ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Σε συναγερμό τα σωματεία του ΕΚΛ

* Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2015 12:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:15

Σύσκεψη με τα Δ.Σ. των σωματείων του, πραγματοποίησε χθες βράδυ, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, με σκοπό, να ενημερώσει για τις εξελίξεις, που διαγράφονται αρνητικές για την εργατική τάξη και για να προετοιμαστεί να αντιδράσει με μαζικό, μαχητικό τρόπο, στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, που φέρνει νέα αντεργατικά μέτρα.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Αξιοποιώντας τη θετική πείρα, αλλά και τις αδυναμίες από τη μάχη της 1ης Μάη, το ΕΚΝΛ, συνεχίζει την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων για την απόκρουση των νέων αντεργατικών μέτρων, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους.

Η κυβέρνηση, όπως είχαμε προειδοποιήσει εξ αρχής, γνωρίζοντας ότι έχει ως στρατηγική επιδίωξη την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας μας στο πλαίσιο της ευρωζώνης, όχι μόνο δεν πρόκειται να αναπληρώσει τις απώλειες που είχε η εργατική τάξη την τελευταία 5ετία, αλλά και κάποια μέτρα ψίχουλα που υπόσχονταν προεκλογικά και αυτά είναι στον αέρα ή κόβονται αφού εξαρτώνται από τη νέα συμφωνία.

Εκεί που θα καταργούσε με ένα νόμο και ένα άρθρο τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, υπέγραψε 4μηνη παράτασή του και πάει για νέα συμφωνία. Οι προεκλογικές υποσχέσεις «ψίχουλα» όπως για άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, των ΣΣΕ, της 13ης σύνταξης, της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και άλλα πήγαν περίπατο.

Ο «εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας», σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις και στην κρατική χρηματοδότηση, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πίσω από τον όρο «δίκαιο», κρύβεται η εξίσωση προς τα κάτω όλων των δικαιωμάτων. «Αποφυγή της φτώχειας για την τρίτη ηλικία» σημαίνει συντάξεις πείνας και ταυτόχρονα «ευκαιρίες» για δουλειά μετά τη συνταξιοδότηση, για να ζήσει ο συνταξιούχος.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, επίσης τα πράγματα είναι καθαρά. Συμφώνησαν «οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή».

Η συμφωνία με τους δανειστές θα ισοπεδώσει ό,τι δεν πρόλαβε να τελειώσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Κάνοντας λόγο για κινητοποιήσεις επισημάνθηκε ότι:

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, αποφάσισε την οργάνωση συλλαλητηρίου για την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., στην Κ. Πλατεία και για Πανεργατική Απεργία προς τα τέλη Ιούνη, με ανοιχτή ημερομηνία για συντονισμό πανελλαδικό, έχοντας υπόψη ότι στις 30/6 λήγει η ισχύς της ΕΓΣΣΕ και η «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», εκτός αν υπογραφεί νέα συμφωνία.

* Μέσα στον Ιούνιο προσανατολίζονται για κινητοποιήσεις ορισμένες Ομοσπονδίες για τις ΚΣΣΕ (Τρόφιμα-Ποτά, Φάρμακο, Οικοδόμοι, Τυπογράφοι), γεγονός που σημαίνει ότι στα σωματεία αυτά, αλλά και στο ΕΚΝΛ, πέφτει μερίδιο της ευθύνης για την προετοιμασία και πραγματοποίησή τους.

* Στις 20/5 οι συνταξιουχικές οργανώσεις θα κάνουν συγκέντρωση για τα προβλήματα των συντάξεων και της υγείας , ενώ εκείνη την ημέρα θα υπάρχει απεργία και στη δημόσια υγεία.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass