Από Μάιο οι φορολογικές δηλώσεις

ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ * ΕΩΣ 28/2 Η ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΖΥΓΟΥΣ * «ΚΛΗΡΩΝΕΙ» Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2021 21:01

Τον Μάιο αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.
 Εξαιτίας της πανδημίας και των πολλών υποχρεώσεων του κράτους που διεκπεραιώνονται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΑΑΔΕ, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και κατ’ επέκταση της εκκαθάρισής τους θα καθυστερήσει.


Αυτό σημαίνει ότι και ο φόρος θα καταβληθεί αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 31ης Ιουλίου και ενδεχομένως πάλι σε 8 μηνιαίες δόσεις.
Πέρυσι θυμίζουμε πως το σύστημα είχε ανοίξει τη Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου και έκλεισε μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις στα τέλη Αυγούστου.
Στο μεταξύ λήγει στις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία για να γνωστοποιήσουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι την πρόθεσή τους να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις. Θυμίζουμε πως το μέτρο των ξεχωριστών δηλώσεων ξεκίνησε από το 2019 ωστόσο αποδυναμώθηκε καθώς με νομοθετική ρύθμιση, το Taxis υποχρεώθηκε να εκδίδει ξεχωριστά εκκαθαριστικά για τους συζύγους.
Οπότε είτε με χωριστή δήλωση είτε με κοινή, οι έγγαμοι φορολογούμενοι δεν κερδίζουν κάτι περισσότερο, καθώς τα εκκαθαριστικά εκδίδονται ξεχωριστά για όλους τους έγγαμους.
Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr και αν κανείς από τους συζύγους δεν προχωρήσει στην επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021, τότε είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν κοινή δήλωση.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»
Πάντως μέχρι την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η ηγεσία του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχει λάβει τρεις κρίσιμες αποφάσεις.
Για την αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος, τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου και για το ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Επίσης ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα αφορά στους νέους ηλικίας 18 χρονών που υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν έχουν ΑΦΜ, εφόσον έχουν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία.
Από τη φορολογική διοίκηση υποστηρίζουν ότι τις επόμενες μέρες το θέμα θα επιλυθεί μέσω της υπηρεσίας «aadelive». Δηλαδή, θα μπορεί να χορηγηθεί ΑΦΜ και κλειδάριθμος σε όσους το χρειάζονται προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωσή τους ή να προχωρήσουν τη μεταβίβαση ακινήτου στο όνομά τους.
Σήμερα στην περίπτωση που κάποιος γονιός επιθυμεί να μεταβιβάσει με γονική παροχή στο παιδί του ένα ακίνητο και δεν έχει ΑΦΜ θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ και να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες που μόνο ταλαιπωρία δημιουργούν.
ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Στο μεταξύ άμεσα αναμένεται το «πακέτο» διορθωτικών κινήσεων στο μέτρο των αποδείξεων. Τις επόμενες ημέρες τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών θα έχουν στη διάθεσή τους τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2020 προκειμένου να βάλουν τις τελικές «πινελιές» στις e-αποδείξεις.
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι και έχει κερδίσει έδαφος προβλέπει τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 20% του δηλωθέντος εισοδήματος και όχι με το 30% που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ εξετάζεται το μέτρο να ισχύσει τόσο και για τη φετινή χρονιά όσο και για την τρέχουσα.
Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι το «πέναλτι» 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται θα διατηρηθεί. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα κληθούν να καταβάλουν φόρο γι’ αυτές που λείπουν με συντελεστή 22%.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ και παρουσίασε 2.000 ευρώ, θα πληρώσει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ και συνολικά 220 ευρώ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματός τους αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες,αλλά όπως προαναφέραμε, λόγω των συνεχών lockdown, οι καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών έχουν μειωθεί και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση με πρόσθετο φόρο, το ποσοστό θα «κουρευτεί».
Θυμίζουμε πως στις δαπάνες που θα ληφθούν υπόψη για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.
Επίσης εξαιρέσεις από την υποχρέωση κάλυψης του ποσοστού που πρέπει να καλυφθεί με ηλεκτρονικές δαπάνες θα εξακολουθούν να ισχύουν για φορολογούμενους 70 ετών και άνω, για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, για ανηλίκους που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για όσους υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, για φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, για τους δικαιούχους του ΚΕΑ κ.ά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass