Τα σημεία «κλειδιά» των φορολογικών δηλώσεων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΦΕΕΛ ΝΙΚ. ΝΑΤΣΙΟΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2019 22:02

Το ετήσιο ραντεβού των Λαρισαίων φορολογουμένων με την εφορία έφτασε. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά (τρεις εβδομάδες γρηγορότερα σε σχέση με πέρυσι), άνοιξε προχθές η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Φέτος όπως αναμενόταν δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δόσεων ενώ ουσιαστικές αλλαγές υπάρχουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα, καθώς για πρώτη φορά οι σύζυγοι, άσχετα με το εάν υποβάλλουν ή όχι κοινή φορολογική δήλωση, θα λάβουν ο καθένας το δικό του εκκαθαριστικό. Η καταβολή του φόρου θα γίνει εκ νέου σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.


Με αφορμή την έναρξη υποβολής των δηλώσεων ο πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Λάρισας Νίκος Νάτσιος (φωτ.) επισημαίνει στην «Ε» τα βασικά σημεία τους επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο βασικό έντυπο Ε1 και εντοπίζει τα σημεία «κλειδιά» προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν τις παγίδες που οδηγούν στην πληρωμή έξτρα φόρου.
*  Το φετινό έντυπο Ε1 εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περυσινό. Ωστόσο το νέο στοιχείο της φορολογικής δήλωσης είναι το ατομικό εκκαθαριστικό. Εν προκειμένω δύο εκκαθαριστικά σημειώματα πρόκειται να εκδοθούν φέτος από την εφορία για τους συζύγους ανεξάρτητα εάν θα υποβάλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση. Ακόμη και στην περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
* Τόσο στις φετινές όσο και στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις, η προκαταβολή περιορίζεται στο μισό σε όσους αναγράφουν για πρώτη φορά εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης από επιχειρηματική δραστηριότητα,
* Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».
* Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν, όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018. Ετσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενουμένου.
* Κλειδί για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αποτελούν και φέτος οι κωδικοί 049-050. Στους ανωτέρω κωδικούς δηλώνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1. Είναι «ξεκλείδωτοι» και οι φορολογούμενοι θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2018 με ηλεκτρονικό χρήμα. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογουμένων από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογουμένους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
* Λόγω της κατάργησης από 1.1.2018 της μείωσης σε ποσοστό 1,5% κατά την παρακράτηση του φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις οι κωδικοί 325-326 έχουν συμπληρωθεί από τη Φορολογική Διοίκηση βάσει του αρχείου βεβαιώσεων και απαλείφονται πλέον οι επιλογές των κωδικών που αφορούν τον φόρο που αναλογεί (313- 314 και 345-346) και αναγράφονται μόνο οι φόροι που παρακρατήθηκαν.
* Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 607-608 για να αναγραφεί ο αυτοτελής φόρος κατά την πώληση αυτοκινήτου που αποτελεί πάγιο στοιχείο επιχείρησης, όταν η πωλήτρια επιχείρηση επιθυμεί να συμπεριλάβει το υπερτίμημα από την εν λόγω πώληση στα λοιπά της εισοδήματα, προκειμένου αυτό να φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις φορολογίας εισοδήματος.
• Ανείσπρακτες αποδοχές. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2018, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.
• Ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2018, θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.
*  Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών  καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.                                                        
* Με τη συμπλήρωσή τους, τα τεκμήρια διαβίωσης για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους, εφαρμόζονται μειωμένα κατά ποσοστό 30%.
* Προσοχή να είναι προσυμπληρωμένοι με την ένδειξη «ΝΑΙ», για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για να έχουν για να έχουν τις μειώσεις του φόρου όπως οι μισθωτοί.
*  Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα δικαιούνται απαλλαγής από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος όταν  υπολείπονται 3 έτη από το έτος συνταξιοδότησης τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.
* Για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας ο συντελεστής είναι 11% και όχι 22%, όταν τα ακαθάριστα έσοδα είναι μέχρι 10.000 ευρώ. Συμπληρωνονται οι κωδικοι 017-018.
* Η καταβολή του φόρου γίνεται σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Δεν αποκλείονται βέβαια και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Πώς γίνεται η υποβολή

Η υποβολή της δήλωσης γίνεται στην εφαρμογή (https://www.aade.gr/polites/eisodima/dilosi-forologias-eisodimatos-fp-e1-e2-e3) με τα εξής βήματα: Είσοδος με τους κωδικούς του Taxisnet και επιλογή του έτους για το οποίο ο φορολογούμενος επιθυμεί την υποβολή δήλωσης.
*Επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
*Συμπλήρωση των εντύπων Ε2 και Ε3, εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
*Συμπλήρωση του εντύπου Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από την εφορία.
*Ενημέρωση για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
*Οριστική υποβολή της δήλωσης και τέλος εκτύπωση των εντύπων Ε1, Ε2, Ε3 και της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

 

«Εμπιστευτείτε μόνο πιστοποιημένους από το Οικ. Επιμελητήριο λογιστές» 

«Η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στα τέλη Μαρτίου αποτελεί θετική εξέλιξη για τη διευκόλυνση της δουλειάς των λογιστών - φοροτεχνικών, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων.  Κόλλιας. Σε κάθε περίπτωση το ΟΕΕ θα παρακολουθεί, όπως κάθε χρονιά, την πορεία υποβολής των δηλώσεων και θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τη λογιστική κοινότητα, υποστηρίζοντας τη δουλειά των μελών του και παρεμβαίνοντας σε περιπτώσεις προβλημάτων και δυσλειτουργιών, που τυχόν προκύψουν στο σύστημα.  Δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει η δήλωση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων, εφιστούμε την προσοχή στους φορολογούμενους για τους λογιστές-φοροτεχνικούς με τους οποίους συνεργάζονται και τους καλούμε να εμπιστεύονται την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης αποκλειστικά σε λογιστές-φοροτεχνικούς, που είναι πιστοποιημένοι από το ΟΕΕ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass