ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΑΛΛΑ… ΓΙΑ ΠΟΣΟ;

Τουλάχιστον 30 λεπτά θα αυξηθεί ο καφές

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2017 10:20

Από 2,5 έως 5 ευρώ ανά κιλό και ανάλογα με το είδος και το κατάστημα στο οποίο σερβίρεται και τουλάχιστον 30 λεπτά ανά άτομο, υπολογίζονται οι αυξήσεις μετά ΦΠΑ, που θα επέλθουν σταδιακά στις τιμές του καφέ.

Η αύξηση που θα περάσει στις λιανικές τιμές λόγω της αναπροσαρμογής του ΕΦΚ από 1/1/2017 θα είναι σημαντική με τους παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση του όγκου πωλήσεων τόσο στην οργανωμένη λιανική, όσο και στην εστίαση, κάμψη των εξαγωγών και αύξηση του λαθρεμπορίου.

Αν και προς το παρόν τα καταστήματα καφέ διατηρούν σταθερές τιμές, είναι σαφές ότι δύσκολα θα αντέξουν για μεγάλο διάστημα χωρίς να μετακυλήσουν μέρος από το κόστος στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι παράγοντες του κλάδου η επιβάρυνση ανά κιλό καφέ για την αγορά από το ράφι (σούπερ μάρκετ, καφεκοπτείο κ.λπ.) αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό περί το 25%.

Η επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του όγκου πωλήσεων τόσο στην οργανωμένη λιανική όσο και στην εστίαση. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν επίσης κάμψη των εξαγωγών και αύξηση του λαθρεμπορίου, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων καθώς οι περισσότερες είναι μικρομεσαίες και ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass