ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ : ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2018

Αρχές Ιουλίου η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ

Eurostat: Το 80% του χρέους αποτελείται από δάνεια

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2017 16:55

ΑΘΗΝΑ

Επιμένοντας ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν «σημαντικό βήμα» ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM εκτίμησε ότι η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους τον Ιούλιο για την Ελλάδα.


Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για το χρέος, είπε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς και ότι η Ελλάδα πληρώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ για χρέος λιγότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καταλήγοντας ότι έχουμε μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος για να αποσαφηνιστεί πόση επιπλέον βοήθεια χρειάζεται η Ελλάδα.
«Δεν θα υποβαθμίσω αυτό που το Eurogroup (Ευρωομάδα) αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση των 8,5 δισεκ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου.
«Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στις εθνικές διαδικασίες, αλλά το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία επί της αρχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους που έρχονται τον Ιούλιο για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.
Η Ελλάδα έχει τώρα πολύ μικρά προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους, δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.
«Ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, οι πληρωμές τους για την εξυπηρέτηση χρέους από τον προϋπολογισμό είναι μικρότερες από αυτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και χαμηλότερες ακόμα και από τις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν αποπληρωμές, αλλά γι’ αυτό τον λόγο δεν βιαζόμαστε. Έχουμε πολύ μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία».
Ερωτηθείς εάν η απόφαση του Eurogroup ελήφθη απλά ως μια λύση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι ούτε ο ίδιος θέλει να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Εν τω μεταξύ το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους αποτελείται από δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών το 2016, που δημοσίευσε η Eurostat.
  Ειδικότερα, το συνολικό ποσοστό του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 179% το 2016 και συνίστατο κυρίως σε δάνεια (80%), ενώ ακολουθούν οι χρεωστικοί τίτλοι (18,2%).    
 Τα δάνεια επικράτησαν, επίσης, στην Εσθονία κατά 87%, όπως και στην Κύπρο κατά 67%.
Αντίθετα, τα χρεόγραφα αποτελούσαν το κύριο χρηματοδοτικό μέσο στα περισσότερα κράτη-μέλη, κυρίως στη Μάλτα (93% του συνολικού χρέους της γενικής κυβέρνησης), την Τσεχική Δημοκρατία (91%), την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο (και οι δύο 88%), τη Σλοβακία και τη Γαλλία (από 85%), την Ιταλία και τη Σλοβενία (από 84%), την Ισπανία και την Αυστρία (από 83%) καθώς και το Βέλγιο (82%).    
 Σε ό,τι αφορά στη διάρκεια του δημόσιου χρέους, η Σουηδία κατέγραψε το 2016 το υψηλότερο ποσοστό βραχυπρόθεσμων αρχικών ληξιπρόθεσμων χρεών μεταξύ των κρατών-μελών, έναντι της Ουγγαρίας (19%) και της Πορτογαλίας (17%).
Η Ιταλία (13%), η Δανία (11%), οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία (10%) κατέγραψαν, επίσης, μετοχές βραχυπρόθεσμης διάρκειας άνω του 10%.
Η Ελλάδα βρέθηκε λίγο παραπάνω από το 5%. Στο αντίθετο άκρο, σχεδόν όλο το χρέος αποτελείται από μακροπρόθεσμες διάρκειες στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Λιθουανία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass