ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΟΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ 9 ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ

Πιέζουν για νέα παράταση στις δηλώσεις οι λογιστές

*Απομένουν άλλες 700.000 που πρέπει να σταλούν μέχρι τη Δευτέρα * Αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις οι εκπρόθεσμοι

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2017 22:06
Στα 1.211 ευρώ έχει εκτοξευθεί ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά Στα 1.211 ευρώ έχει εκτοξευθεί ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά

Σε αγώνα δρόμου, με φόντο… τα υψηλά πρόστιμα και τις κυρώσεις, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες λογιστές και φοροτεχνικοί της Λάρισας, προκειμένου να προλάβουν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις.

Έξι ημέρες πριν από την εκπνοή της παράτασης, που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου και καθώς στο σύστημα δεν έχουν ανέβει περίπου 700.000 δηλώσεις, θεωρείται απίθανο να προλάβουν, οπότε αν δεν υπάρξει παράταση έστω και σιωπηρή, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.  Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) επανήλθε και ζήτησε από το Υπ. Οικονομικών νέα παράταση μέχρι τις 26 Ιουλίου. Και αυτό όχι μόνο γιατί δεν έχει δημοσιονομικό κόστος για το κράτος μιας και η πληρωμή της α’ δόσης λήγει τη Δευτέρα 31 Ιουλίου αλλά κυρίως λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τις χρεώσεις προκαταβολών επομένου έτους και τους κωδικούς 037 – 021 για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αν και η διαδικασία μετά την ενημέρωση των αρχείων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τους κωδικούς των αγροτών κυλά πλέον ομαλά, με τη χρέωση των προκαταβολών τόσο για τις νομικές οντότητες, ωστόσο ο έλεγχος των προκαταβολών για τις νομικές οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν διακόψει εντός του 2016 παρεμποδίζει και καθυστερεί τη διαδικασία. Πάντως από το Υπ. Οικονομικών επικρατεί «σιγή ιχθύος» και οι προθέσεις τους δεν αποκαλύπτονται…
 Σε κάθε περίπτωση μέχρι και χθες έχουν υποβληθεί 5.400.000 δηλώσεις,
* Από αυτές, οι 2.169.654 είναι χρεωστικές και αποτελούν το 40,37% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 2,6 δισ. ενώ ο καθένας από αυτούς κατά μέσο όρο θα καταβάλει στο Δημόσιο 1.211 ευρώ.
* Οι 853.347 είναι πιστωτικές και αποτελούν το 15,88% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 304 εκατ. ευρώ περίπου και κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα πάρει πίσω 356 ευρώ.
* Οι 2.351.735 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 43,76% του συνόλου.
ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ
Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τον φόρο έχουν και φέτος έξι εναλλακτικούς τρόπους και συγκεκριμένα:
* εφάπαξ καταβολή του πρόσθετου φόρου εισοδήματος
*εξόφληση του συμπληρωματικού φόρου εισοδήματος σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
* να αφήσουν τη φορολογική υποχρέωση να λήξει και να καταφύγουν στη συνέχεια στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Η αίτηση γίνεται αποκλειστικά μέσω Taxisnet με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
* πριν λήξει η φορολογική οφειλή να επισκεφθούν την εφορία τους και να ζητήσουν ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Η αίτηση υποβάλλεται χειρόγραφα στην Εφορία
* να κάνουν χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων με πιστωτική κάρτα. Τα προγράμματα που προσφέρουν οι τράπεζες δίνουν 9 έως 12 άτοκες δόσεις για την εξόφληση φορολογικών οφειλών. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλείται με έως 12 άτοκες δόσεις κάθε δόση φόρου
* να αφήσουν τις φορολογικές οφειλές να λήξουν και να μην τις ρυθμίσουν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ανά μήνα θα πληρώνουν κάποιο ποσό, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κατασχέσεις και χρεώνονται με επιτόκιο 8,76% ετησίως.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Για όσους δεν προλάβουν την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων και είναι εκπρόθεσμοι τα πρόστιμα είναι τα εξής:
-100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
-250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.
-500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόστιμα επιβάλλονται και όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Αναλυτικότερα:
-Εάν το αποτέλεσμα εκκαθάρισης της αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος είναι μηδενική ή πιστωτική και της εκπρόθεσμης χρεωστικής τότε το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που η εκκαθάριση της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστική ενώ το αποτέλεσμα της τροποποιητικής αυξάνει τον λογαριασμό για τον φορολογούμενο.
Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100 ευρώ.
-Εάν η αρχική εκκαθάριση της δήλωσης είναι μηδενική και η εκκαθάριση της τροποποιητικής είναι πιστωτική τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως των βιβλίων που τηρούν. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που τόσο η εκκαθάριση της αρχικής όσο και της τροποποιητικής είναι πιστωτική αλλά και στην περίπτωση που η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής είναι χρεωστικό αλλά με μειωμένο ποσό καταβολής. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει το ποσό της αρχικής εκκαθάρισης να έχει καταβληθεί.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass