ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Βραδινός… χιονιάς στη Λάρισα και τον νομό

* Καθώς η κακοκαιρία πλήττει τα ανατολικά

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2015 0:12

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Σε ρυθμούς χειμώνα, ξεχνώντας τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες των Χριστουγέννων, άρχισε να ζει από χθες και ο Νομός Λάρισας, καθώς ο χιονιάς που έρχεται από τα βόρεια, άρχισε από το απόγευμα να δείχνει τις προθέσεις του.

Ο υδράργυρος σημείωσε κάθετη πτώση και οι βορεινοί άνεμοι που ξεκίνησαν από το απόγευμα στέγνωσαν στα γρήγορα τα νερά της πρωινής βροχής.

Οι χιονοπτώσεις έκαναν την αρχή τους στα ανατολικά του Ολύμπου και του Κισσάβου με το χιόνι στο καταφύγιο στη θέση «Κάναλος» στη Σπηλιά να έχει φτάσει τα 15 εκατοστά.

Μιλώντας στην «Ε» ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και παλιός σκιέρ και ορειβάτης κ. Χρήστος Καραμπούζης θα μας επισημάνει ότι οι περιοχές στις οποίες θα έχουμε χιόνια εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά του Ολύμπου και του Κισσάβου και στα χωριά Άκρη, Λουτρό, Κρανιά, Λιβάδι, Καρυά, Συκαμινέα, Σπηλιά, Ανατολή, Σκλήθρο.

«Κορύφωση των χιονοπτώσεων, θα μας πει ο κ. Καραμπούζης, αναμένουμε μέχρι σήμερα (Πέμπτη) το βράδυ. Θα έχουμε μια μικρή βελτίωση την Παρασκευή, ανήμερα Πρωτοχρονιάς και πάλι χιόνια στα ορεινά κυρίως το Σαββατοκύριακο.

Το στοίχημά μας είναι να κρατήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους στο νομό γιατί αυτές τις ημέρες, ιδιαίτερα στα Τέμπη αναμένεται να έχουμε αυξημένη κίνηση.

Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ο παγετός και η πτώση της θερμοκρασίας που μπορούν να γίνουν αιτίες για ατυχήματα και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Στον νομό έχουμε οργανώσει δύο σταθμούς αποχιονισμού σε Λάρισα και Ελασσόνα με προσωπικό μόνιμα σε ετοιμότητα μέχρι την Κυριακή.

Ήδη, κατέληξε, έχουμε προμηθευτεί 300 τόνους αλάτι και όλος ο μηχανισμός με τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας και των ιδιωτών που μισθώνονται είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ το τηλέφωνο 2410237594 είναι στη διάθεση των πολιτών του Νομού που τυχόν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με αφορμή την κακοκαιρία»...

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Κέντρο του ΑΤΑ για σήμερα Πέμπτη θα έχουμε: Aυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις, ενώ βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι, τοπικά ισχυροί και στα θαλάσσια-παράκτια έως θυελλώδεις.

Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια φαινομένων ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία στη Λάρισα θα φθασει στους -2 βαθμούς Κελσίου.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΧΙΟΝΙ-ΠΑΓΟ

Στο χιόνι:

Εδώ ξεχνάμε το επίπεδο πρόσφυσης του στεγνού οδοστρώματος, συνειδητοποιούμε ότι σε χιόνι, πάγο, ακόμα και σε βρεγμένο οδόστρωμα, η πρόσφυση είναι ελάχιστη ή μηδενική και ότι οποιαδήποτε μεταβολή σε διεύθυνση ή ταχύτητα γίνεται πολύ πιο δύσκολα.

Επιπλέον πολύ βασικό είναι να διαχωρίσουμε τις συνθήκες, άλλο η... «πούδρα», άλλο ο παγωμένος δρόμος που έχει καθαριστεί από τα μηχανήματα, άλλο ο απάτητος δρόμος, άλλο αυτός που υπάρχουν ροδιές που σημαίνει ότι έχει περάσει κάτι…

Πρέπει να ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι τα ελαστικά μας και πού μεταδίδεται η κίνηση στο αυτοκίνητό μας. Υποθέτουμε την πιο συνήθη κατάσταση, κίνηση εμπρός, ελαστικά λίγο φθαρμένα, «πούδρα» και ανηφόρα. Κινούμαστε διατηρώντας την ταχύτητά μας και προσπαθούμε να μην τη μεταβάλλουμε καθόλου.

Στρίβουμε με όσο το δυνατόν μικρότερες γωνίες στο τιμόνι και εάν νιώσουμε λίγο σπινάρισμα μειώνουμε γκάζι και τη γωνία στροφής του τιμονιού. Παρότι το αυτοκίνητο έχει ABS στο φρενάρισμα τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα έτσι πρέπει να υπολογίσουμε πολύ πιο μεγάλες αποστάσεις. Έστω και με ABS, πατάμε το φρένο προσεκτικά για να μην σπάσουμε την πρόσφυση του ελαστικού που δεν πρόκειται να επανέλθει με την ηλεκτρονική μείωση της πίεσης του φρένου.

Στην κατηφόρα τώρα βάζουμε δευτέρα στο κιβώτιο και την ξεχνάμε, δεν αλλάζουμε σχέση ούτε πατάμε γκάζι, ούτε συμπλέκτη, ούτε φρένο. Εάν χρειαστεί να σταματήσουμε πολύ απαλά, προσεκτικά φρένο και αν γλιστρήσει, που θα γλιστρήσει… προσπαθούμε από πριν να δώσουμε πορεία προς το χαντάκι και όχι προς το γκρεμό.

Στον πάγο:

Συνήθως τον αποφεύγουμε. Εάν είναι απόλυτη ανάγκη προσπαθούμε να πατάμε σε σημεία όπου μπορεί να έχει λίγη πρόσφυση, π.χ. στην άκρη που το καθαρισμένο χιόνι έχει σχηματίσει τραχιά επιφάνεια. Σε παγωμένο οδόστρωμα, δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεκινήσουμε σε έδαφος με κλίση ή με τους τροχούς στριμμένους.

Εάν ακόμη και στο ίσιωμα είναι αδύνατον πρέπει να δημιουργήσετε πρόσφυση. Μια εύκολη λύση είναι να καθίσει κάποιος στο εμπρός καπό πάνω από τους κινητήριους τροχούς. Δεύτερον ξεφουσκώνετε λίγο τα ελαστικά. Τρίτον βάζετε ένα χαρτόνι, ή ξύλο ή ρούχο πίσω από τα εμπρός ελαστικά κάνετε λίγο πίσω για να το πατήσετε και δοκιμάζετε να ξεκινήσετε πάνω του.

Έχετε στο μυαλό σας ότι η τετρακίνηση δεν παίζει κανένα ρόλο στον παγωμένο κατήφορο και ένα προσθιοκίνητο κατεβαίνει πολύ πιο άνετα, σε μια τέτοια περίπτωση.

Τέλος εάν αποφασίσετε να κινηθείτε σε απάτητο δρόμο έχετε υπόψη σας ότι ο αέρας συσσωρεύει κατά τόπους το χιόνι πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ξαφνικά το χιόνι να ψηλώσει τόσο που να μην περνάει ο προφυλακτήρας.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ή όπισθεν ή φτυάρι και καλή τύχη!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass