Ξεκίνησε νωρίτερα η "Black Friday"

ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΕ "ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ" ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2019 15:30

Στους ρυθμούς της  "Black Friday" κινείται από την περασμένη Δευτέρα η αγορά της Λάρισας. 

Με τον πυρετό των προσφορών να έχει κορυφωθεί... πριν την ώρα τους και έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς, που είχε θετική απήχηση στα ταμεία τους, οι τοπικοί λιανέμποροι μπαίνουν πιο δυνατά και οργανωμένα φέτος στη "μάχη" του εκπτωτικού θεσμού.  Οι αλυσίδες προϊόντων τεχνολογίας και ηλεκτρικών συσκευών που πρωτοστατούν , ανανεώνουν διαρκώς τα προϊόντα που διαθέτουν με έκπτωση "βομβαρδίζοντας" τους καταναλωτές με ενημερωτικά γραπτά μηνύματα και e-mail.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η PayPal, οι καταναλωτές ενδέχεται την Black Friday να δαπανήσουν έως και 360% παραπάνω χρήματα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.  Όσον αφορά στις συνήθειες των καταναλωτών οι αναλυτές του Black Friday Global παρουσίασαν κάποια στατιστικά στοιχεία που συνδέονται με την πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών στον κόσμο.  Κάθε καταναλωτής αγοράζει κατά μέσο όρο τέσσερα προϊόντα ενώ οι  πέντε πιο αγορασμένες κατηγορίες προϊόντων κατά τη διάρκεια της «Black Friday» περιλαμβάνουν τα εξής: είδη ένδυσης, υποδήματα, καλλυντικά και αρώματα, ηλεκτρονικά είδη και οικιακές συσκευές.

 Επίσης τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες φαίνονται πρόθυμοι να λάβουν μέρος στις πωλήσεις τόσο σε ηλεκτρονικά όσο και σε φυσικά καταστήματα και είναι έτοιμοι να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 242 ευρώ. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι σε άλλες χώρες, οι αγοραστές έχουν μικρότερο προϋπολογισμό, όπως οι Γερμανοί (211 ευρώ), οι Σιγκαπουριανοί (232 ευρώ) ή Ισπανοί (210 ευρώ). Οι αγοραστές που προβλέπουν να ξοδέψουν το περισσότερο είναι από τις ΗΠΑ (429 ευρώ), τον Καναδά (381 ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (351 ευρώ), την Ιρλανδία (300 ευρώ) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (257 ευρώ).

Να σημειωθεί άλλωστε ότι τα στοιχεία για το 2018 στην Ελλάδα δείχνουν αύξηση 1.141% στις πωλήσεις της Black Friday σε σύγκριση με μια συνηθισμένη ημέρα – αριθμοί πάντως που δεν είναι ασυνήθιστοι, με τη Βρετανία να καταγράφει αύξηση 1.708%, τη Γερμανία πάνω από 2.418% και στην Αυστρία πάνω από 3.000%. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, εντούτοις, ότι έπεσε ελαφρώς η μέση έκπτωση στην Ελλάδα κατά την «Black Friday» (από 53% το 2017 σε 52% το 2018). Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες ήταν υψηλότερες, καθώς οι αγοραστές περίμεναν η μέση έκπτωση να φτάσει τα 63%.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Οι συστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενόψει Black Friday και Cyber Monday. Πού μπορούν να γίνουν καταγγελίες.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στην Black Friday

 Πάντως ενόψει των εμπορικών προσφορών της Black Friday και της 2ας Δεκεμβρίου (Cyber Monday), οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση «επείγοντος» στη λήψη μιας απόφασης αγοράς, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως ως προς τις διαδικτυακές συναλλαγές. Ειδικότερα, μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα θα πρέπει να παρέχει:

• Την ταυτότητα του προμηθευτή:

(πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).

• Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και τη συνολική τιμή του:

(συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν εξόδων σε περίπτωση επιστροφής κ.λπ.).

• Τη διαθεσιμότητα, τον τρόπο πληρωμής και αποστολής του προϊόντος.

• Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών, καθώς και την πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης, σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.

• Ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην πανενωσιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πλατφόρμα ΗΕΔ).

• Ασφαλή μέθοδο συναλλαγής:

(κατά την καταχώριση των στοιχείων της συναλλαγής πρέπει να εμφανίζεται το εικονίδιο ασφάλειας -μια κλειδαριά πάνω αριστερά στο browser και η διεύθυνση που ξεκινά με https://).

Επίσης, συστήνεται στους καταναλωτές:

• Να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα.

• Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.

• Να αποφεύγουν να παρέχουν προσωπικά δεδομένα, αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.

• Να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

Για καταγγελίες σχετικά με φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών συμπεριφορών, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή Καταναλωτή 1520 της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες από 09:00 έως 15:00.

Επίσης, οι καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται μέσω της φόρμας καταγγελιών του ιστοτόπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.mindev.gov.gr) ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση 1520@efpolis.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass