ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Έως σήμερα ενδικοφανείς προσφυγές για ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2017 15:45

Με προσφυγές κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, στο παραπέντε της εκπνοής προθεσμίας πληρωμής της α΄δόσης, καλούν φορολογούμενους δικηγορικές εταιρίες…

Δικηγόροι συγκεκριμένων εταιριών καλούν τους φορολογουμένους που έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί τα τελευταία δυο χρόνια ή αναπροσαρμόστηκαν λανθασμένα να καταθέσουν μέχρι και σήμερα 30 Σεπτεμβρίου στην εφορία τους ενδικοφανείς προσφυγές, αμφισβητώντας επί της ουσίας τα ποσά του φόρου που τους καταλογίστηκαν, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική αξία των ακινήτων τους.

Επί της ουσίας δικηγορικά γραφεία παίρνουν θέση και συμβουλεύουν τους φορολογουμένους να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ «με επιφύλαξη» και να διεκδικήσουν την επιστροφή του.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα σχετική νομολογία του ΣτΕ, το οποίο αποφάνθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις με τις αποφάσεις 2334 και 2337 του 2016, όσοι συμπολίτες φορολογούμενοι πιστεύουν ότι ο ΕΝΦΙΑ που τους έχει καταλογιστεί είναι άδικος και δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή πραγματική αξία των ακινήτων τους, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί, όπως θα έπρεπε, τα τελευταία δύο χρόνια ή αναπροσαρμόσθηκαν λανθασμένα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν στη δίκαιη διεκδίκησή τους. Παρότι ο ΕΝΦΙΑ 2017 έχει υπολογισθεί παράνομα και λάθος για όλους τους φορολογούμενους, ακόμα και για όσους οι τιμές ζώνης φέρεται να έχουν αναπροσαρμοστεί, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι καταθέσουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ατομικές ενδικοφανείς προσφυγές στις Δ.Ο.Υ που υπάγονται. 

 Να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια κατατίθενται εκατοντάδες ενδικοφανείς προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ μιας και η υποβολή της προσφυγής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια. Συνήθως, δεν γίνονται δεκτές παρά μόνον εάν αφορούν τεχνικά ζητήματα υπολογισμού ή αριθμητικά λάθη.

Επίσης καλό είναι να ξέρουν οι φορολογούμενοι πως παρά την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, βεβαιώνεται άμεσα το 100% του οικείου φόρου και ο φορολογούμενος θα πρέπει να προκαταβάλει το 50% του βεβαιωμένου αυτού φόρου για την αναστολή του υπολοίπου, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσχερές ή και αδύνατο γι’ αυτόν. Βεβαίως είναι δυνατόν υπό προϋποθέσεις να ανασταλεί η υποχρέωση προκαταβολής του 50% του φόρου όταν ο φορολογούμενος είναι σε θέση να αποδείξει πλήρη οικονομική αδυναμία, αφού ασκηθεί ειδική αίτηση αναστολής, που χαρακτηρίζεται από δαιδαλώδεις προϋποθέσεις και διαδικασία στην οποία μεταξύ άλλων θα χρειαστεί να δηλώσει το εισόδημά του και το σύνολο των τραπεζικών  καταθέσεών του.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

 Να σημειωθεί πάντως πως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων ν. Λάρισας Ηλίας Ευσταθίου προέτρεψε χθες τα μέλη του να σπεύσουν να καταθέσουν μαζικά την προσφυγή μέχρι σήμερα, (τονίζοντας πως ενδεχομένως να υπάρξει παράταση έως την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017) στο δικαστικό τμήμα των εφοριών τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Προηγουμένως βεβαίως να καταθέσουν τα χρήματα 100  συν ΦΠΑ σε τραπεζικούς λογαριασμούς  συγκεκριμένων δικηγορικών εταιριών…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass