ΣΥΝΟΛΙΚΑ 4.159 ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

Ο "τιμοκατάλογος" για την επιστροφή των πινακίδων

* Εντός των επόμενων ημερών θα δοθεί από τις εφορίες η δυνατότητα πληρωμής τελών με το μήνα - Τι πρέπει να ξέρετε…

Δημοσίευση: 13 Απρ 2017 22:15
Οι τρεις επιλογές που έχουν όσοι παρέδωσαν τις πινακίδες και πώς υπολογίζονται τα ποσά… Οι τρεις επιλογές που έχουν όσοι παρέδωσαν τις πινακίδες και πώς υπολογίζονται τα ποσά…

Συνολικά 4.159 φορολογημένοι που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, καταθέτοντας στις δύο εφορίες της Λάρισας τις πινακίδες κυκλοφορίας, θα μπορούν να τα επανακυκλοφορήσουν εντός του 2017 για όσο χρονικό διάστημα απομένει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι 1.899 πολίτες που κατέθεσαν τις πινακίδες στην Α΄Δ.Ο.Υ. και οι 2.260 που τις κατέθεσαν στη Β΄Δ.Ο.Υ. εντός των ημερών, όταν ο νόμος τεθεί σε ισχύ και πάρει ΦΕΚ, θα έχουν τη δυνατότητα καταβάλλοντας μέρος μόνο των ετησίων τελών κυκλοφορίας να πραγματοποιήσουν την άρση ακινησίας τω οχημάτων. Το κόστος της επανάκτησης των πινακίδων είναι το ίδιο με το περσινό, δεν έχει αλλάξει κάτι στα ποσά δηλαδή σε σχέση με πέρυσι και έτσι όσοι ενδιαφερθούν έχουν τη δυνατότητα τριών επιλογών:
* Για άρση ακινησίας 1 μήνα καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή όσοι θέλουν να επανακυκλοφορήσουν τα οχήματά τους μόνο για ένα μήνα, οποιονδήποτε μήνα, μέσα στο 2017 θα κληθούν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 2 μήνες!
* Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες.
* Όσοι όμως προτιμήσουν να κινήσουν τα οχήματά τους για το υπόλοιπο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη που αναλογούν στο διάστημα αυτό, προσαυξημένα και κατά τα 2/12 των ετησίων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2017 συν δύο δωδέκατα (2/12) των ετησίων τελών κυκλοφορίας. Για 5 μήνες, τα 7/12 των τελών, για 6 μήνες, τα 8/12 των τελών, για 7 μήνες τα 9/12 των τελών κοκ
Σημειώνεται πως για να υπολογιστεί το ακριβές ποσό των μειωμένων τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Δηλαδή και στις 28 του μήνα να γίνει η άρση υπολογίζεται ολόκληρος ο μήνας. Σημαντικό επίσης να επισημανθεί πως οι παραπάνω τρεις επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη. Δηλαδή δεν μπορεί να πάρει κάποιος τις πινακίδες ενδεικτικά για τρεισήμισι μήνες ή για 4 μήνες και 5 ημέρες. Τα ποσά θα υπολογιστούν με τους μήνες…
Εννοείται βεβαίως πως αν αποκτήσει τις πινακίδες για κάποιους μήνες, με τη λήξη και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου αυτής, θα πρέπει να τις επιστρέψει στην εφορία. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής άδειας και πινακίδων ή μη επιστροφής τους, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή αν τα ετήσια τέλη είναι 300 ευρώ, το πρόστιμο θα είναι 600.
Επισημαίνεται επίσης ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν έγγραφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος και αυτό θα γίνει, όταν ο νόμος, όπως προαναφέραμε, δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.
Φυσικά δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη ΔΟΥ όταν η άρση περιλαμβάνει και το Δεκέμβριο του 2917, εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.
Επίσης, στην περίπτωση που έχει γίνει χρήση μίας εκ των τριών χρονικών περιόδων άρσης της ακινησίας, και ο κάτοχος ζητήσει εκ νέου άρση, τότε θα καταβάλλονται συμψηφιστικά τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφού αφαιρεθεί το ποσό που έχει ήδη καταβάλει.
Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Για αυτοκίνητο 1.000 κ.εκ., ανεξαρτήτως χρόνου ταξινόμησης, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ. Έστω ότι φορολογούμενος ζητήσει άρση ακινησίας στις 10 Ιουνίου:
- για 1 μήνα, τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120 x(2/12) = 20 ευρώ.
- για 3 μήνες, τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 120 x (4/12) = 40 ευρώ.
- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31/12, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12, δηλαδή 120 ευρώ x 9/12 =90 ευρώ.
Άλλο παράδειγμα. Για ένα Ι.Χ στο οποίο αντιστοιχούν ετήσια τέλη 640 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του θα πάρει πίσω τις πινακίδες του για έναν μήνα καταβάλλοντας 107 ευρώ (640 χ 2/12). Αν θελήσει να παραλάβει τις πινακίδες τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβάλει (6 συν 2 μήνες ή τα 8/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας) δηλαδή 427 ευρώ.
ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΠΔ
Να υπενθυμίσουμε τέλος πως όσοι πραγματοποιούν άρση ακινησίας έστω και για ένα μήνα θα επιβαρυνθούν επίσης από τα αναλογικά τεκμήρια αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Ειδικότερα αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ με κινητήρα δύο λίτρων που δεν έχει κλείσει 10ετία πραγματοποιήσει άρση ακινησίας και το κυκλοφορήσει για ένα μήνα τότε θα επιβαρυνθεί με τεκμήριο που αφορά στο 1/12 του ετήσιου συνόλου όπως επίσης και με το 1/12 του ετήσιου Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.
Αν το κινήσει για τρεις μήνες τότε η επιβάρυνση από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης ανέρχεται στα 3/12 του ετήσιου ποσού όπως και το τεκμήριο αντίστοιχα…
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ
Στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος εντός του 2017 δεν εφαρμόζονται τα τέλη με το μήνα. Ισχύουν οι διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η μεταβίβαση καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών τα οποία τυχόν οφείλονται.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass