Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Δυσκολεύονται οι εκτιμητές με τις αντικειμενικές

* Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον ν. Λάρισας * Αν οι τιμές έχουν αποκλίσεις θα τις διορθώσει η δευτεροβάθμια επιτροπή

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2018 22:01

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια εξελίσσεται το ζήτημα της αναπροσαρμογής νέων αντικειμενικών αξιών. Αν και σήμερα λήγει ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι 11 πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων για τον ν. Λάρισας και περίπου άλλοι 240 ανά τη χώρα, προκειμένου να δώσουν μετά από ένα 20ήμερο επίπονης δουλειάς τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης που πρέπει να ισχύσουν σε δήμους, κοινοτικά διαμερίσματα και οικισμούς, η προθεσμία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα τηρηθεί...

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει νέα ολιγοήμερη παράταση καθώς οι εκπρόσωποι των εκτιμητών ειδοποίησαν πως θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Πρόθεση του Υπ. Οικονομίας, όπως ενημερώνει το ΑΠΕ είναι να δοθεί παράταση έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ώστε η κύρια φάση της διαδικασίας αναπροσαρμογής να μην καθυστερήσει άλλο και να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα. Θυμίζουμε πως ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα τα οποία έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.      
 Η νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος δείχνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτιμητές προκειμένου να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους που σε μεγάλο βαθμό θα αποτελέσουν τη βάση για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά.
 Πάντως αν οι τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους (τρεις εκτιμητές για κάθε ζώνη) ή αν διαφέρει ο μέσος όρος τους σημαντικά σε σχέση με την ισχύουσα τιμή ζώνης τότε, όπως έχει ανακοινωθεί θα γίνεται παραπομπή στην τριμελή  δευτεροβάθμια επιτροπή του Υπ. Οικονομικών, που θα καθορίζει τη νέα τιμή. Από το πόσες θα είναι οι περιοχές που θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή θα καθοριστεί και το αν θα καθυστερήσει και το χρονοδιάγραμμα για τις νέες αντικειμενικές.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Πάντως, οι πρώτες εισηγήσεις που έχουν σταλεί στο υπ. Οικονομικών, δίνουν μια εικόνα αλλαγών τριών ταχυτήτων στις αντικειμενικές:
-στις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 850 ευρώ υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνουν αυξήσεις καθώς θεωρείται ότι υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Συνεπώς «κινδυνεύουν» από τον Δήμο Λαρισαίων, η συνοικία της Τούμπας, καθώς έχει Τ.Ζ. 700 ευρώ/τ.μ. και όλοι οι λοιποί δήμοι του νομού καθώς οι τιμές ζώνης κυμαίνονται από 550 ευρώ/τμ η μικρότερη έως 750 ευρώ/τ.μ. η μεγαλύτερη.
 - σε περιοχές με τιμή ζώνης από 850 έως 2.500 ευρώ όπου αναμένονται αυξομειώσεις ανάλογα με τις περιοχή, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι νέες τιμές ζώνης. Σε ορισμένες περιοχές, δηλαδή θα υπάρξουν μειώσεις και σε άλλες θα γίνουν αυξήσεις με όσο χαμηλότερη είναι η τιμή ζώνης να αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησής της. Στις ζώνες αυτές είναι όλες οι συνοικίες του Δήμου Λαρισαίων, πλην της Τούμπας.
 - στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των περίπου 2.500 ευρώ αναμένονται μειώσεις που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο 15%. Τέτοιες τιμές ζώνης πάντως στο ν. Λάρισας δεν υπάρχουν.  
Πάντως το σίγουρο είναι ότι με τις τιμές που θα προκύψουν και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ο εισπρακτικός στόχος του οποίου πάντως παραμένει για μια ακόμη χρονιά σταθερός στα 2,65 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί, όμως, ο ίδιος εισπρακτικός στόχος, η όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις «ακριβές» περιοχές θα πρέπει να αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε «φθηνές περιοχές» και από τις παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Οι αυξομειώσεις, βέβαια, στους συντελεστές, αλλά και στο αφορολόγητο, με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα είναι αποφάσεις που θα λάβει στο τελικό στάδιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το ερώτημα είναι όμως αν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου νέες τιμές ζώνης που θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις «φτωχότερες» περιοχές της χώρας.
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βγάλει από πάνω της την υποχρέωση για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών μέσα στον Μάρτιο και στη συνέχεια να κάνει νέο γύρο αλλαγών από το 2019, με στόχο αυτή τη φορά οι αντικειμενικές να πλησιάσουν πλέον οριστικά στις πραγματικές αξίες. Δεν αποκλείεται να νομοθετηθεί και η αναπροσαρμογή των αξιών σε ετήσια βάση, κάτι που θα επηρεάζει κάθε φορά και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ...

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass