ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

"Βροχή" τα λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων

* Η επίσκεψη την περασμένη Τρίτη του διευθυντή της ΥΕΔΕΕ στη Λάρισα σήμανε συναγερμό, οι έλεγχοι έχουν ενταθεί ενώ οι επαγγελματίες συνεχίζουν να τους αγνοούν…

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2017 22:05
Η ΥΕΔΕΕ βάζει λουκέτα ελέγχοντας μάλιστα ξανά τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση ενώ ταυτόχρονα βάζει στο μικροσκόπιο και τα "ντελίβερι"… Η ΥΕΔΕΕ βάζει λουκέτα ελέγχοντας μάλιστα ξανά τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση ενώ ταυτόχρονα βάζει στο μικροσκόπιο και τα "ντελίβερι"…

Σε μάχη "χαρακωμάτων" με τους επαγγελματίες εστίασης και των ελεγκτών της ΥΔΕΕ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, εξελίσσεται από την περασμένη εβδομάδα η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω της αποφυγής έκδοσης αποδείξεων.

Η επίσκεψη την περασμένη Τρίτη του διευθυντή της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) Θεσσαλονίκης Ιωάννη Μάρκοβιτς στη Λάρισα και οι διαπιστώσεις, πως το ποσοστό παραβατικότητας στην έκδοση αποδείξεων στο ν. Λάρισας αλλά και στους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας το φετινό καλοκαίρι έχει ξεπεράσει το φράγμα του 60% σήμανε συναγερμό στα ελεγκτικά κλιμάκια της υπηρεσίας.

Από την ημέρα αυτή η μάχη κατά των αποδείξεων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς έχει εστιαστεί και στις υπηρεσίες κατ' οίκον (delivery),με τους επαγγελματίες να συνεχίζουν να ρισκάρουν, να αγνοούν και να αποφεύγουν όσο μπορούν την έκδοσή τους καθώς τη συναρτούν με την επιβίωσής τους. Η λογική που περιγράφουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επιλέγουν τη μη έκδοση απόδειξης είναι απλή. Σε κάθε 100 ευρώ καθαρών εσόδων μιας επιχείρησης ακόμη και 70% καταλήγει στα ταμεία του κράτους με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καλείται να επιβιώσει με τα υπόλοιπα 30 ευρώ. Με αυτά θα πρέπει να πληρώσει προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα, εργαζόμενους και βεβαίως να μπορέσει να αμειφθεί και ο ίδιος ο επιχειρηματίας για την επένδυση που έκανε. Οι επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται σε καθαρό κέρδος 100 ευρώ μιας επιχείρησης είναι 24% ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές 27%, φόρος εισοδήματος 29%, καθώς και άλλες επιβαρύνσεις, όπως το τέλος επιτηδεύματος, που μεταφράζονται σε μονάδες φορολογικής επιβάρυνσης…

Οι έλεγχοι πάντως των κλιμακίων της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) θα ενταθούν όλο το καλοκαίρι, καθώς εκτιμάται ότι η φοροδιαφυγή ειδικά στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης είναι μεγάλη ενώ ταυτόχρονα διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως σε μια περίοδο, όπου η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων και δη των επιχειρηματιών, αγωνίζεται για να είναι συνεπής απέναντι στις κάθε είδους υποχρεώσεις της, δεν θα επιτρέψουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. "Σεβόμαστε λένε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, που ελέγχονται, και εφαρμόζουμε το νόμο. Δεν αποσκοπούμε στο να βάζουμε "λουκέτα". Επιδίωξή μας είναι η αύξηση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων"…

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

Στο μεταξύ από τους ελέγχους που διενήργησαν τα συνεργεία της ΑΑΔΕ σε όλη τη χώρα από την περασμένη Πέμπτη έως και χθες προέκυψε σωρεία παραβάσεων που αφορούσαν κυρίως τη μη έκδοση αποδείξεων. Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία επιβλήθηκαν οι ακόλουθε ποινές που προβλέπει η νομοθεσία:

* Λουκέτο 96 ωρών για υποτροπή σε ότι αφορά τη μη έκδοση αποδείξεων σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας καφέ στην οδό Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη

* Λουκέτο 96 ωρών σε κατάστημα στο Ρέθυμνο Κρήτης

* Λουκέτο 48 ωρών στις ακόλουθες περιπτώσεις: Σε Beach Bar Restaurant στην παραλία Φτελιά στη Μύκονο, σε κατάστημά ειδών δώρων και κοσμημάτων την Σαντορίνη, σε ιστορικό Café - Restaurant στην παλιά πόλη της Ρόδου στο οποίο βρέθηκε ότι η ταμειακή μηχανή ήταν στο όνομα δικηγόρου. Η μηχανή κατασχέθηκε για περαιτέρω έρευνα. Σε Beach Bar στο Αγκίστρι γιατί δεν είχε κόψει 70 αποδείξεις, σε Beach Bar στην Αίγινα γιατί δεν είχε κόψει 75 αποδείξεις, σε αναψυκτήριο στη Σπιναλόγκα για 23 αποδείξεις, σε μπαρ στη Χερσόνησο Κρήτης για μη έκδοση 28 αποδείξεων, σε κατάστημα καφέ γνωστής αλυσίδας για μη έκδοση 74 αποδείξεων όπως και σε άλλο κατάστημα της ίδια αλυσίδας στη Λάρισα για μη έκδοση 80 αποδείξεων από deliver, σε καφετέρια στο Βόλο για 30 αποδείξεις, σε μπαρ στο λιμάνι της Ύδρας, σε 2 καταστήματα της ίδιας επιχείρησης στην Καλαμαριά όπου εντοπίστηκε όχι μόνο η μη έκδοση 15 αποδείξεων αλλά και χύμα τσίπουρο και ούζο χωρίς παραστατικά.

Επίσης κατά τους ελέγχους της ΑΑΔΕ επιβλήθηκε πρόστιμο και διατάχθηκε σε βάθος έλεγχος στα βιβλία ξενοδοχείου στη Μύκονο γιατί δεν είχε κόψει 22 αποδείξεις αξίας 7.000 ευρώ. Επίσης από 12 ελέγχους που διενεργήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ άλλων σε τουριστικό γραφείο, υπηρεσίες μεταφοράς τουριστών, υπηρεσίες ξεναγού, καφέ, ταξί, προέκυψε παραβατικότητα 100%!

ΠΟΤΕ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Αυτό που διαπιστώνεται ότι οι ελεγκτικές αρχές έχουν σχετική ευχέρεια να κλείσουν το κατάστημα για 48 ώρες, με συνοπτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με όσα ισχύουν από πέρυσι για τα λουκέτα επιβάλλονται:

* Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων αποδείξεων, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών, για τα οποία δεν εκδόθηκαν αποδείξεις ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς, υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

* Για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

* Για δέκα ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

* Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της επιχείρησης.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass