ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΟN ΜΗΝΑ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΩΤ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ

Ωφέλιμος αλλά προβληματικός ο εξωδικαστικός…

* Κόκκαλης: Από 1η Μαΐου η διευθέτηση των οφειλών του αγροκτηνοτροφικού κόσμου

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2018 21:34
Από τη χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στο Επιμελητήριο επιχειρηματικοί φορείς Από τη χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στο Επιμελητήριο επιχειρηματικοί φορείς

Ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον του κόσμου να αξιοποιήσει το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, όχι όμως και από το αποτέλεσμα καθώς οι τράπεζες άργησαν να λάβουν μέρος δήλωσε από τη Λάρισα ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.


Σε ειδική ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσε χθες το Επιμελητήριο Λάρισας, με το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας και την ΕΦΕΕΛ, γύρω από το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και προστασίας των οφειλετών, αν και αναδείχθηκαν τα οφέλη της ένταξης ωστόσο οι επισημάνσεις των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών γύρω από την  πολυπλοκότητα και τη δυσλειτουργία του μηχανισμού ήταν αρκετές.    
Στην ομιλία του πάντως ο ειδικός γραμματέας επανέλαβε το μεγάλο το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μήνα με το μήνα θα αυξάνονται οι ρυθμίσεις και επισήμανε τη σημασία τους για την ομαλή απορρόφηση του ιδιωτικού χρέους προς όφελος της εξυγίανσης των επιχειρήσεων, για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος  και την προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
 Όπως τόνισε σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αυτή τη στιγμή και από τον περασμένο Αύγουστο τέθηκε σε ισχύ, έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά 27.000 επιχειρήσεις και 8.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Όμως, από τις 27.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτηση οι 700 και μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί μόνο οι 23», σημείωσε.
 Από την πλευρά τους εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες επισήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού, εστίασαν το προβληματισμό τους στο πλήθος των δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν και στάθηκαν στον όρο της μιας κερδοφόρας χρήσης τα τελευταία τρία χρόνια, σε μια οικονομία με παρατεταμένη ύφεση. Επίσης όπως τόνισαν παρά τις αυστηρές προθεσμίες οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να φτάσουν και τους 10 μήνες και χρόνος πλέον δεν υπάρχει για καμία πλευρά"… '
 ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασ. Κόκκαλης στο χαιρετισμό του μίλησε με θερμά λόγια, για το έργο που επιτελεί ο Ειδικός Γραμματέας τόσο για την επιτυχία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών όσο και την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών του αγροκτηνοτροφικού κόσμου προς τα πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους, τονίζοντας πως ανοίγουν το δρόμο για την οριστική λύση της υπερχρέωσης.
 Θυμίζουμε πως πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Λαρισαίου κυβερνητικού στελέχους, θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από 1ης Μαΐου και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ενώ σύντομα θα ξεκινήσει σχετική ενημερωτική καμπάνια το υπουργείο.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο τα αγροτικά δάνεια που έχουν μεταφερθεί στην bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος από τις τράπεζες που τέθηκαν σε εκκαθάριση τα προηγούμενα χρόνια και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά στα δάνεια της πρώην ATE Bank. Ωστόσο είναι αρκετά ευνοϊκή καθώς  δίνει σε χιλιάδες δανειολήπτες την ευκαιρία ή να πληρώσουν εφάπαξ ένα ποσοστό της οφειλής τους και να καθαρίσουν μια κι έξω με το υπόλοιπο χρέος τους με «κούρεμα» ως 60% ή να ρυθμίσουν το δάνειό τους με χαμηλά επιτόκια και διάρκεια ζωής ως και 10 έτη με «κούρεμα» ως και 40%.
Το τελικό ποσοστό της διαγραφής πάντως εξαρτάται από το βαθμό κάλυψης του δανείου με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Όσο λιγότερο εξασφαλισμένο είναι ένα δάνειο, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό του κουρέματος. Επιπλέον, η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή των επιβαρύνσεων από πανωτόκια.
Να σημειωθεί τέλος πως ο νομικός σύμβουλος  του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας Άγγελος Γιουρέλης επισήμανε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην εξωδικαστική ρύθμιση, να εξαλειφθούν κριτήρια αποκλεισμού και να υπάρξουν οι αναγκαίες θεσμικές συμπληρώσεις και διορθώσεις και ανέλυσε τις διαδικασίες ένταξης στο Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικος Παπαδόπουλος, ο συντονιστής γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Π. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλος , ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Αιμ. Νταγιάννης, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Νίκος Νάτσιος, οι διοικήσεις των φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Δημ. Παληογιάννης κα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass