ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΡΤΩΝ

Σε αγώνα δρόμου για τα POS οι επαγγελματίες

• Μέχρι τις 27 Ιουλίου πρέπει να τα έχουν όλοι • Eκρηξη συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» στην αγορά

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2017 22:15

Την ώρα που η χρήση καρτών στις συναλλαγές των Λαρισαίων πολιτών αυξαίνεται ραγδαία  λόγω της εξοικείωσης με την ιδέα του «πλαστικού χρήματος» αλλά και για την εξασφάλιση  του αφορολογήτου ορίου, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του ν. Λάρισας έχουν τεθεί

σε "συναγερμό" καθώς σε ένα μήνα περίπου λήγει η προθεσμία που έθεσε το υπ. Οικονομικών για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS.  
Με νωπά ακόμη τα αποτελέσματα της έρευνας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, που έδειξε ότι στο α’ τρίμηνο μόλις δύο στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τοποθετήσει τερματικά αποδοχής καρτών, σημαίνει ότι μέχρι τις 27 Ιουλίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να συμμορφωθούν με την υποχρέωση που επισύρει "τσουχτερά" πρόστιμα.
Νη σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε η διοίκηση της ΟΕΒΕΛ την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό των επιχειρήσεων του νομού που διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα καθώς το 57% χρησιμοποιούν e-banking  ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό εκείνων που διαθέτουν τερματικό POS (μόλις 22%). Οι παράγοντες βεβαίως που συνέβαλαν σ’ αυτό σχετίζονται με την έλλειψη ενός πλαισίου προστασίας της επιχείρησης από κατασχέσεις /δεσμεύσεις λογαριασμών, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, το έλλειμμα στο θεσμικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών κα. Οι συγκεκριμένοι λόγοι ωστόσο δεν έχουν εκλείψει, αλλά με δεδομένο πως η αντίστροφη μέτρηση για την εγκατάσταση των POS ξεκίνησε, θα αναγκαστούν να τα αποκτήσουν.
Θυμίζουμε πως στη λίστα των επαγγελμάτων που πρέπει να εγκαταστήσουν σε πρώτη φάση POS, είναι 95 συνολικά κλάδοι, που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας καθώς στους υπόχρεους περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, εταιρίες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας αλλά και κάθε είδους καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, και τυχερά παιχνίδια. Οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν αν θα πληρώνουν με μετρητά ή με κάρτα, αλλά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αυτοί θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με «πλαστικό χρήμα».
Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να μειωθεί στο μισό. Το Υπ. Οικονομικών, πέραν από τους ελέγχους που θα κάνει, έχει καλέσει τους πολίτες να πάρουν οι ίδιοι  το νόμο στα χέρια τους και να καταγγείλουν όσους δεν θα έχουν POS. Σε περίπτωση μάλιστα που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεχθούν τουλάχιστον πέντε καταγγελίες σε διάστημα τριών διαδοχικών μηνών για την μη αποδοχή πληρωμών με κάρτα από υπόχρεο, αυτές θα κοινοποιούνται στην ΑΑΔΕ και στο ΣΔΟΕ για περαιτέρω έλεγχο. Σημειωτέον πως μέχρι το τέλος του 2017 θα προστεθεί άλλη μια άλλη ομάδα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών ενώ η επόμενη ομάδα θα προστεθεί μέχρι τέλους του 2018.
Για την ώρα απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ  όσοι καταστηματάρχες δεν έχουν τοποθετήσει ειδικές πινακίδες, σε εμφανές σημείο στις βιτρίνες των καταστημάτων τους και κοντά στο ταμείο, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές για το αν αποδέχονται πληρωμές μέσω POS. Αλλά στην υποχρέωση αυτή έχουν ανταποκριθεί όλοι τους…
ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ
Στο μεταξύ τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι o τζίρος της αγοράς σε τερματικά μηχανήματα POS το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.  Η τάση αυτή εκδηλώνεται παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση για την πραγματοποίηση του ύψους των συναλλαγών που εξασφαλίζει το αφορολόγητο, στο οποίο εντάχθηκαν άλλωστε όχι μόνο οι συναλλαγές σε σουπερμάρκετ, αλλά και οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας, κατεβάζοντας τον πήχη για το αναγκαίο ύψος των εμπορικών συναλλαγών που «χτίζει» το αφορολόγητο (της έκπτωσης φόρους δηλαδή των 1900-2100 ευρώ).
ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
Θυμίζουμε πως οι δαπάνες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος έχουν οριστεί σε:
* 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
* 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
* 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω. Το ανώτατο ποσό αποδείξεων είναι 30.000 ευρώ.
Και επειδή ακριβώς η λίστα με τις e-αποδείξεις για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, με ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως ενοίκια, δόσεις δανείων, τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων κα), ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα 10.000 ευρώ θα είναι εύκολο να καλύψουν το 10% του εισοδήματός τους, δηλαδή 1.000 ευρώ, με δαπάνες. Πάντως αν και το Δημόσιο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την εφαρμογή για την άμεση και απευθείας ενημέρωση κάθε φορολογουμένου για το ύψος του αφορολογήτου που επιτυγχάνει κάθε φορά που συναλλάσσεται ηλεκτρονικά, οι τράπεζες έχουν ήδη φροντίσει να ενεργοποιήσουν τη σχετική υπηρεσία, που αποτελεί πλέον έναν αξιόπιστο δείκτη για τον βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τον βαθμό εξοπλισμού των επιχειρήσεων με POS, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, η κάλυψη στους εμπόρους είναι σχεδόν καθολική και φθάνει ακόμη και το 95%. Εκτός από τις μεγάλες αλυσίδες που άλλωστε διέθεταν εδώ και χρόνια τερματικά, τη σκυτάλη τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει όχι μόνο τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, αλλά και μικρομάγαζα όπως καταστήματα ταχείας εστίασης…

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass