"Φιάσκο" η σύσκεψη για τις Κυριακές

ΑΠΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΟ ΕΚΛ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2018 22:00

Την πλήρη διάσταση απόψεων και θέσεων μεταξύ εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων γύρω από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιβεβαίωσε η χθεσινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Η διαφορετική προσέγγιση σε ένα θέμα που τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μείζον, δεν επαληθεύτηκε μέσω επιχειρημάτων αλλά με την ηχηρή και επιδεικτική απουσία όλων των διοικητικών συμβουλίων των εμπορικών συλλόγων του ν. Λάρισας. 

Επί της ουσίας η σύσκεψη η οποία στόχευε στον καθορισμό ενός κοινού πλαισίου αιτημάτων και μιας σειράς  πρωτοβουλιών για την αγωνιστική διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικής αργίας, εξελίχθηκε σε "φιάσκο", επικυρώνοντας την "κόντρα" που υποβόσκει μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και η οποία υποδαυλίστηκε προ ημερών με το ζήτημα της αλλαγής του καλοκαιρινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.  

 Σε κάθε περίπτωση οι λιγοστές παρουσίες, κυρίως από τους εμποροϋπαλλήλους και την μειοψηφούσα παράταξη του ΕΣΛ "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" επαναδιατύπωσαν τη θέση τους για την υποχρεωτικότητα της κυριακάτικης αργίας και την πλήρη διαφωνία τους στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

   Όπως ειπώθηκε η χθεσινή σύσκεψη με αφορμή την επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων μεθαύριο Κυριακή,  είχε ως αφετηρία τα κοινά προβλήματα εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών και οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ανάγκες που αφορούν στο δικαίωμα στην ξεκούραση, στη οικογένεια, στους φίλους, στη διασκέδαση στον ελεύθερο χρόνο. Τα συμφέροντα και οι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων βάζουν τη σφραγίδα τους στα “αναπτυξιακά σχέδια” και το αντιλαϊκό, νομοθετικό πλαίσιο οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, με κριτήριο την κερδοφορία τους, ενώ οι ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών κολοσσών. Στις τοποθετήσεις τους τόσο οι εμποροϋπάλληλοι όσο και τα στελέχη του ΕΚΛ τόνισαν πως οι εργαζόμενοι πληρώνουν πολύ ακριβά το λογαριασμό της  "δίκαιης ανάπτυξης" στο εμπόριο. Ενδεικτικά, εργάζονται πολλές φορές πέραν του κανονικού ωραρίου, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με χαμηλούς μισθούς, πολλές φορές χωρίς ρεπό για εβδομάδες και τώρα τους ζητούν  να δουλεύουν και τις Κυριακές. Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, η ανεργία  και εργασιακές συνθήκες ζούγκλας έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα. Γι’ αυτό επιβάλλεται, όπως τόνισαν, η οργάνωση της πάλης από κοινού εργαζόμενων στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και ΕΒΕ, προκειμένου να διεκδικήσουν:

• Τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας  για όλα τα καταστήματα.

• Την κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.

• Την κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

• Την εξασφάλιση πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους.

• Την κατοχύρωση ελεύθερου χρόνου για οικογένειες των εργαζομένων, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.

• Την θέσπιση ετήσιου ατομικού αφορολόγητου ορίου 20.000 ευρώ για μισθωτούς και μικροεπαγγελματίες 

• Την κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των εξοπλισμών δουλειάς και τέλος την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουν πρωτοβουλίες να στείλουν στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία σχετικά υπομνήματα και να συναντηθούν με περιφερειάρχη και δημοτικές αρχές. Σημειωτέον ότι στη σύσκεψη παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δημ. Παληγιάννης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ                                                          

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass