεστη έκπληξη περιμένει αυτούς που είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται πάνω από τις 9.000 ευρώ πέρυσι. Κέρδισαν υψηλότερα εισοδήματα, αλλά χάνουν την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Θυμίζουμε πως απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας και εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η αξία της ακίνητης περιουσίας τα 85.000 για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για ένα ζευγάρι ή μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ
Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσες περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ
Οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ακολουθώντας τα εξής βήματα: Μπαίνετε στη σελίδα myAADE και κλικάρετε το παράθυρο «Εφαρμογές». Επιλέγετε «Δημοφιλείς Εφαρμογές» και τη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ». Αμέσως θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε το έτος 2023 και έχετε μπροστά σας το εκκαθαριστικό, που μπορείτε να το τυπώσετε.
Όσοι διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό κάποιο λάθος ή είχαν κάποια παράλειψη στα στοιχεία των ακινήτων τους θα έχουν τη δυνατότητα, καθώς η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα του Ε9 για τις τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν έως 30 Ιουνίου.
ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε 10 δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν παρέχεται η παραμικρή έκπτωση. Η έκπτωση 3% ισχύει μόνο για εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο και με πιστωτικές κάρτες σε 12 δόσεις. Με τον συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλλει τα χρήματα μέσα σε έναν χρόνο. Ο άλλος τρόπος είναι να ενταχθεί ο ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο.
Διευκρινίζεται πως όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις θα έχουν μια επιβάρυνση με τόκο δηλαδή το επιτόκιο θα φτάνει περίπου στο 4,5%, ενώ στις 24 δόσεις θα επιβαρυνθεί με ετήσιο επιτόκιο 5%. Για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Παράλληλα επισημαίνεται πως όσοι επιθυμούν να εντάξουν τον ΕΝΦΙΑ σε 12 ή 24 δόσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass