ΞΕΚΙΝΑ Ο "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΜΕ Σ/Μ - ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 40% ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε θέση "μάχης" για την… τιμή των αρνιών

* Με τιρκουάζ και φέτος οι σφραγίδες στα αμνοερίφια καθώς το ΥΠΑΑΤ υπαναχώρησε μετά τις αντιδράσεις - Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2018 22:30

   Με τη γνωστή ένδειξη, την τιρκουάζ σφραγίδα δηλαδή που συνοδεύει τα ελληνικής καταγωγής σφάγια, θα διατίθενται στην ελληνική αγορά τα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού κατάφερε να αναστατώσει την αγορά, τους κρεοπώλες και τους καταναλωτές,  με την πρόθεσή της να αλλάξει το χρώμα της σφραγίδας σε κόκκινο, εντείνοντας τη σύγχυση λίγες ημέρες πριν να ξεκινήσει ο "πόλεμος τιμών" στην αγορά, «διόρθωσε» την προηγούμενη εγκύκλιό του αποφασίζοντας πως η επισήμανση των σφαγίων ελληνικής καταγωγής θα γίνεται «με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε133 (λαμπρό κυανούν) χρώματος «τυρκουάζ», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη ΕΛΛΑΣ ή ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ». Ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος δηλαδή…
 Όπως επισημαίνεται στη διορθωμένη εγκύκλιο, «σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Καν. (ΕΕ) 1337/2013, δύναται να επισημανθούν ως "Ελληνικά" τα κρέατα, μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα».
 Να θυμίσουμε πως η πρώτη εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στο κλάδο των κρεοπωλών, με τη διοίκηση του τοπικού σωματείου  να διαμαρτύρεται εντόνως  για το κλίμα σύγχυσης που θα επικρατούσε στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι φήμες για μεταφερόμενα αμνοερίφια είναι διάσπαρτες.
" Φρονούμε, πως η μεταστροφή της απόφασης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και η διόρθωση που ακολούθησε, μετά τις διαμαρτυρίες μας, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σχολιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος της συντεχνίας κρεοπωλών ν. Λάρισας Ευάγγελος Ρίζος. Έστω και αργά γιατί τα σφαγεία εντός των ημερών ξεκινούν τη σφαγή, έγινε το αυτονόητο. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι η τιρκουάζ  σφαγίδα, θα αποτελεί και για τη φετινή πασχαλινή περίοδο τη χαρακτηριστική ένδειξη του ελληνικού κρέατος. Και λένε για την πασχαλινή περίοδος γιατί στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι  η ριζική αναδιάρθρωση των ενδείξεων προέλευσης με καρτελάκια κ.α. Αλλά στην παρούσα φάση ισχύει ό,τι ίσχυε".
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ
Ερωτηθείς για το αν άρχισαν ήδη οι παραγγελίες και αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για τη τιμή των αμνοεριφίων ο κ. Ρίζος ήταν επιφυλακτικός. "Παραγγελίες άρχισαν, τα κρεοπωλεία τις καταγράφουν, αλλά σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένες κατά 40%. Η μείωση αυτή δεν είναι μόνο απόρροια του οικονομικού κλίματος αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφιστάμεθα από τα σούπερ μάρκετ μέσω παραπλανητικών προωθητικών ενεργειών και ενός "πολέμου" τιμών που ξεπερνά τους όρους του υγιούς αγοράς. Είναι γνωστό ότι τα σουπερ μάρκετ από την Μ. Πέμπτη θα έχουν ήδη διαθέσει το 80% των αρνιών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει… οι σφαγές. Τα δικά μας θα αρχίσουν να σφάζονται από την Κυριακή των Βαΐων, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά, ότι και για το πασχαλινό τραπέζι, το παραδοσιακό κρεοπωλείο της γειτονιάς, είναι η εγγύηση για καλό και υγιεινό κρέας".
 Όσο για την τιμή; Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση της τιμής, Θα εξακολουθούν να πωλούνται κατά μέσο όρο από 8 με 8.50 ευρώ το αρνί και 9 με 9,50 ευρώ το κατσίκι. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως στην ίδια τιμή με πέρυσι αναμένεται να πωλούνται τα αρνιά και στα μεγάλα σουπερ μάρκετ και θα ανακοινωθεί ως είθισται την ερχόμενη Κυριακή των Βαΐων.   
 ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο μεταξύ η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά εντατικοποιεί τους υφιστάμενους καθημερινούς ελέγχους των κλιμακίων των υπηρεσιών της. Σε σχετικές δηλώσεις ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι «η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη να πατάξει φαινόμενα διάθεσης ακατάλληλων προϊόντων, αισχροκέρδειας και διαφθοράς, διασφαλίζοντας για τους πολίτες την δημόσια υγεία και την υγιή επιχειρηματικότητα». Τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους Δήμους προκειμένου να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στους χώρους αρμοδιότητάς τους, που επιβαρύνονται τις ημέρες αυτές λόγω της αυξημένης εμπορικής κίνησης.
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Εξάλλου ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο των ενεργειών του υπουργείου για διαφάνεια της αγοράς κρέατος και ιδιαίτερα των αιγοπροβάτων, εν όψει των εορτών του Πάσχα ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την εντατικοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, για την καταγωγή ή προέλευση, με σκοπό την διαφάνεια στη αγορά και προστασία των ελληνικών αιγοπροβάτων. Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτισόρλας θα ζητήσει αυξημένες εποπτικές και ελεγκτικές δράσεις από το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας για την τήρηση της νομοθεσίας.

Του Γιώργου Νούλη
 
 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass