ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ ΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ

Σήμερα πληρώνεται το επίδομα παιδιού

* Συνολικά 727.265 οι δικαιούχοι * Τέλη Απριλίου η εφαρμογή για την υποβολή του εντύπου Α21 * «Κόφτης» σε ποσά επιδόματος για όσους φορολογούνται με τα τεκμαρτά

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2018 15:06 | Τελευταία ενημέρωση: 29 Μαρ 2018 20:26

Σήμερα και πριν από το Πάσχα όπως είχε διαβεβαιώσει ο νεοσύστατος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθολικός διάδοχος του ΟΓΑ, θα πληρώσει στους δικαιούχους την πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού. Συνολικά 727.265 οικογένειες περιλαμβάνονται στους δικαιούχους της πρώτης δόσης 2018, έναντι 725.446 της πρώτης δόσης 2017. Δηλαδή πληρώνονται επιπλέον 1.819 οικογένειες.


Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, θεσπίστηκε το «επίδομα παιδιού», που καταβάλλεται από 1/1/2018 και αντικαθιστά το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων–πολυτέκνων. Το νέο επίδομα καταβάλλεται, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το λεγόμενο «ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα», κατά τα πρότυπα του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με τη λεγόμενη κλίμακα ισοδυναμίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πρώτης πληρωμής, το μέσο μηνιαίο επίδομα για το πρώτο δίμηνο του 2018 με βάση τη νέα, ενιαία αρχιτεκτονική που θεσπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το υπουργείο Εργασίας, είναι κατά 43% υψηλότερο του μέσου μηνιαίου επιδόματος που εισέπραξαν οι δικαιούχοι την αντίστοιχη περίοδο του 2017.  Υπενθυμίζεται πως τώρα πληρώνεται ολόκληρο το ποσό στο 100% (και όχι το 50% όπως συνέβαινε στο παρελθόν) του Α’ διμήνου – Ιανουάριος και Φεβρουάριος – το οποίο δίνεται ως προκαταβολή με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2017 και σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι.
Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Α21, όπου θα υποβάλλονται ψηφιακά οι αιτήσεις για το Επίδομα Παιδιού, με νέα απλούστερη διαδικασία, θα είναι διαθέσιμη στους δικαιούχους το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου. Η αυτοματοποιημένη λειτουργία της νέας πλατφόρμας θα στηρίζεται σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και αυτόματες διασταυρώσεις. Η επεξεργασία των αιτήσεων και συνολικά η διαδικασία θα επισπευσθεί σημαντικά. Μετά την υποβολή της φετινής αίτησης Α21, θα αντιμετωπίζονται πλέον άμεσα, λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, γραφειοκρατικές αρρυθμίες και αστοχίες, όπως για παράδειγμα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που δεν ταυτοποιούνται στο ίδιο πρόσωπο δικαιούχου.
Το επίδομα παιδιού θυμίζουμε θα πληρώνεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις. Δηλαδή οι επόμενες πληρωμές θα ακολουθήσουν περίπου το εξής χρονοδιάγραμμα: Β’ δόση: τέλη Μαΐου, Γ’ δόση: τέλη Ιουλίου, Δ’ δόση: τέλη Σεπτεμβρίου, Ε’ δόση: Νοέμβριο και η Στ’ δόση πριν τις γιορτές κάθε έτους. Η πρώτη δόση είναι με βάση τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 και τα δήλωσαν το 2017. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί το 2018 και θα αφορά στα εισοδήματα του 2017, ώστε να προκύψουν οι τυχόν απαραίτητοι συμψηφισμοί.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως για το ακριβές ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα παίξουν ρόλο και τα τεκμήρια. Οικογένειες που δηλώνουν μεν χαμηλό εισόδημα (π.χ. 10.000 ευρώ) αλλά φορολογούνται με τεκμήριο εισοδήματος (π.χ. 14.000 ευρώ) θα πάρουν μικρότερο επίδομα γιατί θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα βάσει τεκμηρίων και όχι το δηλωθέν. Αυτό θα γίνει και με την προκαταβολή του πρώτου διμήνου, που θα δοθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα του 2016 και όχι με βάση αυτό που πραγματικά δήλωσαν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Τα τεκμήρια είναι κρυφός κόφτης που φτάνει μέχρι και αποκλεισμό από το επίδομα για όσους δηλώνουν λίγα, αλλά έτυχε να έχουν λόγω τεκμηρίων μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα!
 ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 Θυμίζουνε πως για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών, έχουν καθοριστεί τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος, ως εξής: Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ, δεύτερη κατηγορία από 6.001 - 10.000 ευρώ και τρίτη κατηγορία από 10.001 έως 15.000 ευρώ.
ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:
* Για την πρώτη κατηγορία (έως 6000 ευρώ): α) 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, Β) επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο, γ) επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του τρίτου.
*Για τη δεύτερη κατηγορία  (από 6.001 - 10.000 ευρώ): α) 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, β) επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο, γ) επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του τρίτου.
* Για την τρίτη κατηγορία (από 10.001 - 15.000 ευρώ): α) 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, β) επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο, γ) επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του τρίτου.
Στον πίνακα που παραθέτουμε καταγράφονται τα μηνιαία ποσά των δικαιούχων ανάλογα με το εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών τους.  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass