ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός…»

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2015 20:08

 

Με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, η παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η δημοτική αρχή Λάρισας έφερε έναν ακόμη αντιλαϊκό προϋπολογισμό σε συνέχεια των προηγούμενων. Ο προϋπολογισμός της «πρώτης φορά αριστερά» δημοτικής αρχής Λάρισας, είναι εναρμονισμένος πλήρως με το αντιδραστικό πλαίσιο του ‘’Καλλικράτη’’, ισοσκελισμένος και ευθυγραμμισμένος πλήρως με τις μνημονιακές κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Μια στρατηγική την οποία και υλοποιεί κατά γράμμα και η παρούσα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ κ.τ.λ.),που φέρνει σε πρώτο πλάνο: Τις δραματικές περικοπές πόρων (-62% το 2009-2014 και -45% από το 2014). Την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της υπερφορολόγησης (το 70% των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από φοροχαράτσια κάθε μορφής. Την διεύρυνση της λεγόμενης   ανταπόδοσης (αγκαλιάζει σήμερα πέρα από τον τομέα της καθαριότητας , τα νεκροταφεία, την ΔΕΥΑΛ, τους παιδικούς σταθμούς, τις δραστηριότητες πολιτισμού, αθλητισμού, κ.α.).

Τις ιδιωτικοποιήσεις σε υπηρεσίες και έργα. Την αντικατάσταση του προσωπικού με σταθερά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων , (πχ δράση ΜΚΟ, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, 2μηνα, 5μηνα, εθελοντισμός κλπ.)  

Στην οικονομική πολιτική η κοροϊδία είναι τόσο μεγάλη, που ενώ κάνει λόγο για πάγωμα τελών και μειώσεις σε ευπαθείς ομάδες του δήμου, την ίδια ώρα ετοιμάζεται πογκρόμ εισπράξεων χρεών παρελθόντων ετών, ύψους 22 εκ ευρώ, ενώ μέσα στο 2014 πραγματοποιήθηκαν 13.501 πράξεις σφραγίσεων, αφαιρέσεων κτλ. υδρομέτρων σε λαϊκές οικογένειες, «τσουβαλιάζοντας» τους μεγαλοοφειλέτες-Α.Ε. με τα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου.

Μπροστά στην επίθεση που έχει εξαπολύσει κεφάλαιο – κυβέρνηση – Ε.Ε. που χτυπάει τις λαϊκές ανάγκες (όπως η σίτιση, η στέγαση, η ένδυση κτλ. ) των ανέργων, χαμηλόμισθων, απλήρωτων κ.τ.λ., η δημοτική αρχή παραπέμπει στην «φιλανθρωπία» του συσσιτίου και στα «ψίχουλα» του κοινωνικού παντοπωλείου.

Αυτό είναι λοιπόν το «κοινωνικό πρόσημο» του προϋπολογισμού, μοίρασμα της φτώχειας μέσω της φιλανθρωπίας, των ψίχουλων των συσσιτίων, των «λαχανόκηπων» και των «παντοπωλείων».

Στο τεχνικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς εγγράφονται έργα που βρίσκονται σε συνέχεια από παλαιότερα έτη (κυρίως ΕΣΠΑ), ενώ για άλλη μια χρονιά προαναγγέλλονται έργα οδοποιίας και συντηρήσεων ύψους 6εκ ευρώ, που είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν. Η ουσία είναι ότι για άλλη μια χρονιά απουσιάζουν έργα όπως η αντισεισμική θωράκιση (πχ. για την πιστοποίηση ασφάλειας σχολικών κτηρίων θα διατεθούν μόνο 45.000ευρώ) ενώ για τις 125 παιδικές χαρές που πρέπει να πάρουνε πιστοποιητικά ασφαλείας, θα διατεθούν μόνο 100.000 ευρώ (φτάνουν για 30 περίπου).

Η μειωμένη ΣΑΤΑ τείνει να καταργηθεί (-84%), ενώ οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι δεν απαλλοτριώνονται λόγο έλλειψης πόρων και παραδίδονται σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η συντήρηση των σχολικών κτηρίων είναι πλημμελής και φορτώνεται στις πλάτες των γονιών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου – στις λαϊκές συνοικίες και στις κοινότητες- παραμένει ασυντήρητο και επικίνδυνο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass