ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΓΙΑ ΕΝΝΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΦΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Πρεμιέρα με εκπτώσεις έως 50% στη Λάρισα

• Ανοιχτή η αγορά την ερχόμενη Κυριακή, αλλά ο ΕΣΛ προτείνει στα μέλη του να μην ανοίξουν

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2017 22:14

Με την ευχή του εμπορικού κόσμου η φετινή περίοδος να αποτελέσει την απαρχή της αναστροφής του κλίματος στην αγορά και με προσδοκίες αύξησης του τζίρου τουλάχιστον κατά 5% ξεκίνησαν χθες οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Λάρισας. Με τα ποσοστά

εκπτώσεων στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων να κυμαίνονται από την πρώτη κιόλας ημέρα, κατά μέσο όρο στο 40% έως και 50%, οι Λαρισαίοι καταναλωτές έχουν μπροστά τους ένα δίμηνο για φθηνές και έξυπνες αγορές.  
Έπειτα από μια δύσκολη χρονιά, η οποία έκλεισε με απώλειες στα ταμεία τους, αλλά και με τους πρώτους μήνες του 2017 να μην είναι αποδοτικοί, οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και τόνωση των πωλήσεων είναι υπαρκτές καθώς όπως λένε η εκκίνηση των θερινών εκπτώσεων γίνεται φέτος, υπό «κανονικές» συνθήκες και χωρίς άμεσες μνημονιακές εκκρεμότητες.
Αν και αρκετές επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει την εκπτωτική περίοδο από μέρες με τα δεκαήμερα των προσφορών σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών, ωστόσο τα ποσοστά των εκπτώσεων από την πρώτη κιόλας εβδομάδα είναι ελκυστικά καθώς κυμαίνονται μεταξύ του 40%-50% για τα είδη ένδυσης, 30%-50% για τα είδη υπόδησης, 30%-40% αξεσουάρ, 25%-50% είδη σπιτιού και λευκά είδη και 30%-50% ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά.
 Με την ευκαιρία της έναρξης των εκπτώσεων η ΕΣΕΕ έστειλε επιστολή στους εμπορικούς συλλόγους της χώρας δίνοντας οδηγίες τόσο για τις υποχρεώσεις των εμπόρων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις λήγουν στις 31 Αυγούστου 2016. Στη Λάρισα, ως γνωστό, επειδή θα προστεθούν άλλες πέντε ημέρες από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, θα λήξουν στις 5 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν ουσιαστικά περίπου 9 εβδομάδες συνολικά.
Οσο για την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου, βάσει του νόμου η αγορά είναι ανοιχτή και οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προαιρετικά τα καταστήματά τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας ανακοίνωσε χθες πως η πρόταση στα μέλη του είναι να μην τα λειτουργήσουν. Θυμίζουμε πως για τη συγκεκριμένη Κυριακή η Ομοσπονδία εμποροϋπαλλήλων έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο, ενάντια στην κατάργηση της αργίας των Κυριακών. Πάντως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), έχει ανακοινώσει πως τα καταστήματα των μελών του θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από 11 π.μ. έως 8 μ.μ.
 Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι καλοκαιρινές εκπτώσεις το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου κυμαίνονται συνήθως σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 7 δισ. ευρώ . Ο στόχος, μετά την κατά μέσον όρο αύξηση 1,8% του κύκλου εργασιών στο σύνολο του λιανικού εμπορίου το καλοκαίρι του 2016, είναι να πετύχουν μια ακόμα αύξηση κοντά στα επίπεδα του 5%. Πάντως από το 2008 έως σήμερα ο τζίρος των επιχειρήσεων στο διάστημα των θερινών εκπτώσεων Ιουλίου - Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, έχει υποστεί καθίζηση κατά 34,3%.
Ενδεικτικά οι μεταβολές σε (%) του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο για τη περίοδο Ιούλιο/Αύγουστο της περυσινής εκπτωτικής περιόδου αλλά και συνολικά για την περίοδο 2008-2016, ανά ομάδα λιανικού εμπορίου, απεικονίζεται ως εξής:
• Η ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», κατέγραψε το 2016 άνοδο 9,5%, σε σύγκριση με το προβληματικό 2015, αλλά έχει από το 2008 συνολική μείωση -31,5%.
• Η ομάδα «Έπιπλα, Ηλεκτρικά Είδη και οικιακός εξοπλισμός – Είδη νοικοκυριού», με αύξηση 6,7% το 2016, έχει τεράστιες συνολικές απώλειες που φτάνουν το 60%.
• Η ομάδα «Φαρμακευτικά - καλλυντικά», με οριακή υποχώρηση και το 2016 κατά -0,7%, έχει συνολικές απώλειες οκταετίας -36,1%.
• Η ομάδα «Βιβλία - χαρτικά», με αύξηση πέρυσι 7,6% και συνολικές απώλειες -29%.
• Η ομάδα «Τρόφιμα - ποτά», με οριακή αύξηση 0,6% και συνολική μείωση -31,1%.
•Η ομάδα «Μεγάλα καταστήματα τροφίμων» με αύξηση 1,4% το 2016 και μείωση από το 2008 μέχρι σήμερα -20,6%.
•Η ομάδα «Πολυκαταστήματα» με αύξηση πέρυσι 7,7% αλλά με συνολική μείωση την περίοδο της κρίσης -39,9%.
 Σημειώνεται πως κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΕΣΕΕ στα μέλη της, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass