Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

"Πονοκέφαλος" για τους εμπόρους οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

* Την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας η πρώτη συζήτηση για το πώς θα μοιραστούν οι 30 ημέρες

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2017 16:03

 Μια πρώτη συζήτηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενιαία και ομόθυμα  οι πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων θα έχουν την ερχόμενοι εβδομάδα ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλίας.

 Στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΟΕΕΘ) που θα διαξευχθεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα, οι εμπορικοί σύλλογοι της Περιφέρειας θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν και ίσως να ορίσουν για πότε θα ισχύουν οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι στην αγορά.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την εγκύκλιο εφαρμογής του άρθρου 114 του νόμου 4446/2016 που δημοσιεύτηκε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, η διάρκεια και ο προγραμματισμός των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων ορίζεται στις 30 έναντι 20 που ήταν έως τώρα, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες της χώρας στην περίπτωση που δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση από τους εμπορικούς συλλόγους  θα ορίζουν από μόνοι τους το πότε θα ισχύουν. Μπορούν δηλαδή να κατανείμουν ελεύθερα τις 30 ημέρες των ενδιάμεσων εκπτώσεων εντός του έτους με τον τρόπο που θα κρίνουν ως τον καλύτερο για τις περιφέρειες που εκπροσωπούν (π.χ δυο δεκαπενθήμερα, τρία δεκαήμερα, έξι πενταήμερα κτλ).

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΩΣ ΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

Με δεδομένο ότι η 22α Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, θα πρέπει να ορίσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκπτώσεων (εαρινών και φθινοπωρινών), οι έμποροι καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή ώστε όλα τα εμπορικά καταστήματα της  Θεσσαλίας να λειτουργήσουν ενιαία. 

 Με βάση τις πρόσφατες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, οι αντιπεριφερειάρχες, με σχετικό έγγραφο τους, θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη των τοπικών εμπορικών συλλόγων αλλά και των εμπλεκομένων οργανώσεων( επαγγελματικών και άλλων) και στη συνέχεια να αποφασίσουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή περάσει άπρακτη και δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους οι φορείς, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους. Αν μετά τις 22 Μαρτίου δεν υπάρχει σχετική απόφαση, τότε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για φέτος θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ στις δυο περιόδους προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και δυο Κυριακές συνολικά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Αν η απόφαση για την κατανομή των 30 ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων περιλαμβάνει και άλλες Κυριακές αυτές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν συνολικά τις οκτώ.

Πάντως από του χρόνου οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα μπορούν να αλλάζουν και πάλι με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη η οποία θα δημοσιεύεται την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται των εκπτώσεων αυτών ( ενδεικτικά για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους του 2018, ο αντιπεριφερειάρχης οφείλει να εκδώσει σχετική απόφαση έως την 1η Δεκεμβρίου 2017).

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που δίνεται ευελιξία στους εμπορικούς συλλόγους να κατανείμουν όπως επιθυμούν τις τριάντα ημέρες των ενδιάμεσων περιόδων, θα πρέπει να κατ΄ αρχήν να συμφωνήσουν. Και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι…

Ας μην ξεχνάμε πως και παλαιότερα ο νόμος έδινε στους νομάρχες τη δυνατότητα να ορίζουν, μετά από προτάσεις των εμπορικών συλλόγων τοπικά τις εκπτώσεις, όμως με την πρώτη απόπειρα εφαρμογής ζήτησαν από την κεντρική εξουσία να την πάρει από τα χέρια τους γιατί δεν έβρισκαν άκρη…

ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Να σημειωθεί ότι την Ομοσπονδία θα απασχολήσει και το θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς θα γίνει μια πρώτη αποτύπωσης της εικόνας που έχει διαμορφώσει στην αγορά η χρήση του πλαστικού χρήματος

Του Γιώργου Νούλη  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass