Λογιστές κατά εταιρειών πληροφορικής

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΝΑΨΑΝ «ΦΩΤΙΕΣ» - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2021 21:08
Συγκεκριμένες εταιρίες υποστηρίζουν πως με τα δικά τους προγράμματα οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζονται... λογιστή! Συγκεκριμένες εταιρίες υποστηρίζουν πως με τα δικά τους προγράμματα οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζονται... λογιστή!

Σε καταγγελίες εις βάρος εγκαταστατών πληροφοριακών προγραμμάτων, που φέρονται να αποδομούν και να απαξιώνουν το έργο των λογιστών, ενόψει της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, προέβη χθες η διοίκηση της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων

Επαγγελματιών ν. Λάρισας.
Όπως καταγγέλλει η ΕΦΕΕΛ ορισμένες εταιρείες της περιοχής, προς άγραν πελατών, διαμηνύουν σε επιχειρήσεις πως με την εγκατάσταση των προγραμμάτων τους, ο λογιστής δεν είναι πλέον απαραίτητος. «Οι απόψεις των εταιριών αυτών, δεν θεωρούνται μόνο δυσφημιστικές για τον κλάδο, επισημαίνουν οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί, είναι και αναληθείς καθώς η δουλειά των λογιστών όχι μόνο δεν θα μειωθεί με την εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας myData, αλλά θα αυξηθεί και συνεπώς αν συνεχιστούν θα κινηθεί εις βάρος τους νομικά».
«Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΦΕΕΛ, ψηφίστηκε στη Βουλή ο ν.4646/2019 (ΦΕΚ Ά 201/12-12-2019) όπου σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 προστέθηκε στον ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (ν.4174/2013) το άρθρο 15Α (Υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση πληροφοριών) κοινώς τα ηλεκτρονικά βιβλία (MY DATA) και εν συνεχεία με την Απόφαση Α.1138/12-6-2020 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθορίστηκαν ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, οι εξαιρέσεις, οι ειδικότερες υποχρεώσεις των οντοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 15Α καθώς και κάθε άλλο θέμα, διαδικασίες και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των υποχρεώσεων των οντοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 15Α. Συνεπώς είναι μία φορολογική και λογιστική υποχρέωση για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου τζίρου (ακαθαρίστων εσόδων). Ωστόσο έχουμε ενημερωθεί σαν Διοικητικό Συμβούλιο από συναδέλφους Λογιστές – Φοροτεχνικούς ότι ορισμένες εταιρείες της Λάρισας εγκαθιστώντας τα προγράμματά τους σε διάφορες επιχειρήσεις – πελάτες τους, τους ενημερώνουν λέγοντάς τους ότι ο Λογιστής πλέον δεν είναι απαραίτητος ή ότι η εργασία του Λογιστή – Φοροτεχνικού θα μειωθεί.
Ενημερώνουμε άπαντες τις επιχειρήσεις ότι η εργασία του Λογιστή – Φοροτεχνικού όχι απλά δεν θα μειωθεί, αλλά ο χρόνος εργασίας θα αυξηθεί κατά πολύ λόγω των πολλών υποχρεώσεων που έρχονται με τη νέα κατάσταση των my data. Ειδικότερα:
Τα λογιστικά αρχεία κατά τα ΕΛΠ (Ν.4308/2014) θα συνεχίσουν να τηρούνται, οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις θα συνεχίσουν να συντάσσονται κανονικά σύμφωνα με όσα ισχύουν, δηλαδή η εργασία μας θα συνεχίσει όπως προηγουμένως και επί πλέον θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε τα παραστατικά στη πλατφόρμα my data να εγκρίνουμε ή απορρίψουμε, να περάσουμε εγγραφές τακτοποίησης και να είμαστε σε μια διαρκή επαφή με την εφαρμογή για το αν συμφωνεί με τα βιβλία μας. Δηλαδή ο όγκος της εργασίας μας αυξάνεται και αυξάνεται δραματικά. Για τον λόγο αυτόν θέλουμε να καταστήσουμε γνωστό στους εγκαταστάτες των πληροφοριακών προγραμμάτων ότι εάν επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο, το Δ.Σ. της ΕΦΕΕΛ θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες, για την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών. Δεν γίνεται να βάλλεται και να δυσφημείται ένας ολόκληρος κλάδος που στις μέρες μας έχει σηκώσει όλο το βάρος, για να κρατήσει την οικονομία της Χώρας ζωντανή λόγω covid -19 και των έκτακτων μέτρων, ακόμα και με κόστος την υγεία των συναδέλφων».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass