ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 30% ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ Α΄ΤΡΙΜΗΝΟ

Στο "κόκκινο" ο τζίρος των μικρομεσαίων…

* Φορολογική "αφαίμαξη", επενδυτική στασιμότητα και χαμηλές προσδοκίες για το μέλλον αποτύπωσε η έρευνα της ΟΕΒΕΛ - Ελεγχόμενες οι οφειλές στο Δημόσιο

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2017 22:00
Σε ειδική εκδήλωση η διοίκηση της ΟΕΒΕΛ παρουσίασε χθες τα στοιχεία της οικονομικής απεικόνισης που έκανε για πρώτη φορά με τη μορφή ερωτηματολογίου στα σωματεία της.  Σε ειδική εκδήλωση η διοίκηση της ΟΕΒΕΛ παρουσίασε χθες τα στοιχεία της οικονομικής απεικόνισης που έκανε για πρώτη φορά με τη μορφή ερωτηματολογίου στα σωματεία της.

Νέα πτώση του τζίρου, επενδυτική στασιμότητα, χαμηλές προσδοκίες για το μέλλον, ανασφάλεια και αγωνία για το αύριο και μεγάλη προσπάθεια για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, συνθέτουν το σκηνικό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο ν. Λάρισας…


Η χθεσινή επίσημη παρουσίαση των στοιχείων της οικονομικής απεικόνισης του α΄τριμήνου του 2017, τα οποία αποτυπώθηκαν μέσα από έρευνα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, επιβεβαίωσαν με το πιο ανάγλυφο τρόπο τις δυσμενείς συνθήκες και τα αδιέξοδα που βιώνουν οι μικρομεσαίοι του νομού, οι οποίοι για μια ακόμη φορά κρούουν τον "κώδωνα" του κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αν δεν αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία στην αγορά πολλές ακόμη επιχειρήσεις θα βάλουν "λουκέτο" και χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία…
Μέσα από στατιστικές προβολές της έρευνας, που έγινε με τη μορφή ερωτηματολογίων στα σωματεία της, η διοίκηση της ΟΕΒΕΛ, πιστοποίησε πως έχει παγιωθεί ένα περιβάλλον υψηλής έκθεσης των επιχειρήσεων σε οφειλές κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία, πως οι αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις διευρύνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, πως η μείωση του τζίρου έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας και πως οι εναπομείνασες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.
 Μεταξύ των συμπερασμάτων της έρευνας, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο μέσω 18 συγκεκριμένων ερωτήσεων και οι οποίες αντιπροσώπευαν επιμέρους ενότητες όπως την απασχόληση, τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς, το τζίρο τους, τις επενδύσεις, τις προσδοκίες τους, οι 99 μικρομεσαίοι που μετείχαν, έδωσαν την εξής εικόνα:    
* Το 62% των επιχειρήσεων που ανήκουν στο δυναμικό της Ομοσπονδίας είναι επαγγελματικές, το 24% εμπορικές και το 12 βιομηχανικές. Το 94% εξ αυτών απευθύνονται στην ελληνική αγορά και μόνο το 6% έχει εξαγωγικούς προσανατολισμούς.
* Από αυτές και προφανώς τις επαγγελματικές, προσωπικό απασχολεί μόνο το 53%. Οι υπόλοιπες, το 47%, δεν απασχολεί.    
* Το 76% των επιχειρήσεων, οκτώ στις δέκα δηλαδή περίπου, δεν πρόκειται να προβούν στο επόμενο χρονικό διάστημα σε πρόσληψη προσωπικού.
* Το 71% των επιχειρήσεων, δηλαδή επτά στους δέκα, θα προσλάμβαναν προσωπικό μόνο με τη μορφή μερικής απασχόλησης.  
* Το 73% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο.
* Οι μεγαλύτερες οφειλές τους κατά σειρά είναι προς ΟΑΕΕ, Εφορία, Τράπεζες…
* Το 63% έχει προβεί σε ρύθμιση χρεών, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους, το 97% να δηλώνει πως δεν έχει χάσει τη ρύθμιση.
* Το 61% των επιχειρηματιών βλέπει πως δύσκολα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο επόμενο τρίμηνο στις υποχρεώσεις του.  
* Για το 82% των επαγγελματιών έχει μειωθεί ο τζίρος στο τρίμηνο. Για έναν στους δέκα αυξήθηκε και μόνο για το 7% ο τζίρος έμεινε σταθερός.
* Οι περισσότεροι δήλωσαν ποσοστά μείωσης τζίρου που κυμαίνονται μεταξύ 10% έως 30%.
* Για το 83%, δηλαδή σε περισσότερους από οκτώ στους δέκα, θεωρείται απίθανο να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση στο επόμενο τρίμηνο.   
* Το 82% δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις.
* Μόνο το 57% χρησιμοποιεί e-banking, ενώ το 78% δεν χρησιμοποιεί ακόμη POS.     
* Τέλος στην απάντηση τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση, οι απαντήσεις των περισσότερων εστιάζονται, στη μείωση της υπερφορολόγησης, στη σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης και στην ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
* Στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθεί το κλίμα που επικρατεί ενδεικτικά οι απαντήσεις ήταν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών-φορολογία, να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, ώστε να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου, να γίνουν επενδύσεις και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην υπάρχει κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.  
ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Δημ. Παληογιάννης τόνισε πως η "ακολουθούμενη πολιτική, η οποία έχει στο επίκεντρο την υπέρμετρη φορολόγηση αποδεικνύεται αδιέξοδη και αναποτελεσματική. Αυτό που ζητά η αγορά είναι συνθήκες επιβίωσης και ανάπτυξης. Αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση των φορολογικών συντελεστών, έλεγχο της φοροδιαφυγής, αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές και εθνική στρατηγική. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις, είναι δυνατή η ανάκαμψη της αγοράς και της επιχειρηματικότητας" τόνισε.  
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γ. Παπαχαραλάμπους, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας Τρ. Πλαστάρας.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass