ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Χάνουν τη σύνταξη χωρίς καν να καταλαμβάνουν αμειβόμενη θέση

* Νέα διευκρινιστική ρύθμιση προαναγγέλλει το Υπ. Εσωτερικών και διαβεβαιώνει ότι οι συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ σύνταξης και αντιμισθίας

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2017 22:00

Να μπορούν οι συνταξιούχοι αιρετοί να καταλαμβάνουν χωρίς καμία αμοιβή ή αντιμισθία θέσεις ευθύνης (αντιδήμαρχοι ή μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δήμων) χωρίς ταυτόχρονα να χάνουν τη σύνταξή τους, είναι το βασικό αίτημα που θα θέσει η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σήμερα.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, από το άρθρο 20 του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (Ν.4387/2016) έχει ανακύψει το εξής ζήτημα: διακόπτεται η καταβολή σύνταξης σε συνταξιούχους αιρετούς ακόμη κι αν αναλαμβάνουν μη αμειβόμενες θέσεις στους δήμους. Κι αυτό επειδή το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει αναστολή συντάξεων σε αυτούς που αναλαμβάνουν πάσης φύσεως καθήκοντα, εργασία ή υπηρεσία από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από τις 12-5-2016.

Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της ΚΕΔΕ θα ζητήσει από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσο Πετρόπουλο να εξαιρεθούν οι αιρετοί συνταξιούχοι από την εφαρμογή του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 προβάλλοντας τους εξής λόγους:

«Για να μπορούν οι δήμοι να αξιοποιούν το σύνολο του πολιτικού τους προσωπικού, ιδίως αυτών που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία, χωρίς άδικους κι αδικαιολόγητους αποκλεισμούς. Γιατί η εξαίρεση αυτή δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση στους δημοτικούς ή τον κρατικό προϋπολογισμό».

«ΑΝΑΙΤΙΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ»

Για το ίδιο θέμα το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε, πάντως, σε ανακοίνωσή του ότι «δεν έχει αρθεί το γενικότερο καθεστώς - και τα ειδικότερα ισχύοντα - σύμφωνα με το οποίο οι συνταξιούχοι αιρετοί έχουν το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στη χορήγηση της σύνταξης ή της αντιμισθίας/αποζημίωσης για θέση ευθύνης που κατέχουν.

Το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αποτρέψει σκόπιμες ή μη, παρερμηνείες όσον αφορά στα δικαιώματα των συνταξιούχων αιρετών, οι οποίοι ενδεχομένως θα κληθούν να αναλάβουν νέα καθήκοντα τις επόμενες ημέρες, θα προωθήσει άμεσα διευκρινιστική ρύθμιση η οποία θα αποσαφηνίζει πλήρως το ζήτημα».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

«Αν δεν υπήρχε πρόβλημα, όπως ψευδώς ισχυρίζεται με την ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί τότε χρειάζεται να προωθηθεί άμεσα ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει το καθεστώς; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα;», ρωτά η ΚΕΔΕ επανερχόμενη στο θέμα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» συνεδριάζει σήμερα το πρωί το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass