ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΤΕΕ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΕΣΤΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αξιοζήλευτα το 1994, «ζούγκλες» το 2015

* Σκέψεις για ενοικίαση, συντήρηση και χρήση κάποιων από τον Δήμο Λάρισας *Η διαδικασία καθαρισμού και τα προβλήματα που ανακύπτουν

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2015 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:20

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Κ. Τσάντζος

Είναι μερικά από τα κτίρια που σύμφωνα με την έκθεση του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας από το μακρινό 1994 παρουσιάζουν αξιόλογα στοιχεία. Ορισμένα μάλιστα είχαν προταθεί να χαρακτηριστούν ως διατηρητέα. Κάποια αποτελούν πεδίο ιδιοκτησιακής «μάχης» αλλά το πρόβλημα έγκειται σε αυτά που κινδυνεύουν άμεσα να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης. Χόρτα, δέντρα, σκουπίδια και δυσοσμία συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν τιμά το κέντρο της πόλης και προκαλεί την αντίδραση αρκετές φορές των γειτόνων. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που άγνωστοι εισβάλλουν, κάνουν χρήση ουσιών ή και βάζουν φωτιές τους χειμερινούς μήνες. Ιδιωτικά αλλά παρατημένα…

Όσον αφορά στο θέμα της καθαριότητας των συγκεκριμένων κτιρίων, σύμφωνα με την αντίστοιχη διεύθυνση του Δήμου αυτήν πρώτα καταγράφει αίτημα από τους πολίτες. Στη συνέχεια το μεταβιβάζει στη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας η οποία ενημερώνει τον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας με τη σειρά του δίνει εντολή να καθαριστεί και οι δύο διευθύνσεις (καθαριότητας του Δήμου και Υγιεινής Περιφέρειας) με παρουσία οργάνων ή εισαγγελέα μπαίνουν στον ιδιωτικό χώρο.

Αφού γίνουν οι εργασίες καθαριότητας τότε γίνεται γνωστή η δαπάνη στο ταμείο για να φτάσει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη ή στη συνέχεια να τακτοποιηθεί μέσω εφορίας.

Όμως από τη Διεύθυνση Καθαριότητας επισημάνθηκε και ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με την άρνηση κάποιων υπαλλήλων οι οποίοι ναι μεν δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά ούτε και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να βρει σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι από χρόνια.

Η άλλη διάσταση τώρα αφορά στη σημαντικότητα τέτοιων κτιρίων. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας υπάρχουν διάφορες σκέψεις πάνω σε αυτό. Μια εξ αυτών που εξετάζεται είναι ο δήμος να βρει τους ιδιοκτήτες για να συναινέσουν να υπογραφεί μια σύμβαση παραχώρησης κατά χρήση για ένα διάστημα, ανάλογα με το πρόβλημα που έχει και το κόστος που θα χρειάζεται για μια συντήρηση ενός τέτοιου. Ουσιαστικά να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση ο Δήμος και να το εκμεταλλευτεί στα μέτρα του δυνατού.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΤΕΕ

Η μελέτη του ΤΕΕ Λάρισας από το 1994 καταγράφει κάποια σπίτια, όχι μόνο τα διατηρητέα, με βάση κάποια αξιόλογα στοιχεία. Αυτή τη στιγμή τα χαρακτηρισθέντα διατηρητέα κτίρια της Λάρισας είναι: ο «Μύλος του Παππά», κατοικίες επί της οδού Γ. Σεφέρη, επί των οδών Καραϊσκάκη και Φαρμακίδου «Νικόδημος», επί των οδών Παλαιστίνης και Φαρμακίδου – «Έπαυλη», κτίριο στην οδό Ιουστινιανού- παλιά πυριτιδαποθήκη- σημερινό Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, κατοικία στην οδό Μανωλάκη (ΟΚΑΝΑ) και πριν από μερικούς μήνες ο πρώην κινηματογράφος Παλάς.

Στη δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με τη μελέτη κατατάσσονται κτίρια που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προτάθηκε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέα. Κάποια γκρεμίστηκαν ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους είτε τα έχτισαν, είτε τα έδωσαν αντιπαροχή. Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται 17 εκ των οποίων γκρεμίστηκαν τα 6 και υφίστανται μόλις τα 11.

Ακόμη υπάρχει και τρίτη κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει κτίρια που ορισμένα αξιόλογα στοιχεία επέβαλαν την καταγραφή τους. Τα κτίρια αυτά είναι 51 εκ των οποίων τα 3 έχουν γκρεμιστεί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass